18/3/09

Όσα ξεχνάμε

Η χθεσινή εκπομπή του κ. Βαξεβάνη στον Alpha ("Το κουτί της Πανδώρας") ήταν πραγματικά εξαιρετική. Θέμα της τα "Σεπτεμβριανά", λέξη φτωχότατη που περιγράφει την ολοκλήρωση του εγκλήματος που ξεκίνησε το 1922: την εξόντωση του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Με μαρτυρίες και τεκμηρίωση ο έμπειρος δημοσιογράφος μας παρουσίασε αυτό που όλοι λίγο-πολύ ξέραμε. Ότι τα γεγονότα του 55 ήταν υποκινούμενα στο πλαίσιο καλά μελετημένου σχεδίου, που εξύφαναν από κοινού οι "σύμμαχοί" μας Τούρκοι και Βρετανοί. Και ότι η αφορμή, η μικρής ισχύος έκρηξη στο σπίτι όπου μεγάλωσε ο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, ήταν προβοκάτσια -που μεταδιδόταν από ραδιόφωνα και εφημερίδες στην Τουρκία πριν καλά-καλά συμβεί.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει συζητήσεις για την Παιδεία, για το τι διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία -και ακόμη περισσότερες για το τι πρέπει να διδάσκονται. Πόσα γνωρίζουν άραγε οι νέοι για αυτά τα τραγικά γεγονότα, που ξεκλήρισαν τους παπούδες τους; Πριν όμως μπούμε στην ίδια ατελέσφορη περί Παιδείας συζήτηση, ας αναρωτηθούμε για τη δική μας μνήμη.

Δεν πρόκειται για διαιώνιση κανενός μίσους, ούτε για εθνικισμό. Πρόκειται για τον στοιχειώδη σεβασμό στους νεκρούς και τους πρόσφυγες, σε αυτούς που τα έχασαν όλα και αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Σε μια καταστροφή που χάραξε την ιστορία του τόπου μας. Και για μια γνώση πολύτιμο εφόδιο, ασπίδα απέναντι σε πολιτικές και απόψεις τύπου Γιαννάκου, Γεωργιάδη, Γιωργάκη, Βαλλιανάτου και τόσων άλλων, πρώην, νυν και μελλοντικών, που βάζουν την Ιστορία στην κλίνη του Προκρούστη...

Ας είναι καλά ο κ. Βαξεβάνης γι' αυτά που θύμισε σε όσους θέλουν να ξεχνάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: