9/11/07

Σπίτι τους!

"Ιστορικό πολιτικό στέλεχος της Κρήτης"... "Πραγματικά ιστορικός πολιτικός"... "Πολιτικός με μακρά πορεία που πρόσφατα αποσύρθηκε"... καλύπτει τους καλλιεργητές ναρκωτικών στα Ζωνιανά.

Διατυπώσεις αντιδεοντολογικές και ανήθικες. Να προβούμε σε αποκαλύψεις; Ας πούμε ονόματα και πράγματα. Ποιοι είναι και πώς προσέφεραν υψηλή προστασία στους εμπόρους. Με στοιχεία ή έστω ενδείξεις. Ή έστω φήμες, αλλά με όνομα και επώνυμο, ώστε ο κατηγορηθείς να έχει τη δυνατότητα να αντικρούσει τα επιχειρήματα και τα στοιχεία, υπαρκτά ή φτιαχτά, και να προβεί στις δέουσες ενέργειες, χωρίς να φοβάται ότι θα βλάψει το όνομά του περισσότερο.

Πονηρή η τακτική. Φωτογραφίζουμε τους μεγάλους και ιστορικούς πολιτικούς. Ο κόσμος μένει να σκέφτεται αν είναι αυτός που έχει κόρη Όλγα ή αυτός που έχει κόρη Ντόρα ή και οι δύο. Δεν έχει σημασία αν είναι πράγματι αυτοί. Δεν έχει σημασία αν είναι όλα συκοφαντίες σε μία υπόθεση που βρωμάει από παντού. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κανείς δε θα τολμήσει να αντιδράσει. "Ποιος είπε ότι είστε εσείς; Αλλά όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται...". Έτσι οι φωτογραφιζόμενοι θα ζημιωθούν πιο πολύ αν αντιδράσουν παρά αν σιγήσουν. Αλλά μετά πρόκειται για την "ύποπτη και ένοχη σιωπή". Διπλή η ανάγνωση.

Παράλληλα, παίζεται και το παιχνίδι εντός της Αστυνομίας. Το όνομα του διεφθαρμένου (;) αξιωματικού εμφανίσθηκε σαν έτοιμο από καιρό. Είναι τελειωμένος; Ή μήπως είναι ο ηρωικός αστυνομικός που ήρθε σε σύγκρουση με τα μεγαλοπροστατευόμενα συμφέροντα και υφίσταται τις συνέπειες της; Διαλέχτε και πάρτε.

Και εγώ με την ταπεινή μνήμη μου, λίγο καλύτερη από χρυσόψαρου, αναρωτιέμαι: Όταν ο κόσμος βοούσε για την εμπλοκή του υιού Βούτση σε μία εγκληματική ενέργεια με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις επεδείχθη η ίδια βιασύνη, ή μήπως τότε είχαμε το κρεσέντο ευαισθησίας και δεοντολογίας; Και επρόκειτο για έγκλημα του παιδιού, όχι του πολιτικού. Αλλά προφανώς η σκέψη "κατά μάνα, κατά κύρη" θα έβλαπτε τον ΣυΡιζΑ γιατί θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί το αυτονόητο: ότι η τακτική του ενισχύει την παραβατικότητα, την οποία και επενδύει πολιτικά.

Άτιμο πράγμα η μνήμη... Κατέθεσε και ο Ζορμπάς στη Βουλή. Τι έλεγε το περίφημο πόρισμα, που θα γκρέμιζε την Κυβέρνηση υπό το βάρος των ανομιών της; Ποιες ήταν οι πολιτικές τσέπες όπου κατέληξε το περιεχόμενο των βαλιτσών; Ποιο ήταν το "ονοματεπώνυμό τους (τάδε έφη Γ.Α.Παπανδρέου); Ποιος ήταν ο "συγκεκριμένος πολιτικός χώρος" προς τον οποίο έρρεε το βρώμικο χρήμα; Τι αποκάλυψε ο Ζορμπάς που έκρυβε προεκλογικά ο Καραμανλής; Οι σεπτοί υπηρέτες της ενημέρωσης ασχολούνται τώρα με το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν χρόνο να θυμηθούν τι ανοησίες έλεγαν προεκλογικά.

Χάρη όμως στις εσωκομματικές εκλογές και την Μπεννυγιωργακική μονομαχία θυμηθήκαμε και κάτι που σίγουρα θα είχαμε ξεχάσει. Τη "συνταγματική εκτροπή" και το αντιΦωφικό πραξικόπημα του Αρείου Πάγου. Ο Βενιζέλος το θυμήθηκε, για ευνόητους λόγους. Εάν έμενε στα ΜΜΕ θα υπήρχε ακόμη η βεβαιότης στο μυαλό (ποιο;) του Πασόκου ότι η Χούντα του Καραμανλή στέρησε την παρουσία της Φώφης (δίπλα στην Καϊλή και την Γκερέκου) από τη Βουλή.

Και ανάμεσα στον εύλογο προβληματισμό για το αν υπάρχει ομοφυλόφιλος βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο οποίος θεώρησε σκόπιμο να θολώσει τα νερά με τον δήθεν γάμο του (πολιτικό κιόλας, όσο πάει το πράγμα γίνεται χειρότερο για τον Πρόεδρο...) και το μείζον κοινωνικό θέμα της ανήμπορης εγκαταλειφθήσης αξιοτίμου κυρίας Ρούλας κλαιούσης Βροχοπούλου, υπήρχε πάντα χώρος για την προβολή των προοδευτικών ιδεών. Οι θέσεις και οι αγώνες των μαθητών, ενάντια στον Καποδίστρια ΙΙ. Τα "πανεκπαιδευτικά" των 1000 και 2000 οργανωμένων του ΚΚΕ (οι υπόλοιποι διαδηλώνουν στις καφετέριες του κοινωνικού διαλόγου). Οι προβοκάτσιες των επεισοδίων. Η κακή και διεφθαρμένη Αστυνομία, παρεμβάσεις της οποίας δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατία (αλλά έχουν οι καταλήψεις, όπως επιβάλλονται από το αγνώστων λοιπών στοιχείων "ΣΑΣΑ").

Ανάμεσα, λοιπόν, σε όλα αυτά μάλλον απορία προκάλεσε η έκλαμψη του Αντέννα, στο δελτίο του οποίου θυμηθήκαμε την ιστορία πρώην αστυνομικού διοικητή στο Ρέθυμνο. Έχοντας προφανώς κάνει τη δουλειά του και αντιστεκόμενος στις πιέσεις, δέχθηκε δύο φορές βομβιστικές επιθέσεις. Στη δεύτερη η σύζυγός του ακρωτηριάστηκε ενώπιον των δύο ανηλίκων παιδιών της. Πώς βρέθηκε χώρος για αυτήν την ιστορία μέσα στον ορυμαγδό των "αποκαλύψεων"; Πράγματι, εδώ υπάρχει ένα ερώτημα.

Ερώτημα υπάρχει και για την εξέλιξη της καριέρας του τραγικού αυτού, έντιμου μέχρι αυτοθυσίας, αστυνομικού. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Δεν μπορεί παρά να τον έστειλαν σπίτι του. Εκεί όπου έχουν τη μοναδική τους θέση όλοι οι δήθεν δημοσιογράφοι του "investigating reporting" που συνεχίζουν, δικαίως από ό,τι φαίνεται, να περνάνε τον κόσμο για ηλίθιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: