18/8/09

Το επικίνδυνο παιχνίδι του ΠαΣοΚ

Με την έκδοση Χριστοφοράκου να αναβάλλεται επί του παρόντος, η υπόθεση Siemens θα συνεχίσει να απασχολεί την κοινή γνώμη. Οι ενισχύσεις που το ΠαΣοΚ, ομολογουμένως, και η ΝΔ, φημολογουμένως, έλαβαν από τη γερμανική επιχείρηση, νόμιμες εφόσον δηλωμένες σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά αξιόποινες αμελλητί στην Ελλάδα, αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο εμπλεκομένων κομμάτων. Με μία λεπτομέρεια.

Η εμπλοκή του ΠαΣοΚ στην υπόθεση είναι αποδεδειγμένη, τη στιγμή που της ΝΔ φαίνεται καταπληκτικά βολική. Ο κ. Χριστοφοράκος έχει μέχρι στιγμής εμπλέξει ένα στέλεχος της ΝΔ, τον αποθανόντα κ. Βαρθολομαίο. Εάν αυτό δεν είναι βολικό, τότε τι είναι; Στο ίδιο επίπεδο, της αστήρικτης μαρτυρίας ενός υποδίκου και φυγοδίκου ταυτοχρόνα, εντάσσεται και η εμπλοκή του Κώστα Γείτονα.

Το φτηνό πολιτικό παιχνίδι και οι ανακρίσεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα, καθώς στις δεύτερες υπάρχει απόλυτη ανάγκη απόδειξης. Το ΠαΣοΚ μπορεί να μας δείχνει όσα ραβασάκια θέλει να αποκαλεί λογιστικά βιβλία, όμως η ομολογία του κ. Τσουκάτου παραμένει, και τίθεται στην κρίση οποιουδήποτε μπορεί να δεχθεί ότι ο συνεργάτης ενός Πρωθυπουργού τα άρπαζε για την πάρτη του -και όχι για το κόμμα.

Μόνο που το ίδιο ισχύει και για τον αξιότιμο απατεώνα Χριστοφοράκο. Ίσως απλά να προσπαθεί να καλύψει τον εαυτό του.

Σε κάθε περίπτωση, η Αντιπολίτευση έχει ξεκινήσει ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Όχι μόνο διότι μοιάζει πρόθυμη να συνδιαλλαγεί με τον Χριστοφοράκο, ούτε διότι η υπόθεση ενισχύει την γενική αίσθηση ότι "όλοι τ' αρπάζουνε", ούτε καν διότι η δική της εμπλοκή είναι η μόνη στοιχειοθετημένη. Το χειρότερο όλων είναι ότι αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα υπαρκτά προβλήματα, για τα οποία μια ανίκανη Κυβέρνηση και ο δειλός, μοιραίος και άβουλος Πρωθυπουργός της αδιαφόρησαν.

Δεν πρόκειται απλά για την αδυναμία χάραξης αξιόπιστης στρατηγικής ενός ούτως ή άλλως ακατάλληλου ηγέτη. Με το ΠαΣοΚ να επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά όσα θα έπρεπε να το ντροπιάζουν, απλά πρόκειται για την αποθράσυνση ενός συστήματος που διαπιστώνει ότι επιτέλους ξαναέρχεται η ώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: