20/8/07

Ο ήλιος έδυσε, μα έσβησε ο πυρσός...

Κατά γενική ομολογία τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν καταρρεύσει. Μετά την δεκαετία του ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία των Ελλήνων εναπόθεσε τις ελπίδες της στη ΝΔ. Οι προσδοκίες πολλές και τελικά το φορτίο αποδείχθηκε πολύ βαρύ.
Η ΝΔ δεν πέτυχε. Μη γελιόμαστε. Δεν είναι ούτε τα ομόλογα, ούτε οι κουμπάροι, ούτε οι αγροφύλακες. Την Αγροφυλακή την είχαν υποσχεθεί προεκλογικά. Αν δεν την είχαν καθιερώσει θα ήταν αναξιόπιστοι. Τα υποτιθέμενα σκάνδαλα προβλήθηκαν δυσανάλογα πολύ από τα "ανεξάρτητα" ΜΜΕ, με αποτέλεσμα ο κόσμος να απευαισθητοποιηθεί. Η εμπειρία του ΠΑΣΟΚ με τα απειράριθμα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και το "έγκλημα" (κατά ΝΔ) του Χρηματιστηρίου είναι πολύ νωπή ακόμα. Η σκέψη δε, ότι μέχρι σήμερα τηλεοράσεις και ραδιόφωνα αγνοούσαν τη λέξη διαφθορά, και την ίδια ώρα που ο πρώην Πρωθυπουργός καλούσε τη ΝΔ να πάει στοιχεία στον Εισαγγελέα την κατηγορούσε για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, κάνουν τον νοήμονα να αναρωτηθεί: μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σκάνδαλα, ή πνίγονταν από τα ΜΜΕ; Κι αν ισχύει το δεύτερο, πόσο αξιόπιστα είναι τα ίδια Μέσα που μέχρι χθες σιωπούσαν, αλλά ξαφνικά αποφάσισαν να υπηρετήσουν την κάθαρση;
Λογική συμψηφισμού; Απολύτως. Είναι αυθόρμητη όμως η σκέψη, τουλάχιστον για τους μη έχοντες κομματικές παρωπίδες. Εκεί εντοπίζεται η μεγάλη απογοήτευση του Νεοδημοκράτη: αν ήθελε ένα καλύτερο ΠΑΣΟΚ, θα ψήφιζε, το 2004, τον κ. Παπανδρέου. Δεν το έκανε διότι είχε απηυδήσει.
Σήμερα διαπιστώνει πως οι ελπίδες για κάθαρση, μείωση και επανίδρυση του Κράτους απεδείχθησαν φρούδες. Τα δύο κόμματα οδηγούν σε αδιέξοδο.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η γνωστή στερεότυπη φράση "ψήφο στα μικρά κόμματα" είναι περισσότερο απελπιστική. Τι να επιλέξεις; Το ΚΚΕ της απόλυτης άρνησης; Τον ανούσιο και, εσχάτως, ενοχλητικώς κραυγάζοντα Συνασπισμό; Τον κ. Καρατζαφέρη της "ακροδεξιάς", ό,τι περιεχόμενο κι αν της δίνει ο καθένας; Οι επιλογές είναι λίγες. Από τα μικρά κόμματα μόνο η Δημοκρατική Αναγέννηση μένει. Εκεί πλέον είναι θέμα του πόσο συμφωνεί ή όχι κανείς με τη συγκεκριμένη ιδεολογία του κ. Παπαθεμελή.
Κι αν υποθέσουμε, όμως, ότι κάποιος τρίτος, πλην ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αναλαμβάνει με μυστήριο τρόπο τη Διακυβέρνηση, θα πάνε τα πράγματα καλύτερα; Σίγουρα όχι.
Επομένως επιστρέφουμε μοιραία στο δίλημμα, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ.
Υπάρχει η σκέψη του να διαλέξουμε τη "Νέα Αλλαγή", να δοκιμάσουμε το καινούργιο. Πόσο καινούργιο όμως είναι το πολιτικό προϊόν του ΠΑΣΟΚ;
Αν θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα ποιος είναι λιγότερο κακός, η επιλογή είναι αναμφίβολα η ΝΔ. Παρά τις κραυγές για τα "σκάνδαλα", η ΝΔ δεν εφθάρη τόσο ώστε να αποζητά κανείς τόσο έντονα την απαλλαγή από αυτήν. Όχι ακόμα. Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ οι πολλές αμαρτίες στις οποίες περέπεσε κατά το παρελθόν δεν έχουν ξεχασθεί. Και η φυσιογνωμία του ηγέτη του δεν πείθει κανέναν ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Ο Καραμανλής εμπνέει ακόμα εμπιστοσύνη -τα περισσότερα μέλη της Κυβέρνησής του όχι.

Ειλικρινά, δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω στις 16/9. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ στους αναποφάσιστους 1 μήνα πριν τις εκλογές. Πιστεύω όμως ότι θέτουμε εσφαλμένα ερωτήματα. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουμε, στις 17/9 να αποφασίσουμε να στηρίξουμε τη νέα Κυβέρνηση. Να αποδείξουμε ότι ως ενεργοί πολίτες μίας ώριμης δημοκρατίας αξίζουμε μία Εξουσία που θα μας αντιμετωπίζει με εντιμότητα και ειλικρίνεια. Και να βγούμε στους δρόμους. Αυτήν τη φορά όχι για να διαδηλώσουμε κατά των προτεινόμενων κυβερνητικών αλλαγών, αλλά για να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις. Η μόνιμη άρνηση και η αέναη αντιπολίτευση πρέπει να λάβουν τέλος.
Ας αποτινάξουμε τον κομματικό ζυγό. Ας διατρανώσουμε με στεντόρια φωνή την επιθυμία για κάτι καλύτερο. Και την προθυμία να υποστούμε και τις συνέπειες των σκληρών, αλλά ουσιαστικών πολιτικών. Από εμάς εξαρτάται.

Ενεργοί πολίτες. Όχι απλά ένα σύνθημα. Μία νέα στάση ζωής.

6 σχόλια:

antinds είπε...

Μπορώ να πω ότι συμφωνώ σχεδόν με όλα όσα γράφετε.
Όμως, πέφτετε κι εσείς στην καλοστημένη παγίδα που έχει στήσει η Ν.Δ., λέγοντας ότι ο Παπανδρέου δεν πείθει.
Μια παγίδα που έχει στηριχθεί στις δημοσκοπήσεις που όπως είπα και σε άλλο σχόλιό μου, ρωτούν ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, συγκρίνοντας έναν νυν πρωθυπουργό με έναν που δεν έχει δοκιμαστεί σε αυτή τη θέση.
Μιας και δηλώνετε αναποφάσιστος/η, σας προκαλώ να διαβάσετε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αλλά πριν το κάνετε, αναζητήστε το πως συντάχθηκε και δημιουργήθηκε αυτό το πρόγραμμα.
Ο Γ.Α. Παπανδρέου είναι γνωστό ότι βλέπει πιο μπροστά από την εποχή του. Μας λείπουν οι οραματιστές...

antinds είπε...

Επίσης,
Ο ήλιος πάντα ανατέλλει μετά τη δύση του.
Ο πυρσός όταν εξαντληθεί, δύσκολα να τον ανάψεις πάλι.
:)

dimane είπε...

Από όσα έχω γράψει τις προηγούμενες ημέρες προκύπτει εύκολα η γνώμη μου για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Το να μιλάμε για "παγίδες" της ΝΔ είναι πολύ βολικό, αλλά όλοι έχουμε μάτια και βλέπουμε.
Όταν πριν 3 χρόνια συγκρινόταν ο, τότε Υπουργός, Παπανδρέου με τον πράγματι αδοκίμαστο Καραμανλή, αλλά και νωρίτερα με τον Σημίτη, φαντάζομαι ότι θα είχατε την ίδια άποψη για "παγίδα" στημένη από το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί είναι οι υποψήφιοι Πρωθυπουργοί, ανάμεσα σε αυτούς θα επιλέξουν όσοι επιλέξουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ.
Και κατά τη γνώμη μου ο κ. Παπανδρέου αποτελεί την καλύτερη εγγύηση επανεκλογής της ΝΔ: η σύγκριση μεταξύ των δύο είναι χαοτική, όχι επειδή ο Καραμανλής είναι Πρωθυπουργός, αλλά γιατί μοιάζει ικανότερος. Στο κάτω-κάτω μία σύγκριση με έναν αποτυχημένο (όπως υποστηρίζετε) Πρωθυπουργό θα έπρεπε να ήταν ευνοϊκή για τον "αδοκίμαστο". Αυτό δε συμβαίνει και οι λόγοι είναι γνωστοί. Μη μιλάτε λοιπόν για παγίδες.
Επίσης, θα σας επαναφέρω τη δική μου εκτίμηση: η ΝΔ εγκαταλείποντας παραδοσιακούς ψηφοφόρους της στο ΛΑΟΣ, φαίνεται να κερδίζει περισσότερους από τα αριστερά της. Για την πασοκική προσέγγιση η ΝΔ παραμένει εκφράστρια της Δεξιάς. Αν το δεχθούμε αυτό, η ελληνική κοινωνία γίνεται όλο και πιο δεξιά. Ήτοι, πολύ πιο εύκολα θα δούμε τον πυρσό να ξανανάβει: για λόγους που έχουν σχέση με την φαινόμενη έλλειψη ηγετικού χαρίσματος από τον κ. Παπανδρέου, οι πολίτες θα δώσουν και δεύτερη ευκαιρία στη ΝΔ.

Ελπίζω το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά είτε στην Κυβέρνηση, είτε στην Αντιπολίτευση, να αλλάξει ρώτα και να συνεργασθεί με τη ΝΔ. Απαιτούνται σκληρά, αντιλαϊκά αν θέλετε, μέτρα, που απαιτούν συναίνεση για να καμφθούν οι προκαλούμενες από την αριστερά λαϊκές αντιδράσεις.

vetdino είπε...

Τόσες πολλές πυρκαγιές σ'ολόκληρη την Ελλάδα, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα εγώ δε θυμάμαι στο παρελθόν. Είχαμε και άλλες χρονιές καύσωνες, με μια ελλιπή πυροσβεστική υπηρεσία και όλους τους υπουργούς σε διακοπές, αλλά ποτέ δεν είχαμε τόσο μεγάλες καταστροφές.

Τα ΜΜΕ συνήθως τα ρίχνουν στους "οικοπεδοφάγους"... Αλλά γιατί να πάει ο οικοπεδοφάγος να κάψει βουνά στην Καστοριά ή την Ήπειρο; Γιατί να κάψει την άγονη Μάνη;; Να κάνει οικόπεδα που;; Στην Πάρνηθα ή στην Πεντέλη υπάρχει μια λογική... Θα "κόψει" οικόπεδα "φιλέτα" και θα τα πουλήσει. Αλλά στο Άγιο Νίκωνα Μεσσηνίας;; Άσε που ειδικά στη Μάνη όλη η γη ανήκει σε ιδιώτες ούτως ή άλλως. Η συχνότητα των πυρκαγιών και η ταυτόχρονη εμφάνιση τους δεν αφήνει ΚΑΜΙΑ αμφιβολία πως πρόκειται για εμπρησμούς.

Τελικά οι φωτιές, εκτός από την καταστροφή του περιβάλλοντος και τον ανθρώπινο πόνο τι άλλο αποτέλεσμα έχουν;; Τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο για την Κυβέρνηση. Κι εδώ τίθεται ένα καίριο ερώτημα: ποιοί εποφελούνται από τις φωτιές; Κανείς δεν το λέει, ή μάλλον σχεδόν κανείς, κάτι πήγε να πει ο Γιακουμάτος, αλλά μετά τα μάζεψε. Να σας πω εγώ, ο μόνος που κερδίζει από τις πυρκαγιές είναι το ΠΑΣΟΚ, άντε και το ΛΑΟΣ. Ούτε οι οικοπεδοφάγοι, ούτε κανένας άλλος.

Δε λέω πως τις πυρκαγιές τις βάζει ο Γιωργάκης. Θα ήταν παράλογο. Εξάλλου ούτε στοιχεία έχω για να υποστηρίξω κάτι τέτοιο, ούτε τον θεωρώ τοσο "έξυπνο". Υπάρχουν βέβαια άλλα μέλη του Κινήματος, που προσωπική μου εκτίμηση είναι, πως δεν έχουν απολύτως κανέναν ηθικό ενδοιασμό να κάψουν όλη τη χώρα προκειμένοι να ξαναβρεθούν εκεί που ήταν επί 20 και πλέον χρόνια.

Μία τελευταία κουβέντα και το κλείνω. Φωτιές, περισσότερες και πιο καταστροφικές για την εποχή, έχουμε σε όλη τη χώρα αυτές τις μέρες, με μία "περίεργη" εξαίρεση, το Νοτιότερο νησί της Ελλάδας, που, λογικά, υποφέρει και από την περισσότερη ζέστη, και εντελώς συμπτωματικά ψηφίζει παραδοσιακά ΠΑΣΟΚ δίνοντας του μάλιστα σταλινικά ποσοστά: την ΚΡΗΤΗ.

Τροφή για σκέψη δίνω μόνο.

dimane είπε...

κε Κυριάκη,

Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι τέτοιες σκέψεις είναι κοινές. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που όχι τόσο πιστεύουν όσο φοβούνται ότι κάποιοι θωλωμένοι από τα κομματικά πιστεύω μπορεί να έκαναν κάτι τέτοιο.

Δε φταίνε όσοι έχουν τέτοιους φόβους. Φταίνε όσοι θυσιάζουν τα πάντα και αφιερώνουν τη ζωή τους στο κόμμα. Από κει και πέρα ηλίθιοι και ανεγκέφαλοι υπάρχουν παντού.

Είτε για οικόπεδα, είτε για πάλη ενάντια στην εξουσία, είτε ξένοι πράκτορες (όπως οι Τούρκοι με τη φωτιά προ ετών στην Ικαρία, οι ίδιοι καμάρωναν για την καταστροφή που προκάλεσαν), είτε οποιοιδήποτε θεωρούν ότι προσφέρουν υπηρεσία στο κόμμα, το ίδιο παράφρονες είναι. Και ο Θεός ας με συγχωρέσει... Δεν ξέρω τι να γράψω. Είμαι σίγουρος ότι Εκείνος ξέρει τι θα κάνει με αυτούς τους εγκληματίες.

Ωστόσο, πρέπει να σας πω πως μπήκα στον πειρασμό να σας λογοκρίνω. Οι σκέψεις σας θα πρέπει να προκαλέσουν αντίδραση, είναι λίγο προκλητικές. Αλλά είναι και σκέψεις, έστω φευγαλέες όλων μας.

Επιτρέψτε να διαφωνήσω με αυτό που υπονοείτε. Αντιλαμβάνομαι ότι δύο πράγματα οδηγούν σε τέτοιες σκέψεις: Το πρώτο είναι η παντελής εξάλειψη κάθε έννοιας ηθικής. Το δεύτερο είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται ορισμένοι την πολιτική, ως υπηρεσία στο κόμμα και όχι στην πατρίδα.

Αλλά ας είμαστε προσεκτικοί!

dimane είπε...

Ξανακοιτώντας το παραπάνω σχόλιο, διαπίστωσα ότι από το γράψε-σβήσε "έφαγα" τη φράση "από τους πολιτικούς" στο σημείο που αναφερόμουν στην έλλειψη ηθικής.

Αν η μορφή που έλαβε το σχόλιο υπήρξε προσβλητική ζητώ ειλικρινά συγγνώμη.