10/6/09

Αλλαγή νοοτροπίας

Η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι μία ακόμη απόδειξη της ανευθυνότητας και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τα προβλήματα του τόπου. Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που πριν μερικά χρόνια δήλωναν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φτάσει στα όριά τους και ότι δεν αντέχουν την παραπάνω μείωση του προσωπικού τους που θα προέκυπτε από την ελάττωση της θητείας.

Σήμερα, και χωρίς να έχουν γίνει τα απαιτούμενα βήματα, ακούμε για μείωση θητείας, ακούμε ότι όλοι θα υπηρετούν στην περιφέρεια, ακούμε ότι θα κοπούν οι μετατάξεις. Και ο πλέον καλόπιστος οφείλει να αναρωτηθεί: Μειώθηκαν οι ανάγκες των ΕΔ; Έγιναν δηλαδή οι απαραίτητες συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετακινήσεις μονάδων; Τοποθετήθηκαν τα συστήματα ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν τις εγκαταστάσεις; Όλοι θα υπηρετούν στην περιφέρεια ή στην παραμεθόριο; Και σε ποια παραμεθόριο, διότι άλλο είναι το κέντρο της Ξάνθης και της Κομοτηνής και άλλο ο Λαγός, τα Ρύζια και η Καβύλη. Ο υπουργός καμαρώνει διότι περιόρισε τις μετατάξεις από τον Στρατό σε Ναυτικό και Αεροπορία. Με ποια σοβαρά κριτήρια επί των ημερών του επιλέγονταν οι ναύτες και σμηνίτες; Με ποια σοβαρά κριτήρια επί των ημερών του καθορίζονταν οι μεταθέσεις των οπλιτών;

Η μείωση της θητείας πέραν όλων των παραπάνω πρέπει να βασιστεί σε μία ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Οι κληρωτοί σήμερα αντί να εκπαιδεύονται για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας έχουν δύο και μόνο υποχρεώσεις: Να φυλάνε και να καθαρίζουνε. Με το πλήθος των αγράμματων αποτυχημένων της ζωής που προσλαμβάνονται ως "επαγγελματίες" οπλίτες για να παρασιτούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου με τα λεφτά των φορολογουμένων, υπάρχουν πια οι συνθήκες ώστε οι νέοι να εκπαιδεύονται ουσιαστικά στα ζητήματα άμυνας και επιβίωσης.

Εάν ο κ. Μεϊμαράκης έχει πράγματι αποφασίσει να κλείσει τα άχρηστα στρατόπεδα στα οποία αργομισθούν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και λουφάζουν οι έχοντες μέσον οπλίτες, εάν πράγματι θα μαζέψει και άλλους ΕπΟπ , καλό θα είναι να ξεκινήσει αξιολογώντας τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των ΕΔ, αγνοώντας τα ρουσφέτια στα οποία όλοι οι πολιτικοί επιδίδονται.

Προσωπικές σκέψεις: Θητεία έξι μηνών, χωρίς σκοπιές και αγγαρείες (οι ΕπΟπ για ποια υψηλή υπηρεσία που προσφέρουν πληρώνονται;), με έντονο πρόγραμμα ασκήσεων και εκπαίδευσης, και υποχρεωτική στράτευση μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο, με τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των σχολείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας, χωρίς εξαιρέσεις, αναβολές και απαλλαγές. Όποιος δε θέλει ή δεν μπορεί, εναλλακτική προσφορά στην Πυροσβεστική για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης, ώστε να μη διαμαρτύρονται και οι γελοίοι αντιρρησίες συνείδησης.

Ο καθένας μπορεί να προτείνει πολλά και να αναφέρει και πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν. Για παράδειγμα ο αντίλογος της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 περιλαμβάνει ενστάσεις για το εκπαιδευμένο προσωπικό ορισμένων ειδικοτήτων, π.χ. γιατρών. Οι οποίες είναι ψεύτικες, διότι οι στρατιωτικοί ιατροί πέραν των απίστευτων ευεργετημάτων των οποίων απολαμβάνουν υποαπασχολούνται με τρόπο προκλητικό.

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με τα μέτρα του υπουργείου, είναι ξεκάθαρο ότι κινούνται σε λογικές αναχρονιστικές και ψηφοθηρικές. Αλλά και η κ. Βάσω Παπανδρέου πρέπει να αντιληφθεί ότι η εθνική άμυνα κινδυνεύει από την ανυπαρξία εκπαίδευσης και να περιορίσει τις υστερικές αντιπολιτευτικές κορώνες. Όταν ο νέος καλείται να υπηρετήσει κάνοντας σκοπιές και μαζεύοντας γόπες είναι απολύτως λογικό ότι αντί για τη φιλοπατρία καλλιεργούνται τα αντίθετα αισθήματα.

Σήμερα που, έστω και αδέξια, έχει ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για το θέμα δίνεται η ευκαιρία για ουσιαστικές επιλογές που θα εξυπηρετήσουν το συμφέρον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: