23/1/08

Εάν είχε κερδίσει ο Βενιζέλος...

Στη ζωή μπορεί να μην υπάρχουν "αν", καθώς πάντοτε είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα, ωστόσο τα υποθετικά σενάρια μπορεί να δείξουν πόσο σχετικά είναι ορισμένα πράγματα.

Εάν στις 11 Νοεμβρίου ο κ. Βενιζέλος είχε επικρατήσει, σήμερα θα ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στέλνοντας σπίτι τους ορισμένα από τα στελέχη που συνδέθηκαν με το κόμμα στην μετά το 2004 εποχή, θα είχε την ευκαιρία ανανέωσης προσώπων. Τολμηρή υπόθεση η περίφημη ανανέωση προσώπων, ιδεών ή και συμβόλων. Αλλά αφού παραμένει υπόθεση, δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο τολμηρός θα ήταν ο νέος αρχηγός. Ακόμη όμως και αν δρούσε με την ίδια δειλία που έδειξε ο Παπανδρέου το 2004, όταν ο αηδιασμένος από την εξέλιξη τού ΠΑΣΟΚ κόσμος του απαιτούσε "να τα αλλάξει όλα" και εκείνος εκώφευσε, ορισμένες υποθέσεις δεν είναι τόσο "τολμηρές":

Κατ' αρχήν η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, μετά από μία μικρή περίοδο επιφυλακτικότητας απέναντι στον νέο ηγέτη, θα ανέβαινε στα ύψη. Ακόμη και χωρίς να έχει δει πολλά πράγματα από τον Βενιζέλο, ο απλός Πασόκος θα τον αντιμετώπιζε ως την καλύτερη πιθανότητα να ρίξει τη "δεξιά" (παρωχημένη ορολογία, η οποία όμως βρίσκει έδαφος στον νου ορισμένων ακόμη και σήμερα). Εάν συνυπολογίσουμε τη φυγή ψηφοφόρων τής ΝΔ, οι οποίοι θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο σε ένα σε άνοδο κόμμα, αλλά και την ελκυστικότητα του "καινούργιου" (ακόμη και αν δεν εκόμιζε ο νέος αρχηγός κάτι το πραγματικά και ουσιαστικά νέο), το να υποθέσουμε ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα ήταν πολύ υψηλότερα είναι εύλογο.

Μπροστά στο ενδεχόμενο επανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η ΝΔ θα εμφάνιζε (παρά τη φυγή ψήφων προς τα αριστερά) εκ δεξιών συσπείρωση, δηλαδή επαναπατρισμό ψηφοφόρων που στράφηκαν προς τον ΛΑΟΣ εν είδει διαμαρτυρίας.

Αυτό το υποθετικό σενάριο λοιπόν, θα έφερνε ψήφους από Συνασπισμό και ΚΚΕ πίσω στο ΠΑΣΟΚ και από τον ΛΑΟΣ στη ΝΔ. Έτσι είναι επίσης εύλογο να υποθέσουμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έδιναν μάχη για την πρωτιά, με προβάδισμα πιθανότατα του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που ο ΛΑΟΣ θα βρισκόταν κάτω από το όριο εκπροσώπησης στη Βουλή, όπως ενδεχομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ σε ένα κλασικό 6%.

Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι το "ακραίο" σε αυτό το σενάριο. Ακόμη και αν οι εκτιμήσεις των υποθετικών ποσοστών θεωρηθούν υπερβολικές, η γενική εικόνα είναι δεδομένη: Άνοδος ΠΑΣΟΚ, αντιδραστική συσπείρωση της ΝΔ (σε σχέση με αυτή την παράμετρο ενδεικτική είναι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000 με πτώση ΔΗΚΚΙ και Συνασπισμού, λόγω της ανόδου της ΝΔ και του υπαρκτού ενδεχομένου να κερδίσει τις εκλογές), πτώση των μικρών κομμάτων.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα έγραφαν όσοι έχουν αρχίσει να "κλαίνε" από τώρα τον δικομματισμό. Μάλλον θα υμνούσαν τα ηγετικά χαρίσματα του Βενιζέλου και θα μιλούσαν για "φαινόμενο", αφού θα είχε πετύχει τη νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ! Πόσο σχετικά είναι ορισμένα πράγματα...

Νομίζω ότι ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα της πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες είναι πώς είναι δυνατόν ο απλός Πασόκος να επανεξέλεξε τον κ. Παπανδρέου. Σε αυτό το ερώτημα καμία απάντηση δε μου φαίνεται πειστική.

Το προαναφερθέν σενάριο δεν προεξοφλεί την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ούτε ότι απαραίτητα μία εκλογή Βενιζέλου (στην αρχηγία της αντιπολίτευσης ή ακόμη και την πρωθυπουργία) θα ήταν ωφέλιμη για τον τόπο. Αυτό απλά δε θα το μάθουμε ποτέ.

Αυτό είναι το κακό με τα σενάρια...

5 σχόλια:

dimane είπε...

Ίσως αναρωτηθεί ο φίλος αναγνώστης προς τι η πρεμούρα για το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν (αλλά και τη προηγούμενη) ανάρτηση είναι δύο:

1) Να επισημανθεί η ευκολία με την οποία "έγκριτοι" αναλυτές προβλέπουν το τέλος του δικομματισμού. Έχω βαρεθεί να ακούω γι' αυτό, ενώ στην πραγματικότητα η άνοδος των "μικρών" οφείλεται στην πτώση του ΠΑΣΟΚ.

2) Ακόμη και ελάχιστη εμπιστοσύνη στον Βενιζέλο να έχω, είναι σίγουρα προτιμότερος και ικανότερος του Παπανδρέου. Έστω και μόνο η παρουσία τέτοιου τύπου "πολιτικών" (ο Θεός να κάνει πολιτικό τον Παπανδρέου) αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ήττας της πραγματικής πολιτικής.

Παρόμοια τακτική ακολουθεί και ο ΣυΡιζΑ, ένα κόμμα που ποτέ δεν παρήγαγε ωφέλιμες ιδέες παρότι υπάρχουν εξαιρετικά αξιόλογοι άνθρωποι που έκαναν το λάθος να τον στελεχώσουν (όπως ο κ. Κουβέλης) -κι ας με χωρίζει από αυτούς ιδεολογική άβυσσος. Εάν οι 3 από τους 5 πολιτικούς αρχηγούς είναι Τσίπρας, Παπανδρέου, Καρατζαφέρης και το 4ο κόμμα είναι το ΚΚΕ του προηγούμενου αιώνα, τότε, ναι, έχουμε κρίση, όχι του δικομματισμού, αλλά της πολιτικής γενικότερα.

Διότι οι μετριότητες θα αρχίσουν να φαντάζουν ηγέτες βεληνεκούς και ο δικομματισμός θα εξελιχθεί σε μονοκομματισμό-νεοδημοκρατισμό...

Αλλά την ανικανότητα ενός ανθρωπάκου που φόρεσε κοστούμι πολύ μεγαλύτερο από τα μέτρα του δεν μπορεί να βαφτίζουμε κοινωνικό φαινόμενο.

Ανώνυμος είπε...

Ο απλός πασόκος δεν υπήρχε περίπτωση να βγάλει ποτέ τον Βενιζέλο φίλε μου και ξέρεις γιατι;;
για πολύ απλούς λόγους.Το πασοκ θα μετονομαζόταν σε Ευάγγελος Βενιυζέλος η συντονιστική επιτροπή θα αποτελούταν απο ένα μέλος(δηλαδή τον ίδιο) καθώς επίσης και όλες οι επιτροπές και τα συμβούλια.

Κατάλαβε ο απλός πασόκος αντιδράει σε ανθρώπους που βάζουν πάνω απο την πολιτική τισ ανθρώπινες σχέσεις και την λαϊκη βάση του πασόκ τον υπέρμετρο εγωισμό του...

Ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα...ας παραμείνει το πασοκ στους ΠΑΣΟΚΟΥΣ και ας μην γίνουμε κυβέρνηση ποτε!!ΑΥΤΑ!


ΕΡΝΕΣΤΟ

dimane είπε...

Όλα αυτά που λες ότι θα έκανε υποθετικά ο Βενιζέλος αν κέρδιζε, τα κάνει εδώ και 4 χρόνια ο ΓΑΠ. Ειδικά μετά την 11η Νοεμβρίου έχει παραγκωνίσει τους πάντες.

Ειλικρινά το τελευταίο που με προβληματίζει είναι το αν, πώς και πότε θα ξαναγίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

Πιο πολύ στην ευκαιριακή προσέγγιση των πάνσοφων αναλυτών που συνεχώς προβλέπουν κατάρρευση των 2 μεγάλων κομμάτων ήθελα να σταθώ. Όχι στο αν θα κέρδιζε ο Βενιζέλος, πράγμα που αφενός κανείς δεν μπορεί να ξέρει, αφετέρου εξ αρχής έγραψα ότι δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσον θα ήταν ωφέλιμο για το κόμμα, αλλά και τη χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι στο ΠΑΣΟΚ, απλώς ψηφίζω...Δεν έχω τις γνώσεις σας για τα πολιτικά δρώμενα, απλώς ενημερώνομαι...Είμαι καθημερινά με πολλούς σαν και μένα,άλλοι ήθελαν τον Βενιζέλο και άλλοι τον Παπανδρέου (ήμουν με τους δεύτερους) όλοι όμως θέλουμε να φύγει η ΝΔ από την εξουσία γιατί δεν πάει άλλο.
Σταματήστε τον ανόητο αυτόν εμφύλιο πόλεμο και δραστηριοποιηθείτε για την αλλαγή.
Και...όχι, σε καμιά περίπτωση ο Βενιζέλος δεν είναι καλύτερος από τον Παπανδρέου!Σταματήστε πια αυτήν την καραμέλα, μας κουράσατε!

Elias είπε...

Η αναβολή της δημιουργίας Ομίλου,αποτελεί την τελική πράξη της δήθεν ανατροπής του δικομματικού σκηνικού.
( δίνει πολλούς πόντους στον Καραμανλή και στην παραμονή του στην εξουσία)
Πώς αυτό μεταφράζεται στην καθημερινότητα μας, στην ζωή μας, στις δουλειές και στα όνειρα μας; Θα μπορούσε να έχει έστω και έμμεσα αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία ,μια διάσπαση του ΠΑΣΟΚ;Πολύ έγραψαν οτι αυτό θα ήταν αφορμή για μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία της ΝΔ:μέγα λάθος!
Για να επέλθει μια κεντροαριστερή πλειοψηφική πρόταση στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό,θα πρέπει να δημιουργηθεί μια συμμαχία αποτελούμενη απο :
α)την δυναμική του Τσίπρα,
β)την διείσδυση του Βενιζέλου σε κεντροδεξιούς που δεν θα ψήφιζαν τον... Γιωργάκη και το παλιό ΠΑΣΟΚ
γ)το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ .
Τα υπόλοιπα ,νομίζω οτι αποτελούν όνειρα θερινής νυχτός!
Τρείς ,έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κερδίσουν τον ένα! Επιτέλους, ας επικρατήσει το αυτονόητο σε κάποιους που αυτοαποκαλούνται σύγχρονοι σοσιαλιστές με προοπτική και πρόταση εξουσίας....
Πίστευα και πιστεύω στις αριστερές προσπάθειες για ανακάλυψη οραμάτων ,νέων συγκινήσεων,νέων στόχων. Η σύγχρονη όμως πραγματικότητα ,απαιτεί σχέδιο κύριοι: χαρτί και μολύβι,υπολογισμούς και προβλέψεις. Ένας αριστερός πολιτικός δεν πρέπει να ξεχνάει οτι κάθε μέτρο κοινωνικής πολιτικής αποτελεί κομμάτι της οικονομικής πολιτικής.
Σοσιαλιστική πρόταση εξουσίας σημαίνει ,μεταξύ άλλων , προσπάθεια ενσυνείδητης αυτοδιαχείρισης του ατομικού νεοελληνικού ενθουσιασμού και υιοθέτηση εννοιών όπως οικονομικός προγραμματισμός,σχεδιασμός,ορθολογισμός
Είμαστε πλεόν, σχεδόν όλοι, ασυνείδητα, υπέρ της σοσιαλιστικής, της αριστερής στροφής στην χώρα ,μέσα όμως απο την αναγκαστική υιοθέτηση της θεωρίας των κοινωνικών αγορών,του ανθρώπινου οικονομικού φιλελευθερισμόυ. Και επειδή απεχθάνομαι την ετικετοποίηση απόψεων και οικονομικο-πολιτικών θέσεων, θα το πώ απλά, με κίνδυνο να κουράσω επαναλαμβάνοντας το : να λέμε για κάθε ένα όνειρο που σερβίρουμε στον πολίτη,πόσο θα κοστίσει ,πού θα τα βρούμε,πότε και πώς θα αποδώσει! Και επειδή δεν είμαι οπαδός της τεχνοκρατικής πρότασης εξουσίας,αλλά πιστός οραματιστής του εφικτού, και συντάσσομαι γρήγορα με το εφαρμόσιμο, προτείνω να ερμηνεύσουμε ξανά την έννοια της σύγχρονης Αριστεράς, της μή δογματικής -επαναστατικής Αριστεράς.
Αυτές τις ημέρες, είναι στην Αθήνα μια μορφή της ευρωπαική διανόησης , ένας γνήσιος φιλόσοφος -ιδεολόγος, ο Alain Badiou, ενώ τις προάλλες είχε έλθει μια άλλη σημαντική προσωπικότητα, ο Slavoi Zizek .Καλό είναι να στοχαστούμε λίγο πάνω στις θέσεις τους σχετικά με την σημερινή κοινωνιολογική πραγματικότητα, κια να ασπαστούμε τις εννοιολογικές τους μηχανές( αφού στηρίζονται σε διανοητές όπως ο Deleuze, ο Lacan κ.α) :

''Αυτό που έχουμε σήμερα δεν είναι τόσο πολύ η ΠΟΛΙΤΙΚΗ της απόλαυσης, όσο, για την ακρίβεια, η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (η διοίκηση) της απόλαυσης, η οποία με τη στενή έννοια είναι μια μετα-πολιτική πράξη. Επειδή η απόλαυση είναι εσωτερικά απεριόριστη, σαν ένας σκοτεινός πλεονασμός του ακατανόμαστου, γι’ αυτό, το καθήκον μας είναι να φροντίσουμε να διαχειριστούμε έναν τέτοιο πλεονασμό. Το καθαρότερο σημάδι της βασιλείας της βιοπολιτικής είναι οι έμμονες ιδέες, που έχουμε για το ζήτημα του “άγχους”: πώς να αποφύγουμε τις αγχώδεις καταστάσεις, πώς να τα “βγάλουμε πέρα” μ’ αυτές. Το “άγχος” είναι το όνομα, που δίνουμε σ’ αυτήν την πληθωριστική διάσταση της ζωής, για αυτό το “τόσο πολύ,” που θέλουμε να το έχουμε πλήρως κάτω από τον έλεγχό μας..''

Αυτή την διαχείριση προτείνω, αυτή κρύβεται πίσω απο τους ψυχρούς αριθμούς δημοσιονομικής πολιτικής και καθημερινών ατομικών υπολογισμών. Εκεί θα παιχθεί το στοίχημα του μέλλοντος....
Να μεταφέρουμε στις μάζες την σύγχρονη αξία της αδογμάτιστης μαρξιστικής θεωρίας και την πρακτική και χρήσιμη πλευρά της φρουδικής και λακανικής συμβολής στο άτομο και στην κοινωνία. Οσοι δεν μπορούν να περάσουν αποκωδικοποιημένα αυτά τα μηνύματα, κια όσοι δυστυχώς τα αγνοούν, επέλεξαν λάθος πλευρά και κακώς πιστεύουν οτι ανήκουν στην προοπτική της Νέας Αριστεράς....