23/9/09

Η βαρώνη λύνει τη σιωπή της

Ο Έβερτ, ο Σιούφας και ο Σουφλιάς είναι στελέχη με τεράστια προσφορά στη ΝΔ. Παρόλ' αυτά έχουν τεθεί στο στόχαστρο ουκ ολίγες φορές, είναι οι "βαρώνοι", οι δεινόσαυροι που δε λένε να εξαφανιστούν. Υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας σε αυτές τις υπερβολές, οι οποίες εκπορεύονται από την απόδοση σεβασμού σε ανθρώπους με τέτοια συνεισφορά στο κόμμα. Ο σεβασμός είναι επιβεβλημένος και η απουσία του (όπως συνέβη με τον Σημίτη στο ΠαΣοΚ) κατακριτέα.

Η αληθινή βαρώνη, όμως, είναι άλλη. Η πιο αποτυχημένη υπουργός της Κυβέρνησης, η γυναίκα που απέτυχε να εκλεγεί βουλεύτρια το 2007, η πολιτικός που εκμεταλλεύθηκε τη συμπάθεια του κόσμου για το προσωπικό της δράμα και τη σχέση της με τον Πρωθυπουργό για να αναστηθεί πολιτικά. Κυρίες και κύριοι, η Μαριέττα Γιαννάκου μίλησε.

Η κ. Γιαννάκου είναι η επιτομή όλων όσα κατέστησαν την Κυβέρνηση αντιπαθή. Βρήκε μια κοινωνία πιο ώριμη από ποτέ, έτοιμη να δεχτεί γενναίες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάφερε να ετοιμάζει επί τρία χρόνια έναν νόμο που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ανεπαρκή.

Οι παλαιοί αναγνώστες μας θυμούνται την έντονη κριτική που είχαμε ασκήσει στην Κυβέρνηση για τη ατολμία της στο θέμα. Θυμούνται ότι είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες του νόμου που τον καθιστούσαν ανεφάρμοστο. Ο Πρωθυπουργός, ο περιστοιχιζόμενος από στρατιές συμβούλων και ειδικών, σήμερα μόλις αντελήφθη ότι και οι πρυτάνεις "άνθρωποι είναι" και θα φοβηθούν να ζητήσουν αστυνομική παρέμβαση -σήμερα αντελήφθη όσα οι απλοί πολίτες γνώριζαν, βασισμένοι όχι στους συμβουλάτορες αλλά στην άμεση γνώση του αντικειμένου.

Η υπουργός όμως διατήρησε το θέμα ανοικτό για ατελείωτους μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν καταλήψεις και εβδομαδιαία "πανεκπαιδευτικά" συλλαλητήρια, που οδήγησαν όχι απλά σε χαοτική κατάσταση εντός των Πανεπιστημίων, αλλά και σε πρωτοφανή κοινωνική αναστάτωση.

Τελικά το έργο της κ. Γιαννάκου κορυφώθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο. Το πανεπιστημιακό άσυλο συνέχισε να αποτελεί ασπίδα προστασίας κάθε περιθωριακού στοιχείου, οι χώροι κατάρτισης των επιστημόνων μετετράπησαν σε φροντιστήρια αλητείας και οι κατά Καραμανλή "ταραξίες" αποθρασύνθηκαν. Πρώτα ήταν οι πορείες, ακολούθησαν οι καταδρομικές επιθέσεις και η βαθιά εμπεδωμένη κοινωνική αίσθηση αταξίας οδήγησε στα γεγονότα που ακολούθησαν τον άδικο θάνατο ενός παιδιού, αλλά που δεν είχαν καμία σχέση με αυτόν.

Η συσχέτιση της αναστάτωσης στην Παιδεία λόγω των χειρισμών Γιαννάκου με τα επεισόδια μοιάζει υπερβολική, αλλά είναι υπαρκτή. Οι κουκουλοφόροι, οι αναρχικοί, όσοι πετάνε τις μολότωφ και τα γκαζάκια έχουν ένα κοινό: Το ακαδημαϊκό άσυλο, που η κ. Γιαννάκου δεν τόλμησε να καταργήσει.

Η πρώην υπουργός όμως, δεν επέδειξε ούτε καν στοιχειώδη αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης. Προσέβαλε βαθύτατα τα ιερά και όσια των ψηφοφόρων στους οποίους απευθυνόταν με το έκτρωμα του βιβλίου Ιστορίας, ένα πασοκικό δημιούργημα το οποίο κατάφερε να της χρεωθεί εξ ολοκλήρου.

Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο αποτυχημένου πολιτικού γύρω από το όνομα του οποίου να έχει δημιουργηθεί τέτοιος μύθος. Η Μαριέττα δε λείπει από καμία συζήτηση για ψηφοδέλτια και ο κ. Καραμανλής μοιάζει προσκολλημένος σε αυτήν, εξαρτημένος άγνωστο γιατί.

Η κ. Γιαννάκου σήμερα δηλώνει ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι για όσους δεν μπορούν να εκλεγούν. Εκείνη, λέει, μπορεί να εκλεγεί όπου θέλει! Μόλις πριν από δύο χρόνια δεν μπορούσε να μπει στη Βουλή. Μόλις πριν από δύο χρόνια έκλαιγε αφήνοντας το ΥπΕΠΘ.

Η τυφλή εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στη Μαριέττα Γιαννάκου τον έχει εκθέσει. Από το 2007 δεν έχει αλλάξει τίποτα: Η πρώην υπουργός εμμένει στην ορθότητα όλων των χειρισμών της! Και ο κ. Καραμανλής, ενώ ομολογεί ότι η θητεία της ήταν αποτυχημένη, φαίνεται σχεδόν να την παρακαλάει...

Οι δυσκολίες που η κ. Γιαννάκου αντιμετωπίζει με την υγεία της προκάλεσαν συγκίνηση. Όμως δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Είναι, δε, σαφές ότι η σχέση της με τον κ. Καραμανλή την έχει αποθρασύνει. Ο λαός ξεχνά εύκολα. Δεν μπορεί όμως να ξεχάσει τόσα και τόσο σοβαρά λάθη.

Ας μην ψαχνεί λοιπόν η κ. Γιαννάκου σε ποια περιφέρεια θα πρωτοκατέβει. Καλύτερα να καθόταν σπίτι της. Η βαρώνη της ΝΔ δε λείπει σε κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: