28/3/09

Ένα ευπρόσδεκτο σχόλιο

Ο Πρόεδρος του κόμματος "Κοινωνία" είχε την καλοσύνη να αποστείλει το παρακάτω σχόλιο (σχετικά με το ποστ "Πέριξ του κέντρου"):

Το Πιστεύω είναι η εγγύηση που ΠΡΕΠΕΙ και ΟΦΕΙΛΕΙ να καταβάλλει ο πολιτικός, πριν να ζητήσει την ψήφο του Ελληνικού λαού.

Το άρθρο σας περνάει πολύ «επιδερμικά» την προσπάθειά μας, εξομοιώνοντάς την με άλλες που δεν είναι τίποτε άλλο παρά αναμάσημα αποτυχημένων πρακτικών και προσώπων. Αυτό που πρεσβεύει η Παράταξή μας, αλλά δεν φαίνεται στο δημοσίευμά σας, είναι πως οι λύσεις ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει κάποιες από αυτές και δεν είδα κανέναν να έχει αντεπιχείρημα όταν γράφαμε με ποιο απλό τρόπο θα εξασφαλίζαμε τις συντάξεις για τα επόμενα 3,5 χρόνια ΧΩΡΙΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, απλά περικόπτοντας μισθούς ΥΠΟΥΡΓΩΝ!

Για να υλοποιηθούν αυτά, χρειάζονται αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια τα οποία για να επιδείξει κανείς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, πρέπει να έχει στήριγμα και αναφορά του την ιδεολογία μας.

Είναι μεγάλο το θέμα και σαφώς δεν μπορεί κάποιος να το εξαντλήσει σε μία πρόταση ενός άρθρου ή σε ένα σχόλιο σαν το δικό μου. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα και κυρίως να παίρνουμε την ζωή μας αψήφιστα! Αυτό έχει οδηγήσει τον τόπο μας στο σημερινό του κατάντημα!

Ας σκεφτούμε λίγο σοβαρά ο καθένας μας και ας κάνουμε μία συζήτηση ψύχραιμη και νηφάλια με μόνο σκοπό τη σωτηρία του Έθνους μας. Το χρωστάμε στις γενιές που σήμερα είναι μικρά παιδιά και σε αυτές που δεν γεννήθηκαν ακόμα! Εμείς βρήκαμε πατρίδα και ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές! Δεν είναι προαιρετικό μας δικαίωμα, αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας! Δεν πέθαναν οι πατέρες μας για να είμαστε εμείς ελεύθεροι να διαλύσουμε τα πάντα! Δεν μας έδωσε κανείς αυτό το δικαίωμα!

Μανώλης Β. Βολουδάκης

Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τα περισσότερα από όσα ο κ. Βολουδάκης αναγράφει. Όμως δε νομίζω και ότι μία αναφορά 10 γραμμών συνιστά εξομοίωση της προσπάθειας αυτού και των συνεργατών του με αντίστοιχες άλλων παρατάξεων, ούτε ότι από την ανάγνωση της ανάρτησης συνάγεται τέτοιο συμπέρασμα.

Η αναφορά της "Κοινωνίας" μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων που παρουσιάζονται στο άρθρο, οφείλεται στην τοποθέτηση της παράταξης αυτής στον ιδεολογικό χάρτη -τουλάχιστον όπως την αντελήφθην εγώ. Θεώρησα το κόμμα ως κεντρώο (και μάλιστα ειλικρινέστερα κεντρώο απ' ό,τι άλλα). Καλώς ή κακώς, το απλοϊκό τρίπολο Αριστερά - Δεξιά - Κέντρο αποτελεί τη δημοφιλέστερη μέθοδο χαρακτηρισμού της τοποθέτησης μιας πολιτικής προσπάθειας. Δεν είναι αρκετό, και γι' αυτόν τον λόγο στο άρθρο συνυπήρξαν κόμματα με τελείως διαφορετικό προσανατολισμό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπήκαν όλα στο "ίδιο σακί".

Θέλω επίσης να διευκρινίσω ότι καμία ανάρτηση στον παρόν ιστολόγιο δεν μπορεί και δεν έχει ως στόχο να αποτελέσει πλήρη πολιτική ανάλυση. Στο άρθρο εις το οποίο ο κ. Βολουδάκης αναφέρεται έγινε μία παρουσίαση μικρότερων κομμάτων, τα οποία δεν απασχολούν ιδιαίτερα τα ΜΜΕ. Ειδικά η "Κοινωνία" ήταν παντελώς άφαντη, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους στους οποίους αναφέρθηκα. Ως Πρόεδρο ενός "αδικημένου" σε προβολή κόμματος, νομίζω ότι η ανάρτηση κάθε άλλο παρά ζημιώνει τον κ. Βολουδάκη και την "Κοινωνία". Αντιθέτως, δίδει το έναυσμα στον απογοητευμένο από τα μεγάλα κόμματα και προβληματισμένο ψηφοφόρο να αναζητήσει κάτι καλύτερο.

Σε αυτήν τη λογική, έχει απόλυτο δίκαιο ο κ. Βολουδάκης να χαρακτηρίζει την αναφορά στην "Κοινωνία" ως επιδερμική! Γι' αυτόν τον λόγο μέσα στην ανάρτηση περιλαμβάνονται σύνδεσμοι προς τις ιστοσελίδες όλων των κομμάτων που αναφέρονται, ώστε πας ενδιαφερόμενος να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες, απλά και εύκολα.

Δε διαθέτω ούτε τις γνώσεις, ούτε τη δυνατότητα να προσφέρω στους αναγνώστες τίποτα περισσότερο από τη γνώμη μου, και μόνο αυτήν. Οι εμπεριστατωμένες πολιτικές αναλύσεις είναι δουλειά των ειδικών επιστημόνων. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν τα ιστολόγια, χωρίς δηλαδή "αντικειμενικότητα". Σε καμία, δε, περίπτωση όσα δημοσιεύονται στο παρόν blog δεν αποτελούν υποδείξεις προς τους αναγνώστες εν όψει των εκλογών. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανοήτως μάταιο, άλλωστε.

Όσο για την τοποθέτηση του κ. Βολουδάκη ότι το Σύμβολο της Πίστεως είναι εγγύηση που πρέπει ο πολιτικός να καταβάλει, αν ήμουν κακεντρεχής θα την απέρριπτα ως απαίτηση για την υποβολή θρησκευτικών διαπιστευτηρίων. Δε θα μπορούσα να διαφωνώ περισσότερο, και ως πολίτης, αλλά και (και αυτό είναι το κυριότερο) ως πιστός Χριστιανός. Διότι η αίσθηση που δημιουργείται σε εμένα είναι ότι η ιερή ουσία της πίστης μου χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους. Αυτό, το επαναλαμβάνω, είναι κάτι που με ενοχλεί ως πιστό, και όχι ως κάποιον που απορρίπτει την καθοριστική θέση της Εκκλησίας στην Κοινωνία. Τουναντίον, ακόμα και με πρόχειρη ανάγνωση παλαιότερων αναρτήσεων, εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε να διαπιστώσει πως πολλάκις έχω εκφράσει τη θέση ότι η πολεμική εναντίον της ελληνικής Εκκλησίας είναι ανώφελη αφ' ης στιγμής οι δεσμοί της με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι άρρηκτοι.

Επαναλαμβάνω ότι, όπως είναι απολύτως αναμενόμενο, εκφράζω αποκλειστικά και μόνο προσωπικές θέσεις. Δεν έχει καμία σημασία το αν έχω δίκιο ή όχι από τη στιγμή που απλά καταγράφω αυτό που εγώ εισπράττω και μάλιστα με τρόπο σχετικά ήπιο.

Ευχαριστώ ειλικρινά τον κ. Βολουδάκη για την παρέμβασή του και εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια της οποίας ηγείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: