8/5/09

Προς τιμήν του (;)

Ο Χρήστος Βερελής παραιτήθηκε αιφνιδίως σήμερα από τη θέση του βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠαΣοΚ. Η πράξη του αυτή έχει σχέση (σύμφωνα με δήλωση του ιδίου) με το "εικαζόμενο" σκάνδαλο ΜΑΝ. Η αγορά 90 τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ έχει συνδεθεί με "παράνομες πληρωμές" (βλ. μίζες) της θυγατρικής τής ΜΑΝ στη Γερμανία, Νεοπλάν, ωστόσο το θέμα δεν είχε τύχει ανάλογης προβολής στα ΜΜΕ.

Η παραίτηση προφανώς και δεν είχε να κάνει μόνο με την ευθιξία του πρώην υπουργού και ο καθένας μπορεί να έχει βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσον ήταν αυθόρμητη ή η "ευθιξία" του κ. Βερελή ενεργοποιήθηκε από τον πρόεδρο τού κόμματός του. Σαφώς ο κ. Παπανδρέου δε θα έβλεπε με καλό μάτι την εμπλοκή ενός (ακόμα) στελέχους του σε βρώμικες συναλλαγές. Οι κακεντρεχείς μπορούν να υποστηρίξουν ακόμη ότι, με την εμπλοκή του κ. Βερελή να μη στοιχειοθετείται μέχρι τις βουλευτικές εκλογές (διότι έχουμε όλοι καταλάβει ότι οι υπουργικές εμπλοκές σε σκάνδαλα ποτέ δεν τεκμηριώνονται), διανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για την μετά βαΐων και κλάδων επιστροφή του στα ψηφοδέλτια και τη Βουλή, αφού θα έχει πέσει θύμα των "στρατευμένων και πρόθυμων κονδυλοφόρων" της λάσπης.

Παρά τα παραπάνω, και με τον κ. Βερελή σίγουρα να μην ανάγεται σε "καταλύτη τής διαφάνειας" όπως διατείνεται, η παραίτηση είναι πράξη τόσο ασυνήθιστη για τους ιπποπόταμους τής πολιτικής, ώστε να περιποιεί τιμή, από μόνη της. Ποια ήταν, ωστόσο η εμπλοκή του μένει να φανεί.

Ή να μη φανεί.

Διότι, ας μην το ξεχνάμε, ζούμε σε μία χώρα όπου το μέγα σκάνδαλο τής Siemens εντελώς αυθαίρετα παρουσιάζεται ως διακομματικό από τους πράγματι πρόθυμους κονδυλοφόρους, οι οποίοι επιμένουν να ξεχνούν την ομολογία Τσουκάτου (ο οποίος ουδέποτε υπήρξε "διακομματικός").

Δυστυχώς τα πρόσκαιρα επιχειρηματικά συμφέροντα καθορίζουν ποιες αλήθειες (και σε ποιο βάθος) θα μάθουμε, και ποιες όχι. Η Δημοκρατία μας και η Ελευθεροτυπία της σε όλο τους το μεγαλείο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: