10/11/07

Η μεγάλη μέρα ξημερώνει!

Η 11η Νοεμβρίου φτάνει και μαζί φτάνει στο τέλος της η μακράν πιο επιζήμια περίοδος για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Όσα μεσολάβησαν από τις 16 Σεπτεμβρίου ώς και σήμερα δίχασαν βαθύτατα το κόμμα με αποτέλεσμα ο νικητής των αυριανών εκλογών να έχει πολλά εσωκομματικά προβλήματα να διαχειρισθεί στη συνέχεια.

Η πολυσυζητημένη διάσπαση πιθανότατα δε θα έρθει. Διασπάσεις προηγήθηκαν αρκετές και στα δύο κόμματα (βλ. ΔΗΑΝΑ, ΚΕΠ, ΠΟΛΑΝ, ΔΗΚΚΙ κλπ) και οι αστέρες έπαψαν να λάμπουν το αργότερο μετά από 4 χρόνια (επιφυλάσσομαι ίσως για τον ΛΑΟΣ, αλλά ας περιμένουμε). Κανείς εκ των υποψηφίων δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι θα αποτελέσει την εξαίρεση. Και σίγουρα όχι ο (πιθανότερος ηττημένος) Βενιζέλος, που αρκεί να περιμένει την επόμενη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ...

Ο πιθανός νικητής κ. Παπανδρέου, όσο μεγάλο ποσοστό και να πάρει, ακόμη και αν εκλεγεί αύριο χωρίς δεύτερο γύρο, εξέρχεται πολλαπλά αποδυναμωμένος. Ο μόνιμος δελφίνος θα τού προκαλεί αδιάκοπο πονοκέφαλο, ενώ πιθανή διαγραφή του Βενιζέλου θα αποτελέσει το τελειωτικό αυτοκαταστροφικό χτύπημα. Ακόμα και ο Γιωργάκης δεν είναι τόσο ανόητος.

Είναι, ωστόσο, βέβαιος ο παραγκωνισμός από τις κρίσιμες κομματικές θέσεις των υποστηρικτών του. Και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στον (πιθανώς) επανεκλεγόμενο Πρόεδρο, διότι δεν αυξάνονται απλά οι δυσαρεστημένοι, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρα οργανωμένοι σε αντιπολιτευόμενο εσωτερικό "μπλοκ".

Με αυτά τα δεδομένα ο, ούτως ή άλλως ελαχίστων διαχειριστικών πολλώ δε μάλλον ηγετικών ικανοτήτων, κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ήρεμα νερά το κόμμα.

Η μακάρια Κυβέρνηση κάθε άλλο παρά να χαίρεται πρέπει. Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι θα οξυνθούν σε επίπεδα που θα προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες και στην ίδια. Και οι πολλά υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις πάλι θα μείνουν στα λόγια.

ΥΓ: Φυσικά και δεν πρόκειται να στιγματίσω τον εαυτό μου ως φίλο του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος που δεν ψήφισα ποτέ, ούτε καν είδα με συμπάθεια ποτέ. Και, παρότι πρόκειται για μία διαδικασία χαβαλετζίδικη και μόνο, δεν μπορώ ούτε για αστείο να συμμετάσχω σε αυτήν. Εάν πήγαινα πάντως, θα ψήφιζα τον μόνο σοβαρό και έντιμο υποψήφιο κ. Σκανδαλίδη. Δεν είναι κατάλληλος για αυτήν τη δουλειά, αλλά είναι σίγουρα καταλληλότερος του Γιωργάκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: