7/12/07

Προειδοποιητικές βολές

Γράφαμε παλαιότερα για την εσφαλμένη ερμηνεία που μπορεί να δώσει ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, να εκλάβει δηλαδή μία "παράταση" (κατά Άννα Διαμαντοπούλου) ως νέα ισχυρή εντολή, ανανέωση εμπιστοσύνης κ.λπ. Χαρακτηριστικά μιλούσαμε για εκτροπή της διαδικασίας προς ανάδειξη κομματικού αυτοκράτορα.

Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει όπως ο ίδιος νομίζει το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου. Επίσης μπορεί να αξιολογήσει τις επιλογές προσώπων που έκανε ο επανεκλεγείς κ. Παπανδρέου. Καλώς ή κακώς όμως η παραπάνω πρόβλεψη φαίνεται πως ήδη έχει αρχίσει να δικαιώνεται.

Στα προσυνεδριακά και λοιπά κομματικά όργανα που ο Πρόεδρος έχει σχηματίσει (σε συνεργασία με ποιον, αλήθεια;) τόσο ο κ. Σκανδαλίδης όσο και ο κ. Βενιζέλος και οι συν αυτοίς είναι αφανισμένοι. Για τα μεν μεγαλοστελέχη ο Πρόεδρος είχε καλή δικαιολογία. Ήθελε νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Κανένα τέτοιο δε βρήκε στην πλευρά του κ. Βενιζέλου;

Ερμηνεύεται η στάση αυτή του κ. Παπανδρέου ως ενδεικτική ωριμότητας. Δε θα κάνει τα ίδια λάθη και θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα ξεπερνώντας τα εσωκομματικά εμπόδια. Δε θα δώσει την εικόνα διαρχίας ή Παπανδρεο-βενιζελικής συνομοσπονδίας. Θα αγνοήσει δηλαδή τους ανθρώπους που κρίθηκαν καταλληλότεροι από τον ίδιο από το 45% των ψηφοφόρων του κόμματός του!

Ίσως αυτή η τακτική να αποδειχθεί πολιτικά σοφή. Ίσως η εικόνα διαρχίας και συμβιβασμών προς την άλλη πλευρά να έβλαπτε το ηγετικό προφίλ του κ. Παπανδρέου και να δρούσε υπονομευτικά για τη νέα προσπάθειά του. Έχει ξεκινήσει όμως ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Εδώ δεν πρόκειται για την ομάδα ενός επίδοξου δελφίνου, ούτε για ολιγάριθμους "λοχαγούς". Υπάρχει η εκπεφρασμένη στήριξη των ανθρώπων που ο κ. Παπανδρέου παραγκωνίζει, από τους μισούς σχεδόν υποστηρικτές του.

Παράλληλα φαίνεται πόσο υποκριτική ήταν η "αυτοκριτική" που υποτίθεται ότι έκανε. Για να κάνεις αυτοκριτική πρέπει να αναγνωρίσεις τα λάθη σου. Πρέπει να ζητήσεις από εχθρούς και φίλους να στα επισημάνουν. Ειδικά ως ηγέτης ενός μεγάλου κόμματος οφείλεις να ακούσεις με προσοχή την κριτική των πεπραγμένων σου από τα στελέχη τα εκτός της μικρής ηγετικής σου ομάδας (δεν είναι πιθανό οι "δικοί σου" να επιχειρήσουν να σε κρίνουν με ειλικρίνεια και να σε πικράνουν...). Δεν πρέπει να υποταχθείς στους εσωκομματικούς άσπονδους φίλους, oφείλεις όμως να κατανοήσεις τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν τελικά μακριά σου.

Δεν αρκεί να λέει ο κ. Παπανδρέου "κάνω την αυτοκριτική μου, αναγνωρίζω τα λάθη μου, θα γίνω καλύτερος". Ποια είναι τα λάθη του; Πώς θα τα διορθώσει; Ποιοι θα σταθούν δίπλα του; Όσοι ήταν και χθες και δεν κατάφεραν να τον προστατεύσουν από τα λάθη του αυτά; Δεν είναι ένα από τα λάθη του η στελέχωση της ηγετικής ομάδας; Αν όχι, γιατί;

Ο κ. Παπανδρέου βάζει στο ψυγείο όχι μόνο όσους στήριξαν τους αντιπάλους του, αλλά και τους ουδέτερους, και όσους καθυστέρησαν να τον υποστηρίξουν, και όσους έκρινε ότι δεν το έκαναν με ιδιαίτερο ζήλο! Είναι απίστευτο ότι θέλει να παραγκωνίσει πάνω από τα μισά υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του. Πόσο δύσκολο είναι αύριο όλοι αυτοί να βρεθούν ξεκάθαρα στο αντίπαλο στρατόπεδο;

Ένα από τα λάθη του, που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι του καταλογιζόταν, ήταν ότι ελάμβανε μόνος του τις αποφάσεις, ότι είχε μία μικρή και δυσπρόσιτη συμβουλευτική ομάδα και ότι αγνοούσε όλους τους εκτός αυτής. Με τη βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου του "έλυσε τα χέρια" ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει την τακτική του αυτή.

Η ηρεμία που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι επιφανειακή. Ο κ. Βενιζέλος μάλλον θα αυτοσυγκρατηθεί ώς τις Ευρωεκλογές. Η τακτική του ώριμου φρούτου για πρώτη φορά ακολουθείται για τα εσωτερικά ενός κόμματος. Μια νέα ήττα τότε θα σπρώξει το κόμμα στην ευρύχωρη πολιτική αγκαλιά του. Για τα στελέχη που τον στήριξαν, όμως, η υπομονή γρήγορα θα εξαντληθεί.

Τα πρώτα σημάδια ήδη φάνηκαν με την ανάδειξη του Προεδρείου της ΚΟ. Οι προειδοποιητικές βολές έπεσαν. Στη μάχη που θα ακολουθήσει είναι πολύ αμφίβολο αν ο κ. Παπανδρέου θα επιβιώσει. Διότι έχει πείσει τον εαυτό του ότι εξήλθε ενισχυμένος από τις εκλογές. Δεν έχει αντιληφθεί πόσο ευάλωτος στην πραγματικότητα είναι...

3 σχόλια:

fisherman είπε...

Καλησπέρα
Η ζεστή πατάτα είναι στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό είναι αλήθεια αλλά και για τον Ε. Βενιζέλο τα πράγματα είναι περίεργα…Τι εννοώ δεν νομίζω να ξέρει που έχει φίλους και πού εχθρούς. Συμφωνώ μαζί σου ότι οι «εκλογές» απλά έκαναν ανάγλυφη την πόλωση που υπήρχε μέσα στο ΠαΣοΚ τόσα χρόνια. Δεν ξέρω πάλι αν ο Γ. Παπανδρέου είναι το ώριμο φρούτο έτοιμο να πέσει. Θα το δούμε αυτό στο μέλλον. Πάντως η κατάσταση άρχισε να μοιάζει με σαπουνόπερα που κάποια περιοδικά γράφουν φήμες για την συνέχεια….

fisherman είπε...

Καλησπέρα
Η ζεστή πατάτα είναι στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό είναι αλήθεια αλλά και για τον Ε. Βενιζέλο τα πράγματα είναι περίεργα…Τι εννοώ δεν νομίζω να ξέρει που έχει φίλους και πού εχθρούς. Συμφωνώ μαζί σου ότι οι «εκλογές» απλά έκαναν ανάγλυφη την πόλωση που υπήρχε μέσα στο ΠαΣοΚ τόσα χρόνια. Δεν ξέρω πάλι αν ο Γ. Παπανδρέου είναι το ώριμο φρούτο έτοιμο να πέσει. Θα το δούμε αυτό στο μέλλον. Πάντως η κατάσταση άρχισε να μοιάζει με σαπουνόπερα που κάποια περιοδικά γράφουν φήμες για την συνέχεια….

dimane είπε...

Ώριμο ίσως όχι, αλλά μία νέα ήττα στις Ευρωεκλογές θα είναι δυσβάσταχτη. Βέβαια ο ΓΑΠ μας διέψευσε ήδη μία φορά... Ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Έτσι την πάτησε κι ο καημένος ο Βενιζέλος!