8/6/09

Η πρώτη νίκη του ΠαΣοΚ

Το ΠαΣοΚ επικράτησε στις χθεσινές Ευρωεκλογές με διαφορά 4,4% της ΝΔ. Η πρώτη νίκη επί ηγεσίας Παπανδρέου, ήτοι η πρώτη από το εκλογικό θρίλερ της 9ης Απριλίου του 2000, δικαίως έχει προκαλέσει αισθήματα ευφορίας στο στρατόπεδο της μείζονος Αντιπολίτευσης. Βεβαίως η αρχική εκτίμηση μιλούσε για διαφορά 7% και η μη δικαίωση της πρόβλεψης έφερε αμηχανία.

Έχει έρθει ο καιρός να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων (τόσο για τους δεσμούς τους με επιχειρηματικά και κομματικά συμφέροντα, όσο και για τις επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούν), ωστόσο η φετινή αστοχία των exit poll ευνόησε ψυχολογικά τη Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς η καταγγελία του "καρτέλ" των δημοσκόπων, ακόμα και αν θεωρηθεί δικαιολογημένη επί της ουσίας (καθώς είχαμε συνολική αποτυχία των προβλέψεων όλων ανεξαιρέτως των εταιρειών), είναι το λιγότερο άκαιρη από μεριάς Κυβέρνησης.

Με απλή αριθμητική μπορεί κανείς να διαπιστώσει την ορθότητα της κριτικής που ασκείται στον Γιώργο Παπανδρέου και να καταλήξει στην προφανή εκτίμηση ότι είναι η Νέα Δημοκρατία που έχασε και όχι το ΠαΣοΚ που ενισχύθηκε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ΠαΣοΚ έχασε σε σχέση με το 2004 (τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα σε κατάρρευση) 204.468 ψήφους (παρότι λόγω αποχής ως ποσοστό έχει ανέβει) και σε σχέση με το πιο ενδεικτικό 2007 έχει απώλειες 848.420 ψηφοφόρων!!!

Αρκούσε μόνο οι μισοί εξ αυτών να ψήφιζαν χθες το ΠαΣοΚ, και τα ποσοστά του κόμματος θα είχαν ανέλθει σε 36,94% και 40,51% αντιστοίχως. Ποσοστά που όχι μόνο θα έφερναν τη διαφορά από τη ΝΔ στα δυσθεώρητα ύψη του 6,07% και 11,39% (η ΝΔ αν υποθέσουμε ότι είχαμε αύξηση του εκλογικού σώματος καθαρά και μόνο από προσέλκυση αυτών των ψηφοφόρων από το ΠαΣοΚ θα έπιανε αντιστοίχως ποσοστά 30,87% και 29,12%!!!), αλλά που -ειδικά στο δεύτερο ενδεχόμενο- θα καθιστούσαν εφικτή την αυτοδυναμία. Και υπενθυμίζω ότι λόγω χαλαρότητας Ευρωεκλογών υπολόγισα μόνο τους μισούς από όσους είχαν ψηφίσει στις δύο προηγούμενες εκλογές το ΠαΣοΚ...

Προλαβαίνω την κριτική ότι δεν πρέπει να μειωθεί η νίκη του ΠαΣοΚ με τη στατιστική, όμως η καθαρή του νίκη πρέπει να λάβει τις πραγματικές της διαστάσεις. Και φυσικά, αν τα νούμερα δε βγαίνουν για το ΠαΣοΚ, τι πρέπει να ειπωθεί για τη Νέα Δημοκρατία;

Από τα παραπάνω λοιπόν συνάγεται και με μαθηματικά στοιχεία η διαπίστωση στην οποία έχουμε προβεί εδώ και μήνες, ότι δηλαδή η πρωτιά του ΠαΣοΚ οφείλεται στην απότομη εκλογική φθορά της ΝΔ. Αυτή η φθορά δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε παροδική. Όμως δεν αρκεί στο ΠαΣοΚ για να κυβερνήσει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας συμπαθέστατος άνθρωπος. Όμως κρίνεται ως πολιτικός και όχι για τον χαρακτήρα του, ο οποίος μπορεί να είναι ο καλύτερος στον κόσμο -αυτό δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει. Ως πολιτικός άνδρας λοιπόν έχει αποτύχει παταγωδώς.

Επεδίωξε να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις Ευρωεκλογές -οι μισοί ψηφοφόροι τον αγνόησαν. Αν η Κυβέρνηση ήταν τόσο κακή και ανίκανη, το εκλογικό σώμα θα είχε προστρέξει μαζικά στις κάλπες για να την αποδοκιμάσει. Για το ΠαΣοΚ η μεγάλη αποχή σημαίνει ότι οι πολίτες της χώρας δε μοιράζονται την άποψη των επιτελών του κόμματος περί επικίνδυνης Κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, και αυτό είναι το χειρότερο, ο κ. Παπανδρέου αδυνατεί να πείσει τους ίδιους τους ψηφοφόρους του! Δεν πρόκειται για ρητορικό σχήμα, αφού προέκυψε από τους αριθμούς που παραθέσαμε παραπάνω. Δυσκολεύομαι να βρεθώ στη θέση ενός ψηφοφόρου του ΠαΣοΚ, ο οποίος πήγε στην κάλπη και το ψήφισε το 2004 με το κόμμα σε αποσύνθεση, αλλά χθες το αγνόησε με τις συνθήκες ριζικά διαφοροποιημένες και τον Παπανδρέου προ των πυλών του Μαξίμου!

Η ανεπάρκεια του προέδρου που εξελέγη από τα... μιλιούνια της λαϊκής βάσης το 2004 είναι παροιμιώδης. Δε διαθέτει κανένα χάρισμα, ούτε πολιτικό ούτε επικοινωνιακό, οι περισσότερες των επιλογών του ήσαν το λιγότερο αμφιλεγόμενες και αποτελεί μία απελπιστική εναλλακτική πρόταση. Μπορεί και ο Καραμανλής να απεδείχθη λίγος, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να βαδίσουμε από το κακό στο χειρότερο, τη στιγμή που στο ΠαΣοΚ υπάρχουν αξιόλογοι και ικανοί να ηγηθούν άνθρωποι!

Μέσα σε όλα αυτά η Αντιπολίτευση δεν μπορεί ούτε καν να καρπωθεί την αρνητική ψήφο κατά της Κυβέρνησης. Το ΠαΣοΚ αδυνατεί να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο, δε διαθέτει ρεαλιστικές προτάσεις και σε καμία περίπτωση δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Και ενώ καταγγέλλει την κυβερνητική ανεπάρκεια και μιλά για τη χειρότερη μεταπολιτευτική Κυβέρνηση, αντί να ελκύσει ψήφους δίνει υπόσταση σε γελοίες φιγούρες, όπως ο Τρεμόπουλος, ο Τσίπρας και ο Βεργής! Ο κόσμος δεν αφουγκράζεται καθόλου τη ρητορική της Αντιπολίτευσης και προτιμά να στραφεί σε εξευτελιστικές κομματικές επιλογές.

Επανέρχομαι στα νούμερα: ΠαΣοΚ 40,51%, ΝΔ 29,12%. Πώς θα μπορούσε να σταθεί ο Καραμανλής; Για ποιο μήνυμα θα τολμούσε να μιλήσει; Το μόνο που χρειαζόταν ο Παπανδρέου ήταν οι μισοί από αυτούς που τον επέλεξαν πριν ενάμιση χρόνο και τον αγνόησαν σήμερα.

Ας χαρεί το ΠαΣοΚ για τη δίκαιη νίκη του. Το να προβληματισθεί για το έλλειμμα πολιτικής και ηγεσίας που το ταλανίζει εδώ και πέντε χρόνια είναι υπερβολική απαίτηση...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποσοι προκειται να χασουν τον υπνο του απο τον Γιώργο... Για πολλά χρόνια!!! Τόσα για να γραφτεί το όνομα του στην ιστορία διπλα σ αυτά των μεγάλων ελλήνων πολιτικών.
Τα ωραία θέλουν χρόνο να οριμάσουν. Και ο λαός μας, θέλει περισσότερο χρόνο - είναι βλέπεις αμόρφωτος, και μονιμως παραπλανημένος - ώσπου να συνειδητοποιήσει ποιος ειναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθησει για να βγει απ το τελμα του ραγιαδισμού.
Γιώργο, προχώρα

adekastos είπε...

Με δεδομένο ότι το πιο πιθανό είναι το ΠαΣοΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κάθε σοβαρός άνθρωπος που αγαπά τον τόπο εύχεται να έχεις δίκιο -παρά τις επιφυλάξεις που είναι λογικό να διατηρεί.