30/9/09

Προεκλογικοί χρησμοί

Η ιστορία με τις κρυφές δημοσκοπήσεις και τις διαρροές έχει καταντήσει βλακώδης. Κανείς από τους πολίτες δεν έχει χάσει τον ύπνο του από την αγωνία για την έκβαση των εκλογών και εν πάση περιπτώσει η πρόβλεψη του αποτελέσματος φαίνεται μάλλον εύκολη, με δεδομένα και τα απανωτά αυτογκόλ της ΝΔ. Στο πνεύμα, πάντως, των ημερών, και χωρίς καμία εκ των έσω γνώση των γκάλοπ, θα δώσουμε τις δικές μας προβλέψεις για την Κυριακή.

Ξεκινώντας από τα εύκολα, ΚΚΕ και ΛαΟΣ θα κινηθούν κοντά σε 7% και 5% αντίστοιχα. Το ΚΚΕ δεν απειλείται στην τρίτη θέση, ενώ το κόμμα Καρατζαφέρη εδραιώνεται στην τέταρτη.

Ο Συνασπισμός θα μπει στη Βουλή, αλλά ακόμα και το 4% μοιάζει δύσκολο. Η πρόβλεψη για τους Πράσινους είναι δύσκολη, αλλά μάλλον δε θα επιτύχουν το 3%. Πάντως πριν 20 ημέρες η συμμετοχή τους στη Βουλή συγκέντρωνε μηδαμινές πιθανότητες και το γεγονός ότι θα το "παλέψουν" οφείλεται στην εξαιρετική παρουσία του κ. Χρυσόγελου από το debate και έπειτα. Και μια λεπτομερέστερη πρόβλεψη: Αν το άθροισμα ΣυΡιζΑ-Πράσινων υπερβαίνει το 6,5% θα βρεθούμε ενώπιον εκπλήξεως -που θα σημαίνει και αντίστοιχες απώλειες για το ΠαΣοΚ.

Άλλη μία πρόβλεψη την οποία θα κάνουμε (αγνοώντας και τον κίνδυνο να εκτεθούμε!) είναι ότι η διαφορά ΠαΣοΚ-ΝΔ δεν πρόκειται να υπερβεί τις 5 μονάδες. Για την ακρίβεια την εκτιμούμε στο 3-4%.

Με τα παραπάνω δεδομένα, και με την παρατήρηση ότι (απουσία ισχυρού εξωκοινοβουλευτικού πόλου, όπως το ΔηΚΚι ή ο ΛαΟΣ το 2004) οι μικροί ουδέποτε ξεπέρασαν το 2-2,5%, οι δικές μας εκτιμήσεις συνοψίζονται ως εξής:

ΠαΣοΚ: 41-43%
ΝΔ: 37-39%
ΚΚΕ: 6-7%
ΛαΟΣ: 4-5%
ΣυΡιζΑ: 3-4% (συμμετοχή στη Βουλή)
Πράσινοι: 2,5-3% (κοντά στο 3%, με μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνουν εκτός)
Λοιποί: 2-2,5%

Αντίστοιχα εκτιμούμε για τα ποσοστά των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων:

ΣυΡιζΑ-Πράσινοι εντός Βουλής: 2%, αυτοδυναμία στο 41,85%
ΣυΡιζΑ-Πράσινοι εκτός Βουλής: 7,5%, αυτοδυναμία στο 39,50%
Πράσινοι εκτός, ΣυΡιζΑ εντός: 4,5%, αυτοδυναμία στο 40,80% (το πιο πιθανό)

Έτσι, με εξαίρεση το ακραία ευνοϊκό για τη ΝΔ σενάριο στο οποίο οι Πράσινοι εκλέγουν βουλευτές, το ΠαΣοΚ κινείται προς τα ελάχιστα και η ΝΔ στα μέγιστα, θεωρούμε την αυτοδυναμία ως βέβαιη.

Οι παραπάνω προβλέψεις δεν έχουν καμία σχέση με μυστικές δημοσκοπήσεις, αλλά βασίζονται στις δημοσκοπήσεις των προηγουμένων (προ απαγόρευσης) ημερών, στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων από το 1996 και μετά, καθώς και στην κοινή λογική. Όπως είναι αυτονόητο, αν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τα ΜΜΕ είναι στρεβλωμένο έχουμε μια υπόθεση βασισμένη σε εσφαλμένα δεδομένα -και εσφαλμένο επομένως συμπέρασμα. Νομίζω όμως ότι μόνο ακραία σενάρια μπορούν να διαφοροποιήσουν ουσιαστικά την υπάρχουσα εικόνα (π.χ. πολύ υψηλά ποσοστά του ΛαΟΣ θα ρίξουν τη ΝΔ και θα μεγαλώσουν τη διαφορά ή, αντίθετα, μη είσοδός του στη Βουλή μαζί με υψηλά ποσοστά της εναλλακτικής Αριστεράς θα δώσουν την επανεκλογή στον κ. Καραμανλή).

Σε κάθε περίπτωση την Κυριακή το βράδυ θα ξέρουμε ποιοι κάναν λάθος και ποιοι όχι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση. Εγώ θα έβγαζα μία μονάδα από ΝΔ και θα την έδινα στο ΛΑΟΣ, πάντως.