17/9/07

Η Αυτοκρατορία των Παραισθήσεων

Δύσκολος καιρός για Πασόκους

Η αποθέωση του παραλογισμού. Το ΠΑΣΟΚ καταρρακώνεται από τα exit polls και οι εκπρόσωποί του περιμένουν το 10% της Επικρατείας. Όταν αυτό δεν τους αρέσει, θέλουν να ενσωματωθεί και η Β' Αθηνών. Όταν εκεί η ΝΔ προηγείται με 2,5% σχολιάζουν την... πτώση της Κυβέρνησης! Η από τηλεοράσεως βίωση παραισθήσεων...

Ας δούμε τι έγινε σήμερα, αφού τώρα πια η γενική εικόνα έχει διαμορφωθεί.

Προσωπική νίκη Καραμανλή

Ο Πρωθυπουργός δεν είναι απλά ο πρώτος Πρόεδρος της ΝΔ που θα κυβερνήσει για παραπάνω από 3 χρόνια, μετά τον ιδρυτή της. Είναι ο άνθρωπος που διέλυσε το ΠΑΣΟΚ. Στην ελληνική πολιτική σκηνή μεγαλύτερη αξία από όλα έχει η διαφορά των δύο κομμάτων. Αυτήν τη στιγμή είναι σχεδόν σε επίπεδα 2004, κοντά στο 4%, μόλις 1% μείωση σε σχέση με τον προ τριετίας θρίαμβο.

Πού είναι το ντέρμπυ; Πού είναι οι 2 μονάδες που ενοχλούσαν τον κ. Αρκούδο; Πού είναι η αποδοκιμασία της Δεξιάς; Πού είναι η συντριβή της χειρότερης κυβέρνησης της 30ετίας; Ο λαός επανεξέλεξε τον κ. Καραμανλή, ο οποίος βγαίνει με μειωμένη λόγω νόμου πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά περισσότερο ισχυρός από ποτέ.

Αυτό ηχεί παράδοξο. Κι όμως. Ιστορικά τα ποσοστά της ΝΔ ήταν σχεδόν πάντα χαμηλότερα από το 42 που παίρνει σήμερα. Μόνο το 89-90 και το 2004 πήρε περισσότερο (και επί θείου Καραμανλή, φυσικά), δηλαδή υπό ειδικές συνθήκες. Η πτώση των 3 μονάδων είναι σχεδόν αμελητέα αν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι συγκρίνεται με τα υψηλότερα ποσοστά δεκαετίας που είχε πετύχει η ΝΔ. Τότε δεν είχε υπερψηφισθεί μόνο από Νεοδημοκράτες, αλλά και από απελπισμένους αριστερούς που επιθυμούσαν σφόδρα να ξαποστείλουν το ΠΑΣΟΚ, και σήμερα επαναπατρίσθηκαν. Αν συνυπολογίσουμε την άνοδο του ΛΑΟΣ και την κυβερνητική φθορά (ειδικά τη στιγμή που η ΝΔ ήταν και τόσο αποτυχημένη για τον κ. Λαλιώτη και δε βόλεψε τα παιδιά της που περίμεναν 10 χρόνια), αυτό το 42% είναι απλώς απίστευτο, ειδικά με όσα "στράβωσαν" στην προεκλογική περίοδο. Σχεδόν δε δικαιολογείται τόσο υψηλό νούμερο. Πρόκειται πράγματι για μήνυμα του λαού ότι στηρίζει τον κ. Καραμανλή και περιμένει να δει όσα δεν είδε στα 3,5 χρόνια.

Το ποσοστό της ΝΔ θα είναι υψηλότερο από τα ποσοστά νίκης του ΠΑΣΟΚ, και το 1996 και το 2000. Τρομακτικό. Σήμερα υποτίθεται ότι μιλάμε για πτώση της ΝΔ, αλλά το μέγεθος της αποδοχής της ξεπερνά αυτό με το οποίο ο Σημίτης ήταν Πρωθυπουργός 8 χρόνια!!! Αν δεν υπήρχε ο νέος εκλογικός νόμος (πάγια τακτική του ΠΑΣΟΚ να αλλάζει εκλογικό νόμο όταν χάνει και να θυμάται την αναλογικότητα) ούτε έδρα δε θα έχανε!

Αλλά τώρα περιμένουμε έργο. Σκληρές και γενναίες αποφάσεις, μεταρρυθμίσεις χωρίς το φόβο της δεξιάς παρένθεσης. Ο εφιάλτης σκόρπισε σήμερα...

Η άνοδος της Αριστεράς

Παράδοξη, αν σκεφτεί κανείς ότι το μήνυμα στη ΝΔ είναι να προβεί σε τολμηρές αλλαγές, οι οποίες πάντα ερεθίζουν την Αριστερά. Γι' αυτόν τον λόγο θα επιμείνω: ό,τι κι αν ειπωθεί, η άνοδος αυτή όχι μόνο δεν εκφράζει αριστερή στροφή, αλλά το αντίθετο. Η "νεοδεξιά" επανεξελέγη και ο λαός απαιτεί να μη διστάσει. Η "ακροδεξιά" είναι στη Βουλή. Και, κακά τα ψέματα, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι 38%.

Τελικά το κύριο ρεύμα διαμαρτυρίας στράφηκε προς ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στο ΛΑΟΣ. Αλλά δεν επρόκειτο τόσο για την αντικυβερνητική ψήφο, αλλά για την αντιγιωργακική. Η Αριστερά πρέπει να προσγειωθεί και να αμβλύνει τις αντιδράσεις της. Ο λαός από τον Καραμανλή ζητά αλλαγές. Αν και πάλι έχουμε μέρα παρά μέρα διαδηλώσεις το μήνυμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο: ο Πρωθυπουργός πρέπει να τις αγνοήσει και να προχωρήσει.

Χέρι-Χέρι

Η είσοδος Καρατζαφέρη ήταν αναμενόμενη. Ο ΛΑΟΣ εξαργύρωσε μερίδα της δυσαρέσκειας των Νεοδημοκρατών.

Το τέλος του Λαλιώτη

Ο Κώστας Λαλιώτης είναι νεκρός. Η δημοκρατία νίκησε και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάψει να κρύβει το σκελετό στην ντουλάπα, για να τον ανασύρει όποτε ξαναγίνουν εκλογές. Πρέπει να τον θάψει βαθιά στη γη και να τιμήσει το μνήμα ενθυμούμενο τι δεν θέλει να βλέπει ο λαός. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να χάσει ψήφους σε σχέση με την πανωλεθρία του 2004. Το σύστημα Λαλιώτη έδιωξε ψήφους αντί να συσπειρώσει. Το "περίπτερο", η λάσπη, τα ψέματα δεν έχουν θέση στη δημοκρατία του 2007. Ο Λαλιώτης πέθανε.

Η ώρα της νέας αλλαγής (ηγεσίας)

Η ήττα είναι προσωπική αποδοκιμασία στο πρόσωπο του Γιωργάκη. Προκλητικά ανίκανος, βραδύνους, χωρίς κανένα χάρισμα, ούτε επικοινωνιακό, ούτε ουσιαστικό, ο Παπανδρέου αποτέλεσε τον μονόδρομο ανάγκης συμμαζέματος της ήττας του 2004. Σήμερα, πετυχαίνει αρνητικό ρεκόρ.

Κι όμως. Περίμενε 6 ώρες για να προβεί στην περίφημη δήλωση. Έβλεπε το μπάσκετ ή πίστευε, όπως ο Κακαουνάκης, ότι θα ανατραπεί το αποτέλεσμα; Η προκλητική του ανικανότητα φάνηκε και σήμερα. Αντί να μαζέψει τα κομμάτια του και να διαφυλάξει όση αξιοπρέπεια του είχε απομείνει, κρυβόταν. Όταν είδε τον Πρωθυπουργό να κατευθύνεται στο Ζάππειο βγήκε αλαφιασμένος. Από τη Χαριλάου Τρικούπη, για να τον προλάβει.

Τι είπε; Κανείς δεν κατάλαβε. Η Πυθία έδωσε τον χρησμό: ο λαός μας κατηγορεί και εμάς για τα χάλια της Ελλάδος, ο λαός δεν εκτίμησε το πρόγραμμά μας, ο λαός δεν αφουγκράστηκε το μήνυμά μας... Φέρω ευθύνη, αλλά φταίει ο λαός που μας αδίκησε και δεν ανέτρεψε τη Δεξιά! Για γέλια ή για κλάματα;

Και θα ζητήσω να κριθώ... Τη λέξη "παραιτούμαι" (γιατί απέτυχα) την ξέρει;

Στον προθάλαμο του Ζαππείου...

και στον προθάλαμο της Προεδρίας ο Βενιζέλος. Ναι, ήρθε η ώρα. Γάτα ο Βαγγέλης. Έσπευσε να ερμηνεύσει τις δηλώσεις του Προέδρου, δίνοντας τις προεκτάσεις που ήθελε.

Φίλοι του ΠΑΣΟΚ!

Μη σας δουλέψουν τα ΜΜΕ και πάλι. Δεν μπορεί να επιλέξετε και πάλι τον ανίκανο. Αν ο Γιωργάκης διατηρεί τον στοιχειώδη αυτοσεβασμό πρέπει, αφού μας αναλύσει πόσο πολεμήθηκαν οι νεωτερισμοί του, να αποσυρθεί. Αν όμως ξανακατέβει υποψήφιος προσέξτε: ο άνθρωπος απλά δεν κάνει γι' αυτήν τη δουλειά.

Θρίαμβος του δικομματισμού

Πού πήγε η περίφημη πτώση πολύ κάτω από το 80%; Στη σφαίρα της φαντασίας μάλλον... Ο δικομματισμός αντέχει, κάποιοι ας το πάρουνε χαμπάρι. Αυτούς θέλει ο λαός, και όχι τη δικτατορία του 7 και του 4% που "εκφράζουν πλειοψηφικά κοινωνικά ρεύματα"!

Λοιποί

Το πείραμα Παπαθεμελή δεν πέτυχε και μένει εκτός Βουλής, έβδομος και καταϊδρωμένος, ένας αξιόλογος άνθρωπος. Πάντως η ΔΗΑΝ υπερπροβλήθηκε στα ΜΜΕ τον τελευταίο μήνα (εύληπτο το γιατί). Δυνατοί οι Οικολόγοι.

Και κάτι οφσάιντ: θα περιμένω την επίδοση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα για την επίδραση του Ίντερνετ και των Blogs στο εκλογικό σώμα. Το ανυπόστατο αυτό, πολιτικά και κοινωνικά, κόμμα προβλήθηκε εξωπραγματικά ως εναλλακτική λύση μέσω Διαδικτύου, και ειδικά σε ορισμένα πολύ δημοφιλή ιστολόγια, τα βιντεάκια τους παίξανε και περιμένω να δω πού θα κάτσουν. Αυτό είναι ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα.

Συμπέρασμα

Η νέα σαρωτική νίκη της ΝΔ αποτελεί ξεκάθαρη εντολή για προώθηση γενναίων μέτρων. Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και η αναπόφευκτη εσωστρέφεια αφήνουν ελεύθερο το πεδίο. Η αποθρασυμένη Αριστερά θα λυσάξει, αλλά πρέπει να αγνοηθεί: ο λαός δε ζητά κραυγές και διαδηλώσεις, αλλά αλλαγές. Η άνοδος ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ είναι ευκαιριακή και αποτελεί βροντερό μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ: ο Γιωργάκης δεν τραβάει και ο Βενιζέλος αξίζει να γίνει αρχηγός. Αλλά ας προσέξει πώς θα πορευθεί... Οι πολίτες, ώριμοι όσο ποτέ, δε θα αντέξουν τη στείρα αντιπολίτευση και θα επιδοκιμάσουν τη σοβαρότητα και τη συναίνεση. Έτσι θα πάει ο τόπος μπροστά. Έτσι ίσως επουλώσει τις πληγές του το ΠΑΣΟΚ.

Και κάτι ακόμα: Ποτέ ξανά Λαλιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: