22/9/09

Το debate των έξι

... δεν έκρυβε εκπλήξεις.

Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε για πολλοστή φορά άνετος. Οι πρασινοφυλλάδες τον παρουσίασαν σήμερα ως ηττημένο και απολογούμενο. Μακάρι να εμφανιζόταν απολογούμενος! Αυτό θα σήμαινε ότι είχε προηγηθεί ουσιαστική αξιολόγηση των πεπραγμένων της Κυβέρνησής του, και όχι η θεωρητική αυτοκριτική που συνεχώς επικαλείται.

Όπως και να' χει, είναι πολύ αμφίβολο αν η ΝΔ θα αποκομίσει εκλογικά οφέλη από την πρωθυπουργική εμφάνιση. Είναι σαφές ότι η σημερινή αναμέτρηση είναι η τελευταία ευκαιρία της κυβερνώσας παράταξης. Παρότι είναι αναμενόμενο ότι ο κ. Παπανδρέου θα υστερήσει και απόψε, οι ελπίδες των γαλάζιων είναι υπερβολικές.

Για τον κ. Παπανδρέου τα λόγια περιττεύουν. Πραγματοποίησε μία αξιοπρεπή εμφάνιση (αλίμονο!), κανέναν δεν έπεισε, αλλά και καμία ψήφο δεν πρόκειται να χάσει. Η αδυναμία του να ολοκληρώσει την ερώτησή του προς τον Καραμανλή (ήταν η μόνη σημαντική γκάφα της βραδιάς) σίγουρα αποτέλεσε χαμένη ευκαιρία και η γενική εικόνα του, αν και βελτιωμένη, δεν έκρυψε τις αδυναμίες του.

Η κ. Παπαρήγα κινήθηκε εντός του αναμενομένου (και πάλι), ο κ. Τσίπρας ήταν καλύτερος από ό,τι τον περιμέναμε, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης ξεχώρισε για τον ωμό τρόπο με τον οποίο επιτέθηκε στον κ. Παπανδρέου -η προσπάθεια ενεργοποίησης των δεξιών αντανακλαστικών όσων ακροατών αμφιταλαντεύονταν μεταξύ ΝΔ και ΛαΟΣ ήταν εμφανής.

Η μόνη ενδιαφέρουσα παράμετρος ήταν η παρουσία του κ. Χρυσόγελου, που αποτελούσε και το ερωτηματικό του debate. Οι απαντήσεις του ήταν για τα πράσινα άλογα, κάθως οι οικολογικές περικοκλάδες ήταν το συμπέρασμα σε κάθε ερώτηση και ανεξάρτητα από την ερώτηση, αλλά η εμφάνισή του ήταν αρκετά καλύτερη του αναμενομένου. Η επιλογή των Πρασίνων να εκπροσωπηθούν από έναν άνθρωπο χωρίς το βαρύ όνομα, αλλά απαλλαγμένο και από το βαρύ παρελθόν αποδείχθηκε σοφή. Παράλληλα, ο κ. Χρυσόγελος αποστασιοποιήθηκε με τρόπο από τις ανοησίες που έχει ξεστομίσει κατά καιρούς ο κ. Τρεμόπουλος.

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε (μετά τις εκλογές) τι κέρδισαν οι Πράσινοι, σε ψήφους και εντυπώσεις, από τη χθεσινή παρουσία τους στην τηλεμαχία, καθώς η ρευστή κατάσταση στον χώρο της προοδευτικής Αριστεράς καθιστά πιθανή μετακίνηση ψήφων από τον ΣυΡιζΑ στους Πράσινους καταστροφική για το κόμμα του κ. Τσίπρα. Η επίδραση, ωστόσο, αυτών των εκπομπών στην εκλογική συμπεριφορά των τηλεθεατών είναι μάλλον υπερτιμημένη.

Το ίδιο ισχύει και για τη σημερινή αναμέτρηση, στην οποία η ΝΔ έχει επενδύσει εξωπραγματικές ελπίδες. Όσο και αν υστερεί σε ρητορική δεινότητα ο κ. Παπανδρέου του κ. Καραμανλή, πρέπει να του ξεφύγει απίστευτη γκάφα ώστε να δώσει την εικόνα του ανεπαρκούς για την πρωθυπουργία. Και πάλι η μεταστροφή του εκλογικού σώματος θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολη.

Μετά και την αποψινή αναμέτρηση θα γνωρίζουμε πλέον ξεκάθαρα τα βασικά δεδομένα με τα οποία θα πορευθούμε ως τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: