16/9/09

Εν πάση περιπτώσει

Είναι μάλλον απίστευτο, αλλά η ΝΔ πριν από ακριβώς δύο χρόνια κέρδιζε τις εκλογές και βύθιζε το ΠαΣοΚ σε πρωτοφανή εσωκομματική κρίση. Απίστευτο είναι και ότι μέχρι πριν από έναν χρόνο ο κ. Καραμανλής εμφανιζόταν ως ο βέβαιος νικητής των εκλογών, όποτε και αν διεξάγονταν, λόγω της ξεκάθαρης υπεροχής του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Εξίσου απίστευτα είναι και τα αποτελέσματα των σημερινών δημοσκοπήσεων. Μόνο που είναι απίστευτα κυριολεκτικά: Είναι αδύνατον μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα η μεταστροφή της κοινής γνώμης να είναι τόσο θεαματική, ώστε να προκύψει διαφορά στα όρια του 10%. Ας θυμηθούμε ότι το 2004, και ενώ οι δημοσκοπήσεις έφερναν τη ΝΔ μπροστά αμέσως μετά την ήττα του 2000, με το ΠαΣοΚ να βαραίνουν αμαρτίες 11 ετών στην εξουσία, η διαφορά κατέληξε κάτω του 5% και κατά την προεκλογική περίοδο κανείς δεν τολμούσε να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα με τη βεβαιότητα που αυτό συμβαίνει σήμερα. Το ίδιο και το 2007, όταν οι δημοσκόποι προέβλεπαν ντέρμπυ. Που δεν είδαμε ποτέ.

Η σημερινή εικόνα με την κατάσταση να εμφανίζεται μη αναστρέψιμη δημιουργεί ερωτηματικά. Ανεξάρτητα όμως από την τελική διαφορά, ήττα της ΝΔ έστω και για μία ψήφο θα συνιστά πανωλεθρία. Αυτό προκύπτει ακριβώς από την απότομη πτώση των ποσοστών της, που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί την πιο ραγδαία μεταστροφή του εκλογικού σώματος στην μεταπολιτευτική ιστορία. Και φυσικά από την ιλαρότητα του αντιπάλου...

Στο ΠαΣοΚ όμως έχουμε αναφερθεί εκτενώς, με αυστηρότητα και ενδεχομένως με υπερβολή, τη στιγμή που κύρια αιτία για την πτώση της ΝΔ είναι η ανικανότητά της και μόνο. Δε θα ξανααναφερθούμε στις χαμένες ευκαιρίες του 2004, αλλά στο σήμερα.

Σήμερα, που ο Πρωθυπουργός μάς διδάσκει πώς γίνεται η αυτοκριτική: Δίνουμε μία συνέντευξη τύπου, ομολογούμε ότι έχουμε υποπέσει σε σφάλματα και, με την επισήμανση ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος, δηλώνουμε ότι κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αυτό αρκεί ώστε σε κάθε μελλοντική συνέντευξη να επαναλαμβάνουμε κουραστικά ότι... κάναμε την αυτοκριτική μας και, εν πάση περιπτώσει, κανείς δεν είναι αλάνθαστος! Οι ακροατές όμως δεν είναι ηλίθιοι. Μπορούν να ξεχωρίσουν την αυτοκριτική από την αποφυγή των δύσκολων απαντήσεων.

Ο κ. Καραμανλής, πιεσθείς, έφερε ως παράδειγμα λανθασμένου χειρισμού την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Είναι ευχάριστο ότι το κατάλαβε. Μόνο που η προσβολή προς τον ψηφοφόρο είναι κολοσσιαία, όταν η αντικειμενικά υπεύθυνη υπουργός φέρεται ως πιθανή υποψήφια στο Επικρατείας. Ο Πρωθυπουργός ομολόγησε συγκεκριμένα ένα λάθος του. Σε αυτό ήταν η κ. Γιαννάκου που συνέβαλε. Είναι το μόνο ομολογημένο λάθος της Κυβέρνησης και ο κ. Καραμανλής ετοιμάζεται να επιβραβεύσει την κ. Γιαννάκου για το εσφαλμένο των χειρισμών της! Δύο χρόνια μετά την αποδοκιμασία της από τον λαό των Αθηνών. 4 μήνες μετά την άνευ σταυροδοσίας επανεμφάνισή της.

Η αυτοκριτική καταντά αυτογελοιοποίηση όταν ο Πρωθυπουργός παρακαλά όσους μετέτρεψαν την Κυβέρνησή του σε ανέκδοτο να... αυτοεξαιρεθούν από τα ψηφοδέλτια. Το αναψυκτήριο και οι αλλοδαποί φιλοξενούμενοι Μαγγίνα, οι αποταμιεύσεις του κ. Βουλγαράκη (για να έχει κάτι νόμιμο άρα και ηθικό στην άκρη για μια ώρα ανάγκης των παιδιών του), ο Παυλίδης και η αγέλη των 5.000 ψήφων που θα στείλει στο ΠαΣοΚ, μάς αποκαλύπτουν έναν Πρωθυπουργό όχι απλά δέσμιο εσφαλμένων επιλογών, αλλά και απρόθυμο να λάβει τις απαιτούμενες σκληρές αποφάσεις. Άβουλο και δειλό, δηλαδή συνεπέστατο στη στρατηγική του, 5,5 χρόνια τώρα. Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι ακριβώς η κάλυψη που προσέφερε στους εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα υπουργούς του αυτή που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του κ. Καραμανλή, στη ΔΕΘ πριν έναν χρόνο.

Στις Ευρωεκλογές ο Νεοδημοκράτης διά της αποχής ή του ΛαΟΣ έστειλε μηνύματα. Η αντίδραση του Πρωθυπουργού ήταν να διαλύσει τη Βουλή, ακριβώς τη στιγμή που έληγε η νεκρή πολιτικά περίοδος του θέρους και ερχόταν η ώρα να γίνει ουσιαστικός. Ακόμα και μέτρα με απήχηση που εξαγγέλθηκαν χρειάστηκαν πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να ισχύσουν, δίνοντας εικόνα διάλυσης και αδυναμίας στοιχειώδους συντονισμού.

Από τον Ιούνιο ώς σήμερα, ο κ. Καραμανλής δεν έκανε απολύτως τίποτα για να επαναπατρίσει το διασκορπισθέν εκλογικό κεφάλαιο. Οι εν δυνάμει ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν πολύ πιο πολιτικά κριτήρια και πολύ μικρότερη κομματική συνείδηση από αυτούς του ΠαΣοΚ. Δεν είναι όλοι τυφλοί για να επιβραβεύουν διά της ψήφου τους ανίκανους ανθρώπους (όπως π.χ. αυτοί που επανεξέλεξαν τον Παπανδρέου το 2007).

Και αν την επαύριο των εκλογών διαπιστώσουν ότι διά της αποχής τους ή της ψήφου στον κ. Καρατζαφέρη κατέστησαν συνυπεύθυνοι στην πρωθυπουργοποίηση μιας πολιτικής καρικατούρας, κανένα πρόβλημα και, εν πάση περιπτώσει, κανείς δεν είναι αλάνθαστος.

Μπορούν και αυτοί να κάνουν την αυτοκριτική τους
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: