15/12/07

Φαντάζεσαι να έκανε υπουργό τη Γιαννάκου;

Άκλαυτος πήγε ο καημένος ο Μαγγίνας. Δε χρειαζόταν κληρονομικό χάρισμα για να αντιληφθεί κανείς ότι η άδεια αναψυκτηρίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ήδη γεμάτο από τα πατρικά βολέματα και τους ανασφάλιστους εξ ανατολών "φίλους" του πρώην υπουργού ποτήρι. Όταν έσκασε η υπόθεση ήταν απλά θέμα χρόνου.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι ο κ. Μαγγίνας δεν έκανε τίποτε περισσότερο απ' ό,τι θα έκανε ο καθένας από μας.

Όπως κινητοποιούμε κάθε γνωστό και φίλο για να βολέψουμε σε μια "δουλείτσα" το μονάκριβο σπλάγχνο μας ή βάζουμε λυτούς και δεμένους για να έρθει ο φαντάρος γιόκας μας σε μονάδα πιο κοντά στη μαμά για να πηγαίνει τις πίτες στο κάγκελο, έτσι κι ο Μαγγίνας. Όπως εκατοντάδες ηλικιωμένοι δέχονται την περιποίηση γυναικών από την Αρμενία, τη Γεωργία και ποιος ξέρει από πού αλλού χωρίς να τους πληρώνουν κρατήσεις, έτσι κι ο Μαγγίνας. Όπως κανένας από τους υπόλοιπους Έλληνες δεν σκοτίζεται για τις οικοδομικές άδειες, είτε πρόκειται για το χτίσιμο ενός παραθύρου, για το γκρέμισμα ενός ντουβαριού ή για τη μετακίνηση κατά μερικά μέτρα ενός νιπτήρα, είτε πρόκειται για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς βίλας, και φοβάται μόνο το μάτι του γείτονα, έτσι κι ο Μαγγίνας. Είχε προνοήσει για τα γεράματά του φαίνεται. Κατάλαβε ότι δε θα του έφτανε η σύνταξη και σκέφτηκε να βγάλει κι ένα χαρτζιλικάκι με το Αναψυκτήριο.

Άρα αθώος ο κατηγορούμενος; Σαφέστατα όχι.

Το ότι όλοι κλέβουν δε νομιμοποιεί την κλοπή. Δεν είναι βέβαια οι πολιτικοί υπόδειγμα για κανέναν, αλλά ως δημόσιο πρόσωπο έπρεπε να προσέχει περισσότερο. Ωστόσο η αποδοκιμασία για τις πράξεις του υπουργού πρέπει να είναι μετρημένη, διαφορετικά θα είναι υποκριτική. Δεν επιτρέπεται να κρεμάσουμε κουδούνια για κάτι που όλοι κάνουμε όταν δοθεί η ευκαιρία. Και ας μην παριστάνουμε τους εξωγήινους που μόλις πάτησαν το πόδι τους στην Γη. Έχουν γίνει εγκλήματα από τους πολιτικούς κατά το παρελθόν, πολύ βαρύτερα, που μείναν ατιμώρητα. Ας μην υποκρινόμαστε λοιπόν ότι μας σοκάρουν τα πταίσματα του πρώην υπουργού Απασχόλησης. Άλλοι χτίσανε ολόκληρες τις βίλες τους με λεφτά των πολιτών, σιγά μην κολλάγανε στην άδεια...

Ο Μαγγίνας να πάει στο καλό. Σε κανέναν δεν πρόκειται να λείψει. Όμως επιβεβλημένο είναι το να θαυμάσουμε όλοι την ανοησία του ανδρός. Όντας στο μάτι του κυκλώνα και στο στόχαστρο κάθε δημοσιογράφου, μόνο σε ανοησία μπορεί κανείς να αποδώσει τα αλλεπάλληλα ολισθήματα του κ. Μαγγίνα. Πόσο δύσκολο ήταν να βγει στη φόρα το "Αναψυκτήριο"; Δεν κατάλαβε ότι ήταν αδύνατο να μείνει κρυφό; Πώς αποδέχθηκε μια τέτοια ηλεκτρική καρέκλα με λερωμένη τη φωλιά του, επιτρέποντας έτσι τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του και την επί της ουσίας υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων;

Γράφω τις λέξεις "κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις" και με πιάνει γέλιο. Πόσες και πόσες φορές δε μας τις εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής; Πόσες και πόσες φορές δεν πείσαμε τους εαυτούς μας να τον πιστέψουμε; Πόσες και πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε για το αν η Κυβέρνηση έχει το σθένος να προχωρήσει;

Η αμφιβολία είναι πλέον βεβαιότητα. Όταν μου μεταφέρθηκε η είδηση της παραίτησης Μαγγίνα δεν αιφνιδιάστηκα καθόλου. Όταν όμως άκουσα το όνομα της διαδόχου έπεσα ξερός.

Η κ. Φάνη Πετραλιά θα λύσει το Ασφαλιστικό. Το άλλο με τον Πρωθυπουργό που στο τέλος θα ψάχνει την ψήφο του ο κ. Καραμανλής το ξέρει; Διότι προφανέστατα ο Πρωθυπουργός διαθέτει ένα πολύ σπάνιο χάρισμα: χιούμορ που σκοτώνει.

Μόνο σε διεστραμμένο χιούμορ μπορεί να αποδοθεί η τοποθέτηση του συγκεκριμένου προσώπου στην πιο κρίσιμη κυβερνητική θέση. Για την κ. Πετραλιά θα χτυπήσω κόκκινο αυτολογοκρισίας για να πω απλά ότι έχει πολιτευθεί (3,5 έτη υπουργός γαρ, δεν ξέρω αν το θυμόσασταν) με τρόπο φαιδρό.

Η σκηνή λίγο πριν την Ολυμπιάδα ήταν από τα πλέον χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. Αριστερά και δεξιά της τα δύο μέλη της Εθνικής Ομάδας Μπιτς Βόλεϋ. Των ανδρών εννοείται. Αντιλαμβάνεσθε. Μαυρισμένα, καλογραμμωμένα και δίμετρα κορμιά και, το κυριότερο, με μαγιώ. Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού στα καλύτερά της. Κυριολεκτικά γραπωμένη από τους αθλητές... Όταν φωτογραφήθηκε με τη γυναικεία αντίστοιχη ομάδα (με τα μπικινάκια) το σκηνικό θύμιζε συμπεθέρες. Η πολιτική σε μεγάλες στιγμές.

Μικρότητες θα πει κανείς. Όχι, διότι αντίστοιχα αυτοεξευτελιστικά στιγμιότυπα ακολούθησαν αμέτρητα. Δυστυχώς, έτσι κινήθηκε η κ. Πετραλιά επί 3,5 έτη επικεφαλής δύο Υπουργείων (Πολιτισμού -τύποις αναπληρώτρια- και Τουρισμού). Ας μου θυμήσει κάποιος τι έργο άφησε πίσω της, μήπως καταλάβω κι εγώ τι είδε ο κ. Καραμανλής και την επανέφερε στην Κυβέρνηση. Θα της ζητήσει και συγγνώμη, άραγε, επειδή την άφησε 3 μήνες εκτός Κυβέρνησης; Καλύτερα να ζητήσει συγγνώμη με εθνικό διάγγελμα από κάθε Ελληνίδα και Έλληνα διότι στέρησε τον λαό από τις υπηρεσίες αυτής της εξέχουσας προσωπικότητας.

Τώρα σοβαρά. Υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο ολόκληρο που θεωρεί την κ. Πετραλιά κατάλληλη για τη συγκεκριμένη θέση; Το Πολιτισμού ήταν καλό για φωτογραφήσεις και το Τουρισμού για ταξιδάκια. Με το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας κρίθηκε άξια να ασχοληθεί η κ. Φάνη;

Επειδή λοιπόν αδυνατούσα να πιστέψω ότι ο κ. Καραμανλής εκτίμησε τα πλούσια προσόντα της κ. Πετραλιά και την επέλεξε, όταν άκουσα ότι ανέλαβε το Υπουργείο είπα "Πρόεδρε, κόφ'την πλάκα. Εντάξει, γελάσαμε, το καταυχαριστηθήκαμε, τώρα πες μας ποιος θα γίνει υπουργός στη θέση του Μαγγίνα".

"Τι φωνάζεις", παρενέβη ο συνομιλητής μου, "φαντάζεσαι να έκανε υπουργό τη Γιαννάκου;"

Και με αποστόμωσε.

4 σχόλια:

ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ είπε...

Ο Βασίλης Μαγγίνας ασφαλώς, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πολιτικός με "φάουλ". Τουλάχιστον είχε την ευθιξία να παραιτηθεί κι αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.

Αυτό που με προβληματίζει έντονα είναι ο ρόλος της Φάνης Π.Π. στο σχετικό υπουργείο. Ε, ρε γλέντια...

dimane είπε...

Ακριβώς. Κανένα τρομερό έγκλημα δεν έκανε, αλλά τα μάζεψε. Όπως έπρεπε να κάνει.

Πραγματικά θα ακολουθήσουν γλέντια!

Liondas είπε...

Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι το καράβι... μπάζει! Κάποτε ο γερο-Καραμανλής έφυγε από την Ελλάδα κρυφά και νυχτιάτικα και ως... Τριανταφυλλίδης. Ετούτος εδώ, ο Κωστάκης Καραμανλής, δεν θα βρίσκει δρόμο ανοιχτό. Κοντά τέσσερα χρόνια είναι πρωθυπουργός και είναι άφαντος. Ξεχάσατε τα περί "σεμνότητας και ταπεινότητας"; Αλλά πώς κολλάνε με τις συνεχείς παρανομίες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας; Επειδή παραιτήθηκε ο Μαγγίνας θα του πούμε και μπράβο; Κουνήστε το κεφάλι σας λιγάκι. Είναι ψεύτης ο άνθρωπος. Διαβάστε τι λέει ο Ινδός που τον έχει στη δούλεψή του - σήμερα στο ΘΕΜΑ. Η Ν.Δ. έχει εξευτελίσει την Ελλάδα με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, τις απαγωγές των Πακιστανών και διάφορες άλλες παπαριές που βαριέμαι να τις απαριθμήσω. Μάλλον ζείτε σε άλλο κόσμο...

dimane είπε...

Δεν καταλαβαίνω το λόγο για τον οποίο αντιδράσατε με τόση οξύτητα. Είπε κανείς να του πούμε μπράβο, είπε κανείς ότι δεν παρανόμησε ή ότι δεν είναι ψεύτης; Επιπροσθέτως τον χαρακτήρισα και ανόητο που πίστεψε ότι δε θα έβγαιναν στη φόρα.

Το ποιος πάντως έχει εξευτελίσει την Ελλάδα αφήστε το. Δεν ξέρω σε ποιον κόσμο ζω, αλλά από μνήμη κρατάω γερά ακόμα. Το είπε και η Βασούλα. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ πλουτίσανε με τα λεφτά του κοσμάκη. Ας μην το ξεχνάμε κι αυτό.