30/8/07

Ο Σατράπης του Μαξίμου

Οι φωτιές ακόμη καλά-καλά δεν έχουνε σβήσει, ωστόσο δε θα ξαναναφερθώ σε αυτές. Διάλογος του τύπου δόθηκαν καθυστερημένα οι αποζημιώσεις, ή δόθηκαν άρον-άρον ως προεκλογικές παροχές για εξαγορά συνειδήσεων, ή πλακώσανε κι οι γύφτοι κ.λπ. είναι πολύ υψηλού επιπέδου για να τολμήσω να συμμετάσχω. Το μείζον είναι να μιλήσουμε για όσα πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν και, συνεπώς, θα επιστρέψω στην πολιτική επικαιρότητα.

Βομβαρδισμό δημοσκοπήσεων είχαμε χθες και προχθές, αλλά και σήμερα, με δεδομένο ότι από το Σάββατο άρχεται αυτή η κωμικοτραγική απαγόρευση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων. Είχαμε λοιπόν τις εξής διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με πάντα πρώτη την κυβέρνηση: ALPHA: 2% (0%), ANTENNA: 1,6% (+0,1%), MEGA: 1,2% (-0,4%), ΣΚΑΙ: 3,5% (-0,5%), ALTER: 0,7% και ΕΘΝΟΣ: 0,3% (-1,4%). Στην παρένθεση οι μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συμπέρασμα πρώτο: η ΝΔ θα κερδίσει ακόμα κι αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα, ο ήλιος ανατείλει από το Βορρά τα μεσάνυχτα κι ο Μεϊμαράκης ξυρίσει το μουστάκι του. Κάηκε η μισή Ελλάδα, ολημερίς και ολονυχτίς ακούμε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι για το μέγεθος της καταστροφής φταίει ο Καραμανλής με τον Πολύδωρα (και ο στρατηγός άνεμος βέβαια!) που δεν πήραν εγκαίρως τις μάνικες ή ο Ζαχόπουλος και τελικά η προπαγάνδα και η αισχρή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν οικτρά, προς απόλυτη απογοήτευση του κ. Πρετεντέρη. Ενώ η επικοινωνιακή επίδραση των πυρκαγιών είναι στο ζενίθ, η διαφορά πρακτικά παραμένει αμετάβλητη. Και επειδή στην Ελλάδα ξεχνάμε πολύ γρήγορα, σε λίγο θα τη δούμε σίγουρα να ανοίγει ξανά.

Στην χαρούμενη επιστήμη της στατιστικής, για μεγαλύτερη ακρίβεια των μετρήσεων, απορρίπτονται η μέγιστη κι η ελάχιστη τιμή. Αν σκεφτεί, δε, κανείς ότι το Έθνος, η πρασινοφυλλάδα, το 2004 κόντευε να μας πείσει ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι προ μηνών επίσης έβγαζε μπροστά το ΠΑΣΟΚ, αυτό το 0,3% όχι μόνο το απορρίπτουμε ως εκτός τόπου και χρόνου, αλλά μάλλον πρέπει και να το θεωρήσουμε μεγάλο υπέρ της ΝΔ.

Το 3,5% του ΣΚΑΙ εξηγείται επειδή η VPRC χρησιμοποιεί διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης του δείγματος. Αν και το 2004 αποδείχθηκε πιο "εύστοχη", την απορρίπτουμε.

Τι μένει; Μια διαφορά ελάχιστα ή καθόλου μειωμένη σε σχέση με πριν τις πυρκαγιές, κοντά στο 1,5%, που η εμπειρία δείχνει ότι αντιστοιχεί σε 2,5% (διότι τελικά οι περισσότεροι αναποφάσιστοι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, στρέφονται προς το νικητή).

Μόνο στο MEGA και στο ΠΑΣΟΚ δε λένε να το αποδεχθούνε. Ο συμπαθέστατος κ. Αρκούδος (όπως αποκαλούν οι σύντροφοι τον κ. Αθανασάκη), κατηγορούσε την MRB για τη δημοσκόπηση του ALPHA, που έδειχνε μηδενική μεταβολή. Την επομένη ήρθαν και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες να επιβεβαιώσουν: μηδαμινή βλάβη προκάλεσαν τα ομόλογα, μηδαμινή και η φωτιά. Βέβαια κανείς δεν τον ρώτησε αν όλες οι εταιρείες έχουν δεσμούς με τη ΝΔ... Γαργάρα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Παντού υπάρχει μείωση των ποσοστών και των δύο κομμάτων. Η εύκολη σκέψη του πλήγματος κατά του δικομματισμού ακόμη είναι αστήριχτη: αποκλείεται να πάρουν τόσο μικρά ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά σίγουρα η δυσφορία για τις φωτιές ανεβάζει ΚΚΕ και τον τραγελαφικό ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η περίφημη πεντακομματική να φαντάζει σχεδόν βέβαιη.

Άλλο στοιχείο με ενδιαφέρον είναι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των Ελλήνων που θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας: 50% έναντι 40% που θέλουν αυτοδύναμη, περίπου και αν τα θυμάμαι καλά. Εδώ πρέπει να καγχάσουμε. Ποιος θα την κάνει τη συγκυβέρνηση; Μόνη πιθανότητα ΝΔ-ΛΑΟΣ! Ρωτήστε οποιονδήποτε αν θέλει τον Καρατζαφέρη στην Κυβέρνηση και μετά δοξάστε την εταιρεία δημοσκοπήσεων. Είτε η ερώτηση δεν είναι διατυπωμένη σωστά, είτε οι πολίτες βιάζονται να απαντήσουν "ναι" στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Η διατύπωση της ερώτησης είναι ένα θέμα, η ερμηνεία της απάντησης ένα άλλο. Αναρωτιέμαι εγώ: μήπως αυτό το 40% είναι πάνω-κάτω όσοι ψηφίζουν ΝΔ ή δηλώνουν αναποφάσιστοι και σκέφτονται να ψηφίσουν ΝΔ; Και όλοι οι υπόλοιποι αποκλείεται να την ψηφίσουν σίγουρα; Ο ψηφοφόρος δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, βλέποντας ότι η ΝΔ δε χάνει με τίποτα, τι θα πει, ναι στην αυτοδύναμη κυβέρνηση, δηλαδή σε νέα αυτοδυναμία της "δεξιάς"; Τι πιο λογικό, αφού το ΠΑΣΟΚ θα χάσει σίγουρα, καλύτερα να μην κερδίσει η ΝΔ! Και εμφανίζεται μετά, υποτίθεται, ώριμος ο λαός και υπεράνω κομματικών παθών, ενώ συμβαίνει το αντίθετο...

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εφάμιλλη πτώση με τη ΝΔ, δεν κερδίζει ψήφους και δεν έχει λείψει, τελικά σε κανέναν. Ο λόγος; Μετά τον "στρατηγό άνεμο", πλημμύρισε μέσα μου η ποιητική φλέβα και απαντώ με το εξαιρετικό και διδακτικό ποίημα του Καβάφη "Η Σατραπεία":

Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος
για τα ωραία και μεγάλα έργα
η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα
ενθάρρυνσι κι επιτυχία να σ' αρνείται.
να σ' εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες,
και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες.
Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις,
(η μέρα που αφέθηκες κι ενδίδεις),
και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα,
και πηαίνεις στον μονάρχη Αρταξέρξη
που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του,
και σε προσφέρει σατραπείες και τέτοια.
Κι εσύ τα δέχεσαι μ' απελπισία
αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις.
Άλλα ζητεί η ψυχή σου, γι' άλλα κλαίει.
τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών,
τα δύσκολα και τ' ανεκτίμητα Εύγε.
την Αγορά, το Θέατρο και τους Στεφάνους.
Αυτά που θα στα δώσει ο Αρταξέρξης,
αυτά που θα τα βρεις στη σατραπεία,
και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις.

Αφιερωμένο στον κ. Παπανδρέου. Όπου Αρταξέρξης βάλτε Λαλιώτης και σία. Τα κενά γεμίζουν μόνα τους κι ας φωνάζει το Έθνος και το MEGA ότι ο Γιωργάκης είναι το "ισχυρό χαρτί" και ότι οι Εκλογές είναι ανοιχτές!

ΥΓ: Για την πρασινοφυλλάδα ρίξτε μια ματιά και εδώ.
(Ευχαριστούμε τον φίλο vetdino που μας το επεσήμανε)

Δεν υπάρχουν σχόλια: