8/8/07

Περιπλανήσεις στα σκοτεινά

"Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε..."

Στα σκοτεινά. Είναι μάλλον παράδοξη η χρήση του συγκεκριμένου επιθέτου, με δεδομένο ότι "αντικείμενο" του συγκεκριμένου ιστολογίου αποτελούν τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, εκείνα δηλαδή τα ζητήματα που κυρίως μάς απασχολούν. Τίποτε το σκοτεινό δε θα έπρεπε να υπάρχει σε σχέση με αυτά και, μάλλον (εφόσον καμία εκ των έσω πληροφόρηση δε διαθέτω και κανένα δεσμό με τους υψηλά ισταμένους), δεν είμαι και ο πλέον κατάλληλος για να φωτίσω τις όποιες μυστήριες πτυχές τους.
Στόχος μου μέσα από αυτό το blog είναι η, περισσότερο ή λιγότερο, αντισυμβατική προσέγγιση, μία άλλη ματιά. Θα μπορούσα να μιλήσω για τη φωνή του "απλού πολίτη", του "απαλλαγμένου από δεσμεύσεις και αγκυλώσεις", του "αδέσμευτου και ελεύθερου"... Μπαρούφες. Κανείς δεν είναι απολύτως ελεύθερος και όλοι έχουμε εξαρτήσεις. Και αυτό δεν είναι κακό. Κακή είναι η πλήρης αποδοχή των ετοίμων που μας σερβίρονται, είτε από τα ΜΜΕ, είτε από τα κόμματα, είτε ακόμα και από συγγενείς και φίλους.
Εκεί, λοιπόν, εγώ αποσκοπώ: στον προβληματισμό και τη σκέψη. Όχι επιδιώκοντας την επιδοκιμασία ή την ομοιομορφία των απόψεων, αλλά τη διαμόρφωση αυτοδύναμης θέσης μετά από κατεργασία όλων των πτυχών ενός εκάστου των θεμάτων που προκύπτουν από την επικαιρότητα.
Το δίστιχο που παραθέτω προέρχεται από τον "Τελευταίο Σταθμό" του Σεφέρη. Συνεχίζει ως εξής: "Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά." Χωρίς αμφιβολία τίποτε το ηρωικό δεν έχω την αυτάρεσκη ψευδαίσθηση ότι πρόκειται να γράψω. Η μόνη -πιθανώς- ψευδαίσθησή μου είναι κοινή για όλους τους bloggers: πως ό,τι γράφουν είναι άξιο αναγνώσεως και σχολιασμού. Αλλά αυτό εναπόκειται στη δική σας κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: