17/6/09

Καρτέλ ή ανικανότητα;

Η αποτυχία των δημοσκοπήσεων στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος αποτέλεσε αιτία αυστηρής κριτικής από ορισμένους δημοσιογράφους. Μάλιστα εταιρεία του χώρου εξέδωσε και ανακοίνωση - απάντηση σε άρθρο του κ. Πρετεντέρη!

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί αν ήταν ή όχι πετυχημένες οι προβλέψεις, τόσο των προεκλογικών γκάλοπ όσο και των έξιτ πολ. Οι περισσότεροι επιμένουν στη διαφορά που είχε εκτιμηθεί σε επίπεδα διπλάσια από τα αληθή, αυτό όμως είναι το λιγότερο. Καμία πρόβλεψη δεν ήταν σωστή. Τα ποσοστά του ΠαΣοΚ υπερτιμήθηκαν, της ΝΔ το αντίθετο. Του ΣυΡιζΑ είχαν υπερτιμηθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην προβλέψουν ούτε καν σωστά την κατάταξη των κομμάτων. Ένα έξιτ πολ αντί για το ποσοστό των Οικολόγων, έδινε αθροιστικά ένα 10% σε όλα τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, μη διευκρινίζοντας αν οι Πράσινοι θα πιάσουν το 3%! Κανείς δεν πρόβλεψε την άνοδο του ΛαΟΣ, ενώ μόνο οι αριθμοί για το ΚΚΕ ήταν σωστοί, με τη διαφορά ότι όλοι οι δημοσκόποι έσπευδαν να εξασφαλισθούν, προεξοφλώντας ότι το ΚΚΕ έχει υποεκτιμηθεί. Κρατάγαν δηλαδή "πισινή" για τη μόνη σωστή τους πρόβλεψη!

Στα γκάλοπ πριν τις εκλογές οι Πράσινοι και ο ΣυΡιζΑ αλώνιζαν, αφήνοντας το ΚΚΕ 4ο ή 5ο, ενώ ο ΛαΟΣ εκινείτο στα όρια της εκλογικής επιβίωσης. Οι δε δύο μεγάλοι θεωρητικά πέρναγαν κρίση, αλλά στην κάλπη έπιασαν αθροιστικά ποσοστά κοντά στα συνήθη.

Ας μην κρυβόμαστε: Τα γκάλοπ και τα έξιτ πολ απέτυχαν στην πρόβλεψη του αποτελέσματος. Δεν ωφελεί να το αρνούνται οι εταιρείες, διαφορετικά υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Όμως οι καταγγελίες για "καρτέλ" δημοσκόπων πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά. Και εδώ χρειάζεται μόνο κοινή λογική.

Με τα 18άρια του ΣυΡιζΑ προ μηνών ο κ. Τσίπρας κατέστη αντιπαθής στην κοινή γνώμη. Ωφελήθηκε από τα υψηλά ποσοστά των γκάλοπ (αν υποθέσουμε ότι επρόκειτο για γραμμή του καρτέλ); Προφανώς όχι. Με τα φουσκωμένα νούμερα των Πράσινων το κόμμα του κ. Τρεμόπουλου μπήκε στο στόχαστρο των υπολοίπων και επλήγη. Η βέβαιη επικράτηση του ΠαΣοΚ έφερε επανάπαυση σε κάποιους ίσως εκ των ψηφοφόρων του. Από την άλλη η πρόβλεψη για 3% του ΛαΟΣ εκ των πραγμάτων δεν έβλαψε τον κ. Καρατζαφέρη, ενώ η εκτίμηση της διαφοράς στο 7% άμβλυνε τις δυσμενείς εντυπώσεις της ηττημένης ΝΔ, όταν τελικά αποδείχθηκε το πραγματικό μέγεθός της.

Εν ολίγοις, αν οι δημοσκόποι ήθελαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, ή επέλεξαν τον απολύτως εσφαλμένο τρόπο ή είναι τόσο σατανικοί που προέβλεψαν την αντίδραση του εκλογικού σώματος στα νούμερα που έδιναν.

Πολλά παιχνίδια παίζονται και πολλές βρώμικες πιέσεις ασκούνται. Αν όμως θέλουμε να κατακρίνουμε τις δημοσκοπήσεις, ίσως πρέπει να επικεντρωθούμε στην κατάρτιση των επιστημόνων που ασχολούνται με αυτές και τις μεθόδους που αυτοί χρησιμοποιούν. Διότι, και ας χαρακτηρισθώ αφελής, εγώ δε βλέπω το υποτιθέμενο καρτέλ να έχει πετύχει τον στόχο του.

Αντιθέτως, στα ΜΜΕ είναι πολλοί εκείνοι που τους φτύνουν και επιχειρηματολογούν για τον βροχερό καιρό, μόνο και μόνο για να καταλήξουν στα λογικοφανή συμπεράσματα της προτίμησής τους. Και αυτοί είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από πέντε νούμερα που, στο κάτω-κάτω, όποιος έχει στοιχειώδη λογική μπορεί να αντιληφθεί αν ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: