13/6/09

Κατοστάρα

Έγραφα χθες ότι σε αυτό το ιστολόγιο επισημαίνουμε τα αυτονόητα που οι υπόλοιποι επιλέγουν να αγνοήσουν. Τις περισσότερες φορές όμως η ανταπόκριση που βρίσκουμε είναι απογοητευτική και οι αντιδράσεις από αρνητικές εώς προσβλητικές. Δε μου αρέσουν οι απολογισμοί, αλλά είναι φρόνιμο να γίνονται κατά διαστήματα για να θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Τι γράψαμε λοιπόν σε αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια;

Υπήρξαμε σκληροί με την Κυβέρνηση, την ώρα που κάθε μέτρηση την έφερνε πρώτη. Τότε κάποιοι νόμιζαν ότι ο λαός θα ψηφίζει εις τους αιώνας των αιώνων Καραμανλή κι ας μην έχει δικαιωθεί ούτε στο ελάχιστο για την επιλογή του.

Επισημάναμε την καταστροφική επιλογή Παπανδρέου για το ΠαΣοΚ και τη λάθος ρώτα στην οποία το κόμμα αρμένιζε. Η πτώση των ποσοστών και η απώλεια ψήφων μας δικαίωσε.

Επικρίναμε τα "φεστιβάλ Δημοκρατίας" της άμεσης εκλογής αρχηγού. Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να συνέλθει το ΠαΣοΚ από το εσωκομματικό αλληλομαχαίρωμα -αν συνήλθε ποτέ.

Πριν από όλους (και ενώ τα γκάλοπ έπεφταν έξω φέρνοντάς τον μετά βίας στο 3%) είχαμε προβλέψει την εκλογική άνοδο του ΛαΟΣ.

Εν μέσω της ενθουσιώδους υποδοχής του φαινομένου Τσίπρα υπήρξαμε αυστηρότατοι. Σήμερα ας έρθει κάποιος να μας χαρακτηρίσει άδικους.

Όταν όλοι προέβλεπαν το τέλος του δικομματισμού εδώ επιχειρηματολογούσαμε με ψυχραιμία. Η αθροιστική πτώση ΠαΣοΚ - ΝΔ στις Ευρωεκλογές υπήρξε... 1% (σε σχέση με το προηγούμενο αρνητικό τους ρεκόρ), ενώ η κρίση του πολιτικού συστήματος κάθε άλλο παρά αλώβητους άφησε τους μικρούς.

Δε θα συνεχίσω. Όσοι μας τιμούν με την προσοχή τους ξέρουν καλά ότι είναι πολλές οι φορές που επισημάναμε όσα οι ειδικοί πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι είδαν κατόπιν εορτής.

Σε αυτές τις 100 αναρτήσεις υπάρχει εκτός των παραπάνω πλήθος προτάσεων και προβληματισμών για τα κοινωνικά θέματα, τα εξωτερικά, τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας και άπειρες αφορμές για συζήτηση.

Η ανταπόκριση ήταν αρνητική, διότι κατά κανόνα δε διστάζουμε να τα βάλουμε με δημοφιλή πρόσωπα και ιδέες. Αν αρχίσω την απαρίθμηση των περιπτώσεων που εισέπραξα προσβλητικά σχόλια δε θα έχω τελειωμό. Κανένας δεν αρέσκεται στο να ακούει αυτά που δεν του αρέσουν, γι' αυτόν τον λόγο και καταλαβαίνω τις αντιδράσεις.

Κλείνοντας θέλω να πω ένα: Όποιος ενδιαφέρεται για να διαβάσει κείμενα όμορφα, όπου ο γράφων ξεδιπλώνει με μαεστρία τις λογοτεχνικές του δεξιότητες, όποιος θέλει χιουμοριστική κριτική, όποιος ψάχνει για τυφλή κομματική υποστήριξη, όποιος θέλει να συνεχίσει να ακούει τα ίδια και τα ίδια, δε θα βρει τίποτα εδώ. Όποιος όμως ενδιαφέρεται και ανησυχεί πραγματικά για τα προβλήματα του τόπου θα βρει πολλά, που όλοι οι υπόλοιποι θα διαπιστώνουν μερικούς μήνες μετά, αλλά και κάτι σημαντικότερο: την ευκαιρία για νηφάλιο και ουσιαστικό διάλογο.

Σε όσους αυτά τα δύο χρόνια μας στηρίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: