4/6/09

Ενδιαφέρουσες μεταβλητές

Στις Ευρωεκλογές, και ειδικά τις φετινές, δε χωρούν προβλέψεις. Η ρευστή πολιτική κατάσταση, το ανύπαρκτο διακύβευμα και η εκτροπή του πολιτικού διαλόγου πιθανόν να ενισχύσουν τις τάσεις αποχής ή στήριξης μικρών κομμάτων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι την Κυριακή το βράδυ όλοι θα είναι νικητές. Όλοι θα βρουν μια δικαιολογία για να πανηγυρίσουν.

Το ΠαΣοΚ φαίνεται να προηγείται, ωστόσο τα νούμερα μάλλον δε βγαίνουν όπως θα τα ήθελαν οι επιτελείς του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν εξηγείται διαφορετικά η μεταστροφή της προεκλογικής εκστρατείας και η όξυνση των τόνων με εμφανέστατα αρνητική διαφήμιση από τηλεοράσεως. Και η μεν Νέα Δημοκρατία με τους παπαγάλους στόχευε στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της, το ΠαΣοΚ (αφού υποτίθεται ότι κερδίζει με 3% τουλάχιστον) σε τι στοχεύει;

Για τη ΝΔ το πεδίο είναι ομιχλώδες. Με μία "νορμάλ" ωστόσο συμμετοχή, γύρω στο 75%, θεωρώ αδύνατον να ηττηθεί με τις διαφορές των γκάλοπ. Κάτι μεταξύ 2-3% θα δώσει αφορμή για τη γνωστή μπαρούφα "Το μήνυμα ελήφθη, συνεχίζουμε υπεύθυνα, αποφασιστικά" κ.λπ. και business as usual.

Εάν το ΠαΣοΚ ηττηθεί ο Παπανδρέου είναι τελειωμένος. Αλλά και για τη ΝΔ, αν η διαφορά ξεφύγει, η κατάσταση δε θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

Το ΚΚΕ επανήλθε σταθερά στην τρίτη θέση -αυτό και μόνο συνιστά επιτυχία, ενώ ο ΛαΟΣ θα ενισχύσει έστω και λίγο τα νούμερά του.

Το μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μου ενδιαφέρον έχουν Οικολόγοι και Συνασπισμός. Το αθροιστικό ποσοστό τους θα δώσει μια καλή αίσθηση για την ψήφο διαμαρτυρίας (πόσο πάνω από 6% θα πάρουν και οι δύο μαζί), με δεδομένο ότι προς τους Οικολόγους φεύγουν πολλοί νεοδημοκράτες και ότι μεταξύ των δύο αυτών μικρών σχηματισμών υπάρχει απρόβλεπτη μετακίνηση ψήφων. Ο ΣυΡιζΑ πάντως δε θα έχει κανέναν λόγο να δηλώνει νικητής. Το εκλογικό 5% του 2007 μετά βίας θα διατηρηθεί, αν διατηρηθεί -για το δημοσκοπικό 15% ούτε λόγος. Η ίδια υπεραισιοδοξία των Οικολόγων πιθανώς να πλήξει και αυτό το κόμμα, όπως έπληξε τον Συνασπισμό.

Θεωρώ απίθανο Οικολόγοι και Συνασπισμός να ξεπεράσουν το 7-8%, με κανονική αποχή. Στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ εύκολο για τον Έλληνα να δηλώσει Οικολόγος, αλλά η κάλπη είναι άλλη ιστορία. Άλλωστε η πιθανότητα αποχής για τους επίδοξους υποστηρικτές του κ. Τρεμόπουλου προκύπτει από τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις μεγάλη.

Επί της ουσίας καμία σημαντική αλλαγή δε θα μας βρει με το ξημέρωμα της Δευτέρας, όμως η πρώτη αποτύπωση της δυναμικής του Τσίπρα μετά τα εύκολα 15άρια των γκάλοπ, η εκλογή ή μη των Οικολόγων, η πρώτη ήττα της ΝΔ από το 2000 και το μέγεθος της διαφοράς από το ΠαΣοΚ είναι μεταβλητές με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον που ίσως πυροδοτήσουν εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: