28/5/09

"Σας ρωτώ, κύριε Πρωθυπουργέ"

Η διαδικασία είναι ανόητη, δεν ευνοεί το διάλογο και τα λοιπά, και τα λοιπά στα οποία όλοι συμφωνούν, αλλά δεν τη βελτιώνουν, ούτε αρνούνται τελικά να συμμετάσχουν σε αυτήν. Τίποτα συγκλονιστικό δεν ακούσαμε, ούτε περιμέναμε να ακούσουμε, ξεκάθαρος νικητής δεν αναδείχθηκε, υπάρχει ωστόσο ένας μεγάλος ηττημένος και λίγα σημεία για σχολιασμό:


Καραμανλής: Καλύτερα διαβασμένος

Ο Πρωθυπουργός φάνηκε πολύ καλύτερα προετοιμασμένος από προηγούμενες εμφανίσεις του, χωρίς ωστόσο να διακριθεί και για τη σαφήνεια των απαντήσεών του. Δημιουργούσε την εντύπωση ότι είχε σχεδόν έτοιμο το τι θα έλεγε.

Με έξυπνο τρόπο "επέστρεψε" τη βαρβαρότητα στο ΠαΣοΚ με τα σκασμένα λάστιχα των αγροτών και τον ξυλοδαρμό των συνταξιούχων (παρά την παλαιότητα των περιστατικών). Αυτή του η αποστροφή έμοιασε περισσότερο να απευθύνεται προς το κοινό, παρά προς τον κ. Παπανδρέου -ο οποίος πάντως, αν και του ετέθη ως ερώτημα, δεν απάντησε.

Στα υπέρ του ότι αγνόησε τον Αλέκο Αλαβάνο, που επεχείρησε να αποκομίσει οφέλη από μία απευθείας σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό.

Εκνευριστική στον αντίποδα έχει καταντήσει η υποτιθέμενη "αυτοκριτική" του. Δεν αρκεί να πιπιλάει την καραμέλα ότι δεν είναι αλάνθαστος. Ας προσδιορίσει τα σφάλματά του και ας μας εξηγήσει πώς τα διόρθωσε και γιατί δε θα τα επαναλάβει. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα.


Παπανδρέου: Απέφυγε το λάθος

Για τα δεδομένα του πραγματοποίησε μία μετρημένη εμφάνιση, η οποία δε γοήτευσε και δεν προσήλκυσε ψηφοφόρους, αλλά και δεν τον έβλαψε. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνιστά επιτυχία, αφού είναι 5 χρόνια στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και δεν τον τιμά να φεύγει απλά ανακουφισμένος επειδή δεν έκανε την γκάφα.

Παρότι δεν ήταν ο μόνος που δεν τοποθετούνταν επί της ουσίας, το ξεγλίστριμά του στην πρώτη ερώτηση (για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της Θράκης ως Τούρκων) ήταν άκομψο. Ο αρχηγός του ΠαΣοΚ εξετέθη ακόμη περισσότερο από τους συνεργάτες τους, οι οποίοι (διά της φωνής του Ιορδάνη Χασαπόπουλου στο MEGA) χαρακτήρισαν την ερώτηση "προνομιακή", διότι ως πρώην ΥπΕξ κατέχει το αντικείμενο. Το ότι δεν απάντησε είναι προφανώς ήσσονος σημασίας για να χαλάσει τη σαχλαμάρα που τα μεγάλα κεφάλια είχαν ετοιμάσει.

Η πράσινη ανάπτυξη ήταν η δική του καραμέλα, ενώ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια... τουμπεκί.


Παπαρήγα: Το κόμμα υπεράνω όλων

Και των νόμων. Η θέση ότι οι κομμουνιστές είναι έντιμοι και ιδεολόγοι σήμερα βρήκε αντίλογο από την ίδια την γ.γ. του ΚΚΕ. Η αποστροφή της ότι δε θα μπει η εφορία στον Περισσό και πως κανένας δε θα ελέγξει τα οικονομικά τού κόμματος για να μη διωχθούν οι χρηματοδότες του (!!!) δείχνει τον μπαγιάτικο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται (ή μάλλον δεν αντιλαμβάνεται) τις απαιτήσεις των καιρών. Από το ΚΚΕ δεν περίμενα τέτοια υποκρισία.

Κατά τα λοιπά απήντησε όπως περιμέναμε και ο εκνευρισμός της, ειδικά για τον Γερμανό (καθώς ο Περισσός απορρίπτει κάθε διερεύνηση του θέματος ως οργανωμένη και συστηματική συκοφαντία), ήταν έκδηλος.


Αλαβάνος: Ο μεγάλος ηττημένος

Ο Αλέκος Αλαβάνος, ο νικητής του 2007 που είχε πιάσει στον αέρα τους "ταραξίες" του Πρωθυπουργού, υπέστη δεινή ήττα στο σημερινό debate.

Η εμμονή του σε συνεχείς προκλήσεις προς τον Πρωθυπουργό ("Σας ρωτώ, κύριε Πρωθυπουργέ") όχι μόνο δεν ανάγκασαν τον Καραμανλή να μπει σε διαδικασία απολογίας (όπως είχε γίνει το 2007), αλλά εμφάνισαν και έναν πολιτικό αρχηγό σχεδόν σε απόγνωση να αποζητά σανίδα σωτηρίας σε επικοινωνιακά τρικ.

Το 2007 είχε εκμεταλλευθεί την ευκαιρία. Σήμερα με εμφανή εκνευρισμό, που αυξανόταν όσο ο Πρωθυπουργός (και πολύ σωστά) τον αγνοούσε αποφεύγοντας την παγίδα, έδωσε μία πολύ άσχημη εικόνα -η οποία πιθανότατα θα τον ζημιώσει.

Με τα νούμερα να μη βγαίνουν, με το κόμμα χωρισμένο στα δύο, με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού καπελωμένο στο ρόλο του ανθρώπου που δεν ήταν εκεί, η σημερινή κάκιστη εμφάνιση του κ. Αλαβάνου θα ανεβάσει κι άλλο τα ποσοστά των Οικολόγων.


Καρατζαφέρης: Χωρίς την ατάκα

Ο επικοινωνιακός αρχηγός του ΛαΟΣ δεν έριξε καμία από τις ατάκες του, υπήρξε σύντομος, αλλά ασαφής και γενικόλογος, και εν τέλει κινήθηκε και αυτός εντός του αναμενομένου.

Αν μπορεί κανείς να διακρίνει κάτι αυτό είναι ότι έχει κουραστεί να προσπαθεί να πείσει ότι δεν εκφράζει τίποτε το ακραίο και αντιδημοκρατικό. 2 χρόνια εντός Βουλής και 5 στην Ευρωβουλή καμία υπονόμευση του πολιτεύματος δεν παρατηρήθηκε (γραφικότητες πάντως άφθονες). Η θεματολογία των ερωτήσεων που συνεχώς του γίνονται μάλλον έχει καταντήσει βαρετή.

Όπως εκνευριστική είναι και η επιμονή των ΜΜΕ στην υποψηφιότητα Τζαβέλλα. Ακόμα και το επαγγελματικό της παρελθόν ανέσυραν οι δημοσιογράφοι για να "εντοπίσουν" αναντιστοιχία της αντιαμερικανικής ρητορικής του ΛαΟΣ με το ευρωψηφοδέλτιό του!

Εγώ πάλι, ακούγοντας τις εταιρείες στις οποίες είχε εργαστεί, έχω φτάσει να εκτιμώ την κ. Τζαβέλλα πολύ περισσότερο.


Και ο νικητής;

Οι απόντες Οικολόγοι! Όσο λιγότερο εμφανίζονται τόσο πιο πιθανό είναι να κρατήσουν κάτι από τα (εξωπραγματικά) δημοσκοπικά ποσοστά τους. Άλλωστε οι εμφανίσεις Τρεμόπουλου και Καφετζόπουλου σε ορισμένες εκπομπές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έβριθαν από πολιτικά απογυμνωμένες γενικόλογες τοποθετήσεις. Αλλά ήταν και εξαιρετικά αντιαισθητικές.

Αν τα μέλη της Διακομματικής διέθεταν ελάχιστα ψήγματα πολιτικής διορατικότητας και ευφυίας θα είχαν αντιληφθεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να εκτεθεί κάποιος που δεν έχει να πει τίποτα είναι... το να του δοθεί ο λόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: