12/11/07

Επισημάνσεις

Μετά από μία δίμηνη προεκλογική περίοδο, που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις μεταξύ των "συντρόφων", διεξήχθησαν χθες οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Ανδρ. Παπανδρέου επανεξελέγη (όπως αναμενόταν) από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 60%, στο 25% των τμημάτων. 33,5% φέρεται να λαμβάνει ο βασικός ανθυποψήφιος κ. Βενιζέλος, ενώ ο έτερος, κ. Σκανδαλίδης, δεν πέτυχε τον στόχο του διψήφιου ποσοστού (6,3%).

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά την επανεκλογή του επισήμανε μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Σήμερα, κέρδισε η Δημοκρατία. Σήμερα, με την πρωτοφανή σας συμμετοχή, κάναμε όλοι μαζί το πρώτο μεγάλο βήμα ανατροπής
(...)
Ο κ. ΓΑΠ προφανώς πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί, με δεδομένο ότι επανεξελέγη η αποδοκιμασθείσα από τον λαό ηγεσία του κόμματος, της οποίας επικεφαλής ήταν ο ίδιος. Αφού ο Πρόεδρος δεν άλλαξε τι ανετράπη; Και αν πράγματι ξεκινά μία ανατροπή, αυτή δεν στρέφεται κυρίως εναντίον αυτού και των πολιτικών που ακολούθησε;

Δώσατε μια εντολή, καθαρή και ισχυρή, απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα, απέναντι στη μιντιοκρατία (...)
Το απόσπασμα δεν αντέχει κριτικής. Τα ίδια κέντρα και συμφέροντα στήριζαν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τα ίδια επέβαλαν την τοποθέτηση του ΓΑΠ το 2004 στην προεδρία, τα ίδια παρουσίαζαν το άσπρο μαύρο και ρετουσάριζαν τις φωτογραφίες από τις πυρκαγιές προεκλογικά, τα ίδια παραπληροφορούσαν τον κόσμο, τα ίδια αλλοίωναν τις δημοσκοπήσεις. Με τα ίδια αυτά συμφέροντα θα συνδιαλλαγεί και πάλι ο κύριος ΓΑΠ. Αυτά τον ανέδειξαν, αυτά τον στήριξαν, αυτά αδυνατεί να αγνοήσει (για παράδειγμα, δε νομίζω ότι μειώθηκαν οι πωλήσεις των εφημερίδων Λαμπράκη και η τηλεθέαση του Mega επειδή στήριζαν τον Βενιζέλο και καταγγέλθηκαν από τον κ. ΓΑΠ, παρότι η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ τον επανεξέλεξε).

Τις επόμενες μέρες, ανακοινώνω τις πρώτες μου αποφάσεις, τιμώντας την μεγάλη, καθαρή, δεσμευτική, λαϊκή εντολή που μου δώσατε σήμερα (...)
Παρότι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε πολλάκις στην (άνευ ουσίας) αυτοκριτική του, φαίνεται αυτό που όλοι ήξεραν: ότι δεν έχει αλλάξει. Ένα από τα "παράπονα" ήταν η έλλειψη συλλογικότητας και εσωκομματικής δημοκρατίας. Ήδη από την πρώτη ώρα της επανεκλογής του, ο κ. ΓΑΠ μίλησε για αποκλειστικά δικές του αποφάσεις. Σύμφωνα δε με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατάργηση όλων των κομματικών οργάνων! Χωρίς να τηρηθεί κανένα πρόσχημα, χωρίς να ερωτηθεί κανείς, ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει και πάλι μόνος του τα επόμενα βήματα...

Κακά πρώτα δείγματα γραφής, που συνάδουν απολύτως με τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε μέχρι σήμερα ο κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: