25/4/09

Λίγος...

"Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό".

Ο βουλγαράκειος ύμνος κυνικότητος συνοψίζει καλύτερα από οποιαδήποτε φράση την προσέγγιση των κοινών από τους πολιτικούς ταγούς της χώρας. Υπέρτατος στόχος το συμφέρον, πάσης φύσεως. Προσωπικό, οικογενειακό, κομματικό, οικονομικό, πολιτικό... Το μόνο που χρειάζεται είναι η νομότυπη εξυπηρέτησή του και αμέσως καθαγιάζεται.

Η δικογραφία για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου δεν παραπέμφθηκε στη Βουλή, χάρη στην παρέμβαση του κ. Σανιδά. Και η μεν Αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι συγκαλύπτει, ο ίδιος όμως λέει κάτι πολύ σημαντικότερο: Ότι ενώ δεν έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για προώθηση της υπόθεσης στη Βουλή -για λόγους κομματικού συμφέροντος, φυσικά. Τη στιγμή που η αντίδραση του ΠαΣοΚ είναι η αναμενόμενη, οι δηλώσεις του κ. Σανιδά εγείρουν σοβαρότερα ζητήματα.

Ο κ. Σανιδάς διαπίστωσε την ανυπαρξία στοιχείων εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Δεν είπε ότι δεν υπήρξε ενοχή υπουργών, αλλά ότι αυτή δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Και οφείλουμε να τον πιστέψουμε για έναν απλούστατο λόγο: Η ποινική ευθύνη έχει τελείως διαφορετική έννοια από την πολιτική. Ακόμα απλοϊκότερα, πρέπει κανείς να είναι εξαιρετικά αφελής ώστε να πιστεύει ότι οι υπουργικοί μηχανισμοί, όταν κάνουν τις απατεωνιές και τις εξυπηρετήσεις τους, αφήνουν πίσω τους τις αποδείξεις.

Οι χειρισμοί Σανιδά αποτελούν τελικά ομολογία του αυτονόητου: Φυσικά και δε βρέθηκαν αποδείξεις. Φυσικά και δε θα έβγαινε τίποτα ουσιαστικό από μια προανακριτική. Κανένας δε θα καταδικαζόταν, τίποτα δε θα μπορούσε να σταθεί σε δικαστήριο. Ο κ. Σανιδάς έπραξε άριστα απαλλάσσοντας τη χώρα από μήνες αποπροσανατολιστικών αερολογιών. Και αφού αναρωτηθούμε για το ποιοι πίεσαν τους ανακριτές να στείλουν ως μη ώφειλαν την υπόθεση στη Βουλή, ας επιστρέψουμε στα νόμιμα και ηθικά.

Η απουσία αποδείξεων που να στοιχειοθετούν την ποινικά κολάσιμη εμπλοκή μελών της Κυβέρνησης στην υπόθεση, δεν έχει καμία σχέση με την απολύτως βεβαιωμένη και ασφαλή διαπίστωση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έκθετη στη συνείδηση των ψηφοφόρων της. Και λέω σκοπίμως των ψηφοφόρων της. Διότι οι οπαδοί του ΠαΣοΚ με στοιχειώδη πνευματική λειτουργία οφείλουν να αποδεχθούν ότι επί πρωθυπουργίας Σημίτη και ανοχής Γιωργάκη έγιναν απείρως χειρότερα. Κανένας συμψηφισμός, απλά γεγονότα:

Επί ΝΔ είχαμε τα ομόλογα. Σκάνδαλο κακοδιαχείρισης των χρημάτων των Ταμείων, των ασφαλισμένων δηλαδή. Πολιτικά υπάρχει το διαχρονικό έγκλημα της τοποθέτησης άσχετων σε θέσεις-κλειδιά -δημοσιογράφων, γιατρών, δεν ξέρω κι εγώ ποιων άλλων. Όμως η κακοδιαχείριση και οι (εκ του αποτελέσματος) εσφαλμένες επενδύσεις, εξελίχθηκαν στις "βαλίτσες με ονοματεπώνυμο". Στα λόγια. Διότι ενδείξεις έστω ροής των χρημάτων προς τον κομματικό κορβανά όχι μόνο δεν προέκυψαν, αλλά ήταν αδύνατο να προκύψουν στο μεσοδιάστημα μεταξύ της ανάδειξης του σκανδάλου και των Εκλογών του 2007. Ο χρόνος ήταν ελάχιστος, καμία έρευνα δεν είχε γίνει, αλλά η λάσπη εκτοξεύθηκε.

Το θέμα Ζαχόπουλου από μία οικογενειακή τραγωδία, εξελίχθηκε σε σκάνδαλο αγνώστου περιεχομένου. Κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη ποια ήταν η πολιτική ευθύνη στο θέμα αυτό.

Με τις υποκλοπές το ίδιο. Τον Πρωθυπουργό παρακολουθούσαν, εκείνος κατηγορήθηκε.

Στη μονή Βατοπεδίου και με τον Παυλίδη φαίνεται να υπάρχει βάση. Ας αναρωτηθούμε, όμως: Μπροστά στα όργια δισεκατομμυρίων που λυμαίνονταν οι πράσινες κατασκευαστικές για την Εγνατία και τα ολυμπιακά έργα, μπροστά στο πάρτι των προμηθειών, μπροστά στην ομολογημένη από τον κ. Τσουκάτο χρηματοδότηση του ΠαΣοΚ από τη Siemens, το μόνο σκάνδαλο όπου πέραν πάσης αμφιβολίας υπάρχει πολιτική εμπλοκή διότι οι ένοχοι ομολόγησαν, μπροστά σε όσα έγιναν επί ΠαΣοΚ, είναι δυνατόν έστω και ένας άνθρωπος να θεωρήσει μείζον θέμα το διαμέρισμα της θυγατρός Παυλίδη και το Βατοπέδι, που, στο κάτω-κάτω, ήταν και διακομματικό; Προφανέστατα όχι.

Ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ καταρρέει δεν είναι η σοβαρότητα των "σκανδάλων", αλλά η διάσταση ανάμεσα στην βουλγαράκειο προσέγγιση (που συμμερίζονται οι περισσότεροι στην Κυβέρνηση) και στις προσδοκίες του λαού.

Οι Έλληνες με ανακούφιση είδαν τον κ. Καραμανλή να ανέρχεται στην εξουσία το 2004, προσδοκώντας σε οριστικό κλείσιμο του κεφαλαίου της διαφθοράς. Η ΝΔ πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε ΠαΣοΚ light: Δεν κλέβει πολύ, δε βολεύει πολύ τους δικούς της, τα βρήκε με τους κομπιναδόρους της εποχής πριν το 2004... Εξελέγη με τις ευλογίες και τις ελπίδες του λαού το 2004. Επανεξελέγη το 2007 με την αποδοχή του, ότι αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη λύση. Σήμερα απολαμβάνει απλά της ανοχής του εκλογικού σώματος. Που περιμένει στη γωνία για να αποδοκιμάσει, όχι για όσα έκανε, αλλά για όσα δεν έκανε.

Ας μην ξεχνάμε ότι ενώ το ΠαΣοΚ βυθιζόταν το 2004, έλαβε 3.000.000 ψήφους και 40,5%! 3.000.000 Έλληνες επιβράβευσαν τα έργα και τις ημέρες των σοσιαλιστών στην εξουσία. Ακόμα και το 2007, με την Αντιπολίτευση σε διάλυση, έλαβε 38%!!! Ο λαός, λοιπόν, δε συγκινείται ιδιαίτερα από τα σκάνδαλα. Άλλωστε, το μόνο κόμμα που αποδεδειγμένα ενεπλάκη σε κομπίνες υπήρξε το ΠαΣοΚ. Γι' αυτό υπάρχουν ομολογίες, για τη ΝΔ όχι.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το ΠαΣοΚ μάχεται για την αυτοδυναμία του 41,5%. Για τον κ. Παπανδρέου θα είναι επιτυχία να ξεπεράσει για λίγο το ποσοστό της συντριβής του 2004. Είναι απίστευτο ότι μετά από 5 χρόνια στην Αντιπολίτευση παραμένει πιο χαμηλά από τότε!

Η αλλαγή στις δημοσκοπήσεις οφείλεται σε αμιγή πτώση τής ΝΔ. Αν συνυπολογισθεί ότι στα εκτιμώμενα ποσοστά του ΠαΣοΚ περιλαμβάνεται και η αρνητική ψήφος (που δεν υπήρχε το 2007 σε τέτοιο βαθμό), το πράγμα φαίνεται καθαρά: Η Νέα Δημοκρατία πέφτει διότι δε ικανοποίησε τους ψηφοφόρους της. Όχι μόνο δεν έφερε την επανάσταση που όλοι προσδοκούσαν, αλλά δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση για τις ελάχιστες έστω αλλαγές. Όχι μόνο δεν ξεβρώμισε τον τόπο από τη διαπλοκή πολιτικής-επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά έχει πλέον μετατραπεί πλήρως στο ΠαΣοΚ του 2004.

Έσχατη παρακμή το μπαρουφολόγημα "Όποιος έχει στοιχεία πάει στον εισαγγελέα - Μην ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή"! Για κάθε Έλληνα πολίτη αυτή η πασοκοποίηση του Καραμανλή, ο ύστατος εξευτελισμός, η χρήση των ίδιων φράσεων που χρησιμοποιούσε ο Λαλιώτης και ο Ρέππας επί ΠαΣοΚ, ξυπνούν αισθήματα αηδίας.

Ο κ. Καραμανλής έχει πλέον μία διέξοδο: Να ασχοληθεί με την οικογένειά του. Τα λίγα που είχε να προσφέρει τελικά δεν αρκούσαν. Δεν αρκούσαν σε έναν λαό που έχει χορτάσει λόγια, αλλά βλέπει και πάλι το ίδιο απεχθές έργο.

1 σχόλιο:

georgax είπε...

xaire w xaire!!!
mporw me parisia na dhlwsw oti symfwnw apolyta me to periexomeno toy arthroy exairwntas bebaia tis dyo teleytaies paragrafoys. h lysh den einai h paraithsh, alla estw kai thn ystath wra h sunneiditopoihsh ths pragmatikothtas kai mia hroiki exodos me opoiodipote kostos!
kai pali bravo!