4/8/09

Πανδημία ηλιθιότητας

Η ανοησία με τον νέου τύπου ιό της γρίπης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο δημοσιογραφικής ανευθυνότητας. Μιλάμε για ένα νόσημα αυτοπεριοριζόμενο ούτως ή άλλως, γι' αυτό και οι γιατροί σε κάθε γρίπη συστήνουν απλά αντιπυρετικά, καλό φαγητό και ξεκούραση. Εν προκειμένω η διαφορά δεν εντοπίζεται στη σοβαρότητα της νόσου, αλλά στην ευκολία της μετάδοσης. Θα νοσήσουν περισσότεροι, αλλά ελάχιστοι βαριά: ηλικιωμένοι, άρρωστοι, εξασθενημένοι... Εμείς όμως κλείνουμε τα σχολεία κι ας αποτελούν οι νέοι τον υγιέστερο πληθυσμό! Διότι προφανέστατα η μαθητιώσα νεολαία, όταν της προκύψουν οι απρόσμενες διακοπές, θα μείνει έγκλειστη στα σπίτια και δεν πρόκειται να κατακλύσει τις καφετέριες και τα κλαμπάκια...

Οι δημοσιογράφοι, που συνηθίζουν να ανακαλύπτουν παντού σκευωρίες, σήμερα δεν προβληματίζονται, όχι από τον πανικό των πολιτών αλλά των Κυβερνήσεων, από τον οποίο επωφελούνται μόνο οι φαρμακοβιομήχανοι. Διότι καλύτερο δώρο για τις βιομηχανίες που προωθούν τα αντιγριπικά φάρμακα και τα εμβόλια δε θα μπορούσε να υπάρξει. Ακούμε για εμβολιασμό όλου του πληθυσμού... Δεν έχει καμία σημασία το γεγονός ότι η κλινική εμπειρία έχει ορίσει συγκεκριμένες ενδείξεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους.

Καμία σημασία δεν έχει επίσης ότι οι οδηγίες του ΚεΕλΠΝο δεν ορίζουν πλέον τον προσδιορισμό του τύπου του ιού ως τον κανόνα. Κανένας δεν είπε ότι ο ιός της γρίπης ούτως ή άλλως είναι διαφορετικός κάθε χρόνο (γι' αυτό και καθένας εξ ημών μπορεί να περάσει γρίπη περισσότερες από μία φορές), ούτε ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι (ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο) διαφορετικό κάθε χρόνο. Το ότι "πανδημία" στατιστικά αναμένεται κάθε χρόνο εδώ και δύο δεκαετίες είναι ασήμαντο -όπως και ότι ολόκληρες καριέρες στηρίχθηκαν στη μελέτη αυτού του νοσήματος και πρέπει κάποτε να δικαιωθούν.

Δυστυχώς τα συμφέροντα δε μένουν μακράν ούτε της επιστήμης. Γι' αυτό και ασχολούμαστε με τη γρίπη, γι' αυτό και κάποιοι θυμήθηκαν την ανεπάρκεια σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Σήμερα. Όμως οι ΜΕΘ δε θα γεμίσουν ούτε με γριπωμένους, ούτε με συναχωμένους.

Θα γεμίσουν με καρκινοπαθείς που επιμένουν να καπνίζουν γιατί είναι μαγκιά τους και γράφουν τη νομοθεσία και το Υπουργείο εκεί όπου δεν πιάνει μελάνι. Θα γεμίσουν με θύματα τροχαίων, αλλά θα φταίει το ανίκανο Κράτος που δε φτιάχνει δρόμους -ποτέ ο πανηλίθιος easy rider που δε θέλει να βαραίνει το χοντροκέφαλό του με το κράνος ή ο επίδοξος Σουμάχερ που κοντράρεται με άλλους ανόητους στη μέση του δρόμου. Εκατομμύρια ευρώ θα ξοδευτούν για περίθαλψη ασθενών με AIDS, ηπατίτιδα και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά τα σύγχρονα πρότυπα ζωής θα συνεχίσουν να ορίζουν τη συνεχή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων ως κοινωνικό θρίαμβο.

Ασχοληθείτε με τη γρίπη. Πολεμήστε τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Βγάλτε την... μπαταρία του κινητού όταν κοιμάστε για να μην ακτινοβοληθείτε. Δεν έχει καμία σημασία από τι πεθαίνει ο κόσμος. Δεν έχει σημασία καν το γεγονός ότι πεθαίνει. Σημασία έχει τι γράφει στα κανάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: