28/1/08

Καλό ταξίδι...


Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ολοκλήρωσε την επί Γης παρουσία του σήμερα το πρωί.

Ηγετική φυσιογνωμία αναμφισβήτητα, με τη δυναμική του φωνή έφερε κατά τη δεκαετή θητεία του την Εκκλησία στην πρώτη γραμμή. Κατέκτησε αυτό που μόνο για τους ιερωμένους δεν εθεωρείτο αυτονόητο: το δικαίωμα στην άποψη. Επί των ημερών του η Εκκλησία έπαψε να απουσιάζει από τα κοινωνικά δρώμενα. Αγαπήθηκε, αλλά και επικρίθηκε όσο κανείς προκάτοχός του. Ενέπνευσε, αλλά και προκάλεσε αντιδράσεις. Όπως όλοι οι ηγέτες, ένωσε και δίχασε ταυτόχρονα.

Έκανε λάθη. Ο απολογισμός του όμως είναι σίγουρα θετικός, καθώς άλλαξε ριζικά την εικόνα που είχε σχηματίσει η κοινωνία για την Εκκλησία. Ίσως και με εκπτώσεις σε επίπεδο πνευματικότητας, κατάφερε όμως να εκφέρει λόγο επίκαιρο, εύστοχο και γοητευτικό.

Στις δύσκολες στιγμές που πέρασε κατά το τελευταίο εξάμηνο δεν έλειψαν και όσοι ("επιστήμονες" τάχα) επεδίωξαν να επωφεληθούν και να προβληθούν. Ο Μακαριστός Χριστόδουλος πάλεψε για τις (μηδενικές) πιθανότητες επιβίωσης που είχε με εντιμότητα και ευθύτητα. Σε αντίθεση με ό,τι έπραξαν κατά το παρελθόν άλλα δημόσια πρόσωπα, μοιράστηκε τον πόνο της δοκιμασίας του με ολόκληρο τον κόσμο.

Έχει τονιστεί η αξιοπρέπεια και το θάρρος του μέχρι την ύστατη ώρα. Για τους λειτουργούς της υγείας αυτό δεν είναι ξένο. Χιλιάδες άνθρωποι παλεύουν καθημερινά με τις λιγοστές δικές τους πιθανότητες, και, εν προκειμένω, η δημοσιότητα κάθε άλλο παρά συνέβαλε στη βελτίωση της παρασχεθείσης περίθαλψης -το αντίθετο μάλλον...

Όμως αν κάτι αφήνει ως τη σημαντικότερη κληρονομιά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ίσως σημαντικότερο από όσα έπραξε και είπε κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους εμάς τους "γιατρούς": το δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο.

Όταν οι ελπίδες σβήνουν και ο θάνατος είναι πλέον θέμα χρόνου, όταν η ιατρική υποστήριξη δεν έχει πλέον τίποτε ουσιαστικό να προσφέρει, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να περάσει ο ασθενής τις τελευταίες στιγμές του στη ζεστασιά του σπιτιού του, στη θαλπωρή των οικείων του. Από κάποιο σημείο και μετά οι ιατρικές παρεμβάσεις δεν εξυπηρετούν την παράταση της ζωής, αλλά την παράταση της αγωνίας του θανάτου. Ο Μακαριστός Χριστόδουλος δίδαξε με το παράδειγμά του την ιατρική κοινότητα. Άφησε αυτήν τη ζωή στο σπίτι του, μακρυά από τους ξένους νοσοκομειακούς διαδρόμους, τα ψυχρά δωμάτια, τους καθετήρες και τους αναπνευστήρες, που ελάχιστα μπορούσαν να βοηθήσουν. Αυτή είναι η σημαντική κληρονομιά του. Η ανάγκη να ξαναβρεί η επιστήμη την ανθρωπιά της.

Είναι δεδομένο ότι οι ευχές όλων (ακόμη και όσων διεφώνησαν ίσως με τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να πορευθεί) για ανάπαυση τον συνοδεύουν.

Η μνήμη του θα μείνει άσβεστη στις ψυχές μας.

2 σχόλια:

vetdino είπε...

μεγάλος έλληνας και παλικάρι. ας συγχωρέσει ο Θεός τις αμαρτίες του κι ας αναπαύσει την ψυχούλα του.

τεράστια απώλεια για τον Ελληνισμό.

καλό σου ταξίδι παπά μου...

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
- Για την Ευρώπη,
- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
- Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
- Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
- Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
- Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!