1/6/09

Αιωνόβιος τρόμος

Με την προεκλογική περίοδο στην τελική ευθεία μία απορία βασανίζει τη σκέψη μου: Θέλει πράγματι το ΠαΣοΚ να κερδίσει τις Ευρωεκλογές;

Το ερώτημα θα μπορούσε να είναι ρητορικό ή απλά ειρωνικό. Είναι όμως απολύτως εύλογο. Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα ήταν ο χειρότερος δυνατός.

Το βλακώδες δίλημμα "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" έγινε μπούμερανγκ, και αυτό αποτυπώθηκε και στις σχετικές δημοσκοπήσεις. Τα τηλεοπτικά σποτ ήταν άνευρα, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός του ΠαΣοΚ κάθε άλλο παρά εντυπωσίασε (και πώς άλλωστε;) στο debate των πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα επανέλαβε το σύνθημα "Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" που ενεπνεύσθη και μας παρουσίασε στη διακαναλική του συνέντευξη -ένα σύνθημα με ποιότητα συγκρίσιμη αυτής κοριτσίστικων λευκωμάτων, μπροστά στο οποίο τα ποιήματα που χαράζουν οι φαντάροι με τις ξιφολόγχες στις σκοπιές μοιάζουν με αριστουργήματα του Καβάφη.

Το χειρότερο είναι πως το βλακώδες της τακτικής τους αδυνατούν να το καταλάβουν. Τη βαρβαρότητα ο κ. Παπανδρέου την επαναλάμβανε επί 15 ημέρες. Η σαχλαμάρα με τα βουλιάγματα θα μας συνοδεύσει μέχρι τις εκλογές! Θεωρούν στην Ιπποκράτους ότι με το συγκεκριμένο σύνθημα εμπνέεται το εκλογικό σώμα;

Η κορύφωση όμως ήρθε χθες με το δημοσίευμα για τη Mayo. Μία υπόθεση για την οποία ο Λαλιώτης έχει καταδικασθεί και έχει κλαψουρίσει ότι... ο Μητσοτάκης τού κλέβει το σπίτι (!!!) επανέρχεται στην επικαιρότητα, σε χρονική συγκυρία προφανούς σκοπιμότητας.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέψευσε το δημοσίευμα, για να ακολουθήσει μία από τις πιο εξωφρενικές στιγμές στην ιστορία της δημοσιογραφίας: Η εφημερίδα τον κάλεσε να αποδείξει την αθωότητά του, ζητώντας μάλιστα να αποδείξει όχι ότι η ΝΔ δεν πήρε λεφτά από τη Siemens, αλλά ότι δεν πήρε ούτε η Mayo! Όποιος είχε την απαίτηση να προσκομίσει αποδείξεις για όσα γράφει η φυλλάδα, μάλλον ζει σε άλλη χώρα. Στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι μπορούν να γράφουν ό,τι θέλουν και ο κατηγορηθείς οφείλει να αποδείξει ότι είναι ψέματα. Μέχρι τότε το νερό κυλάει ανέμελα στο μύλο του ΠαΣοΚ.

Ή έτσι νομίζουν. Διότι πρέπει να είναι κανείς ορκισμένος πασόκος για να πιστέψει μια ξαναζεσταμένη ιστορία, για την οποία στέλεχος του κόμματος, επί χρόνια βουλευτής και υπουργός, έχει οριστικά καταδικασθεί επειδή έλεγε συνειδητά ψέματα.

Όταν ο κ. Παπανδρέου ξανακληθεί να απολογηθεί για σκάνδαλα της διακυβέρνησης ΠαΣοΚ δε δικαιούται να βγάλει την ουρά του απ'έξω: Αφού ο ίδιος επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά μία κατασκευασμένη ιστορία που γυρίζει 20 χρόνια πίσω, πώς θα αρνηθεί τις ευθύνες του για τα πεπραγμένα Κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε και που είναι και πολύ πιο πρόσφατες; Οι κραυγές για το κλείσιμο της Βουλής τάχα αποσκοπούσαν στη διαφάνεια. Και το ΠαΣοΚ επιστρέφει στη λάσπη άλλων εποχών. Με άλλα λόγια δεν κατάφεραν να βρουν τίποτε πιο φρέσκο...

Πάντως είναι αξιοπερίεργος ο τρόμος που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκαλεί στο ΠαΣοΚ. Ένας άνθρωπος 100 χρονών σχεδόν, 16 χρόνια εκτός εξουσίας και τους έχει γίνει έμμονη ιδέα.

Από την άλλη ο χειρισμός της υπόθεσης Siemens είναι το λιγότερο ατυχής. Όμως το να καταγγέλεις την Κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο τής Δικαιοσύνης, να απαιτείς την ανεξαρτησία των λειτουργών της και εν συνεχεία να ζητείς την παραίτηση του υπουργού (επειδή δεν παρενέβη;) μου φαίνεται οξύμωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: