7/9/09

Εσφαλμένες εκτιμήσεις

Ορισμένες φορές η πολιτική ανάλυση αγγίζει τα όρια του γελοίου. Είναι όλες εκείνες οι περιπτώσεις που η εκτίμηση της πραγματικότητας αλλοιώνεται από επιθυμίες και εμμονές. Όταν, όμως, αυτές οι εκτιμήσεις γίνονται από συμβούλους των πολιτικών και καθορίζουν τη στρατηγική τους, η αποτυχία είναι θέμα χρόνου.

Για παράδειγμα τα υψηλά ποσοστά του ΣυΡιζΑ ερμηνεύτηκαν ως επαναστατική στροφή του εκλογικού σώματος. Οι ταραχές στην Παιδεία φαινόταν να ενισχύουν την άποψη. Μέχρι τη στιγμή που η αποθράσυνση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων πριν από 9 μήνες οδήγησε στην καθολική εμπέδωση αισθήματος ανασφάλειας στους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος. Η αριστερή στροφή περιορίστηκε στη θεωρία -στην πραγματικότητα προέκυψαν η απόγνωση των φιλήσυχων νοικοκυραίων, η κατάρρευση των ποσοστών του ΣυΡιζΑ και η αλματώδης αύξηση αυτών του ΛαΟΣ.

Πριν από μερικούς μήνες οι κ.κ. Αλαβάνος και Τσίπρας συζητούσαν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠαΣοΚ. Σήμερα αδυνατούν να συνυπάρξουν, με τον πρώτο να δηλώνει ότι δε θα είναι υποψήφιος (να δούμε αυτή τη φορά πόσες ώρες θα περάσουν πριν αναθεωρήσει), ενώ οι συριζαίοι αποφάσισαν να κατέλθουν χωρίς αρχηγό στις εκλογές!

Αντίστοιχα επιτυχημένες εκτιμήσεις είχαμε όμως και από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Αλήστου μνήμης η πρόβλεψη ότι μια κοινοβουλευτική ομάδα 151 βουλευτών θα ήταν πιο... σφιχτή και αποτελεσματική από τους 165 βουλευτές της πρώτης τετραετίας. Αυτή η σφιχτή ομάδα θα στήριζε τις δύσκολες κυβερνητικές επιλογές. Πολλά ακόμα παραδείγματα μάς έδωσε και από το βήμα της ΔΕΘ. Μάς θύμισε τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία που καρκινοβατούσε επί μήνες ενώ τα Πανεπιστήμια είχαν παραλύσει, μάς θύμισε τη χαλαρότητα στις μεταρρυθμίσεις, μάς θύμισε τη διάλυση των σωμάτων δημοσίας τάξεως...

Ο Κώστας Καραμανλής χρειάστηκε 5,5 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας για να καταλάβει ότι δε ζει σε μία χώρα που φοβάται αφηρημένα μια "Δεξιά", αλλά σε μία χώρα με προβλήματα. Αντί να κυβερνήσει με αποφασιστικότητα και πυγμή εξαντλήθηκε στην προσπάθεια να ξορκίσει το κακό της μίας εκλογικής νίκης.

Σήμερα φέρεται αποφασισμένος να πράξει όσα δεν έπραξε μετά τις δύο νίκες του. Αν θα τον πιστέψουμε ή όχι είναι η κρίσιμη ερώτηση της 4ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: