19/5/09

Καλύτερα τη Γιουροβίζιον

Η "μεγαλειώδη βραδιά πολιτισμού" (sic) σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η χθεσινή δηλαδή ανάδειξη του Μέγιστου των Ελλήνων κατά το πρότυπο του BBC ήταν όπως την περίμενα: Εξ ίσου απογοητευτική με τις προηγούμενες φάσεις της διαδικασίας.

Είχε προηγηθεί η ανοικτή ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, η οποία οδήγησε σε γελοία, αν όχι κατάπτυστα, αποτελέσματα. Στην 100άδα περιελήφθησαν παγκοσμίως άγνωστος αποκρυφιστής συγγραφέας, ο δικτάτωρ Παπαδόπουλος (μία θέση κάτω από τον Αλέκο Παναγούλη), ο Θοδωρής Ζαγοράκης (που αμφιβάλλω αν θα περιλαμβανόταν σε μία αντικειμενική ανάδειξη έστω των 100 κορυφαίων Ελλήνων αθλητών), ακόμα και ο... Λάκης Λαζόπουλος!

Πέραν των ανωτέρω, υπάρχουν και μερικά ακόμη ερωτήματα. Είναι δυνατόν να κρίνεται μέσω μίας τέτοιας διαδικασίας ποιος υπήρξε ο μεγαλύτερος φιλόσοφος, ποιος ο μέγιστος των τραγικών και να αξιολογείται αν ήταν οι τραγικοί ή ο Αριστοφάνης που άφησαν σημαντικότερο έργο; Γνωρίζει ο κόσμος τον κ. Νανόπουλο ή τον Καραθεοδωρή και το έργο τους ή επέλεξε βάσει των αφιερωμάτων των κυριακάτικων περιοδικών;

Με πλεονάζουσα απογοήτευση για το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης, είχα τουλάχιστον αποπειραθεί να παρακολουθήσω τα ντοκιμαντέρ της δεύτερης φάσης, για τους 10 πρώτους. Και λέω είχα αποπειραθεί διότι επρόκειτο στην πλειοψηφία τους για ταινιούλες απίστευτα φλύαρες, ανούσιες, με κείμενα εξαιρετικά κακογραμμένα, ενώ και η επιλογή των παρουσιαστών σίγουρα προκαλούσε απορίες.

Η χθεσινή "μεγαλειώδη" εκπομπή όμως ήταν το κάτι άλλο. Με όρους ιστορικής αρένας, με πλακάτ υποστήριξης των... υποψηφίων, αφίσες των οποίων με τη φράση "Ψηφίστε με" είχαν γεμίσει τους δρόμους το προηγούμενο διάστημα (σαν να υπήρχε περίπτωση να ζητήσει την ψήφο μας ο Σωκράτης και ο Αριστοτέλης!), μια χαβούζα σκυλιάσματος των συνηγόρων...

Δεν πίστευα στα αυτιά και τα μάτια μου με όσα γίνονταν. Προς υποστήριξη του Βενιζέλου ακούστηκε ότι ναι μεν κατέλυσε (μισή ντουζίνα φορές) τη Δημοκρατία, αλλά και ο Καραμανλής το ίδιο είχε σκεφτεί να κάνει (τάδε έφη Τατσόπουλος, στην εγκεφαλική τρικυμία του οποίου αυτό συνιστά υποστήριξη του Βενιζέλου). Ο Σμαραγδής για να μας πείσει ότι ο Αλέξανδρος ήταν ο Μέγιστος κούναγε έναν χάρτη των κτήσεών του (εκτυπωμένο από υπολογιστή σε Α4!), την ώρα που η κ. Κοσιώνη ανταπαντούσε ότι η Περσική Αυτοκρατορία ήταν σε παρακμή την περίοδο που ο Αλέξανδρος ξεκινούσε την εκστρατεία του, νομίζοντας ότι υποστηρίζει τον Κολοκοτρώνη!

Όμως η εξωφρενικότερη ατάκα ήταν η ανταπάντηση του κ. Σμαραγδή: Έβαλε το δάκτυλο στον χάρτη και αναφώνησε "Εδώ είναι η Πελοπόννησος"! Σα να λέει "Ε, και τι έκανε ο Κολοκοτρώνης, μια χούφτα γης μάς έδωσε"!!! Εάν θέλαμε να αναδείξουμε πάντως τον Μέγιστο των Μπαρουφολόγων την ψήφο μου έχει ο κ. Τατσόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι επρόκειτο για την Αντιγιουροβίζιον και Αντισαχλαμάρα...

Θα καταντήσω κουραστικός αν συνεχίσω να εξιστορώ και άλλα αηδιαστικά στιγμιότυπα της χθεσινής ανοησίας. Νομίζω όμως ότι απαιτούνται και δυο λόγια επί της ουσίας, διότι θεωρώ εξαιρετικά αποτυχημένη τη διαδικασία του ΣΚΑΪ, και όχι μόνο για το χθεσινό ξεκατίνιασμα.

Ένα πρώτο τεράστιο λάθος ήταν η ανοικτή διαδικασία, αφού ο καθένας μπορούσε να προτείνει όποιον ήθελε, με τα γελοία αποτελέσματα που ήδη επεσήμανα.

Δεύτερο και σημαντικότερο ότι η διαδικασία έπρεπε να περιοριστεί στη σύγχρονη Ελλάδα. Σοφοκλής, Αισχύλος, Ευριπίδης... δεν είναι αντικείμενο ψηφοφορίας το ποιος υπήρξε ο κορυφαίος τραγικός. Το ίδιο ισχύει για τους φιλόσοφους. Παράλληλα οι προσωπικότητες από τον αρχαίο κόσμο ακτινοβολούν αιώνες μετά, παγκόσμια. Ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης επηρέασαν και επηρεάζουν την σκέψη ανά την υφήλιο. Είναι υποτιμητικό για τους ίδιους και το έργο τους να περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανόητη διαδικασία. Αν πρέπει να κριθούν αυτό είναι δουλειά σοβαρών μελετητών, και όχι ηθοποιών και σκηνοθετών στο πλαίσιο μιας κτηνώδους διαδικασίας συνηγορίας - απαξίωσης του αντιπάλου!

Αποτέλεσμα: Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήρθε δεύτερος. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, εικοστός! Είναι απλά εξωφρενικό ως αποτέλεσμα. Αλλά και μελαγχολικό, διότι αν τον έναν πραγματικά μεγάλο επιστήμονα που έβγαλε η χώρα τον φέρνουμε πιο ψηλά από κάθε άλλον στο πέρασμα των αιώνων, αυτό δείχνει πόσο χαμηλά κινείται η επιστημονική σκέψη στην Ελλάδα. Τι να πουν δηλαδή οι Αμερικάνοι με τις καραβιές των Νομπέλ Ιατρικής; Σε ποια θέση έπρεπε οι Άγγλοι να κατατάξουν τον Εδουάρδο Τζένερ, τον κολοσσό της Προληπτικής Ιατρικής;

Τελικά, η όλη διαδικασία εξελίχθηκε με όρους μεσημεριανής εκπομπής. Συνήγοροι και κατήγοροι με χαμηλότατο επίπεδο γνώσης του έργου των "δέκα" διαξιφίζονταν, δίνοντας στην εκπομπή χαρακτήρα ριάλιτι εξευτελιστικού επιπέδου.

Δε θα μου έκανε καμία εντύπωση το όλο θέαμα αν οι δεκάδες "επώνυμοι" δεν καμώνονταν ότι συμμετείχαν σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα, με υψηλό επίπεδο ιστορικού διαλόγου. Υπ' αυτή την έννοια θα διαφωνήσω σφόδρα με τον κ. Τατσόπουλο: Προτιμώ τη Γιουροβίζιον. Το θέαμα είναι εξ ίσου κιτς και πληκτικό. Όμως είναι ακριβώς αυτό περιμένεις και δε σε απογοητεύει ποτέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: