19/7/09

Εκτροπή

Η παρέμβαση του συνταγματολόγου κ. Τσάτσου σχετικά με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αποτελεί μία από τις σπανιότατες περιπτώσεις όπου πολιτευτές διαφοροποιούνται από τη γραμμή του κόμματός τους, χωρίς όφελος και χωρίς χολή (φαινόμενο Τατούλη). Ο κ. Τσάτσος μίλησε για γελοιοποίηση ουσιαστικά του Συντάγματος με τα τερτίπια του κ. Παπανδρέου, αλλά και για εκτροπή.

Φυσικά η Αντιπολίτευση δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι "παρανομεί" με τη στενή έννοια, όμως η σχετική πρόνοια του Συντάγματος δεν έχει τεθεί για να προσφέρει την ευχέρεια ανατροπής των εκλεγμένων Κυβερνήσεων, αλλά για να ενθαρρύνει τη διακομματική συναίνεση για το πρόσωπο που θα καταλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Είναι σαφές ότι πρακτικά πρόκειται για παραβίαση του πνεύματος του συντακτικού νομοθέτη.

Τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα όταν το εμπλεκόμενο πρόσωπο, ο Κάρολος Παπούλιας, παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν απολύτως κατάλληλο για την εξασφάλιση της συναίνεσης. Οι χειρισμοί του κ. Παπανδρέου προσβάλλουν όχι μόνο το Σύνταγμα ή το αξίωμα του Προέδρου, αλλά ακόμα περισσότερο προσβάλλουν τον ίδιο τον κύριο Παπούλια, και αποτελεί ζητούμενο αν ο ίδιος θα συνεχίσει να ανέχεται αυτήν τη συμπεριφορά.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα αλλά και παραπλανητικά, καθώς κρύβουν τον πραγματικά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της στάσης του ΠαΣοΚ, η οποία συνοψίζεται στο ότι το κόμμα δικαιολογείται να καταφύγει σε κάθε μέσο προκειμένου να απαλλάξει τη χώρα από την επικίνδυνα ανίκανη Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς ως προς την αξιολόγηση των κυβερνητικών πεπραγμένων, ο παραπάνω αφορισμός είναι πέρα για πέρα αυθαίρετος. Στη χώρα μας δε βρίσκεται σε εξέλιξη καμία επανάσταση με τα αγανακτισμένα πλήθη να αποδοκιμάζουν την Κυβέρνηση και να αξιώνουν την παραίτησή της. Οι κατά καιρούς διαδηλώσεις αφορούν κυρίως συντεχνιακού τύπου αιτήματα. Ο δε κ. Παπανδρέου έλεγε τα ίδια και πριν από 2 χρόνια -και φυσικά ηττήθηκε στις εκλογές. Όσο απογοητευτικές και αν είναι οι επιδόσεις της ΝΔ ο λαός την εξέλεξε για τέσσερα χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ούτε ότι της έδωσε το ελεύθερο να ενεργεί ανεξέλεγκτα.

Το επιχείρημα του ΠαΣοΚ βασίζεται κυρίως στην αίσθηση που αφήνουν οι δημοσκοπήσεις (των τελευταίων 9 μηνών, μόλις!), η οποία ενισχύθηκε από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Ό,τι ισχύει με την εικόνα της Κυβέρνησης ισχύει και για αυτήν του ΠαΣοΚ και είναι θέμα του καθενός να εκτιμήσει αν ο κ. Παπανδρέου θα κερδίσει ή όχι τις Εκλογές. Όμως δεν μπορεί κανένας να αρνηθεί ότι η στάση του στο όλο θέμα υποκρύπτει μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη της πολιτικής, σύμφωνα με την οποία τα πάντα πρέπει να εξυπηρετούν το κομματικό συμφέρον, στο όνομα μάλιστα του γενικότερου συμφέροντος.

Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα θα διαφοροποιηθεί ριζικά και επί τα βελτίω με τη διεξαγωγή εκλογών; Υπάρχουν πάντως αρκετοί που υποστηρίζουν το αντίθετο και ακόμα περισσότεροι που θα απαιτούσαν από το ΠαΣοΚ υπεύθυνη και συναινετική στάση όχι μόνο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά για πολύ σημαντικότερα και ουσιαστικά θέματα.

Η συζήτηση αυτή έχει χάσει το νόημά της. Οι θεσμοί και οι νόμοι ερμηνεύονται κατά το δοκούν με γνώμονα τη δίψα για εξουσία. Το έχουμε γράψει πολλές φορές και θα συνεχίσουμε: Ας θυμηθούμε τι έλεγε για τη συναίνεση και τον νέο πολιτικό πολιτισμό ο κ. Παπανδρέου το 2004. Σήμερα εξευτελίζει το Σύνταγμα, αλλά και ένα ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ και στενό συνεργάτη και φίλο του πατέρα του, μόνο και μόνο για να επιταχύνει την ανέλιξή του στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: