5/10/09

Αυτός που αξίζουμε

Με το αποτέλεσμα να είναι 44-34 και τον Καραμανλή να έχει παραιτηθεί, ο πρώτος σχολιασμός ίσως δε θα έπρεπε να εστιάζεται στη σύγκριση με τις προβλέψεις μας, αλλά θα ξεκινήσουμε από εκεί.

Οι προβλέψεις δεν ήταν επιτυχημένες, παρότι στα βασικά σημεία πέσαμε μέσα. Υποτιμήσαμε τα μικρά κόμματα κατά 0,5% και το ΠαΣοΚ κατά 1%, οι Πράσινοι έμειναν πράγματι εκτός και το ΠαΣοΚ είναι αυτοδύναμο. Το μεγάλο σφάλμα, ακόμα και των δημοσκόπων, ήταν στα ποσοστά της ΝΔ και τη διαφορά. Εκεί μάς προέκυψε τριπλάσια!

Το σφάλμα έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Για τους περισσότερους το ζήτημα εντοπίστηκε στον επαναπατρισμό ή μη των Νεοδημοκρατών. Η αλήθεια όμως είναι ότι σήμερα παρατηρήθηκε ριζική στροφή του εκλογικού σώματος, μεταβολή δομική και καθοριστική και για τις επόμενες εκλογές.

Η ΝΔ θα μπορούσε να χάσει με μεγάλες διαφορές λόγω αποχής ή λόγω Καρατζαφέρη. Χάνει με τεράστια διαφορά, παρότι ούτε η αποχή ήταν σημαντική, ούτε ο ΛαΟΣ ξεπέρασε τα αναμενόμενα. Οι ψηφοφόροι που την είχαν εμπιστευθεί στράφηκαν προς το ΠαΣοΚ.

Αυτό δεν αποτελεί παρατήρηση αυτονόητη. Σηματοδοτεί μάλιστα όχι μόνο αποδοκιμασία των κυβερνητικών πεπραγμένων, αλλά (το κυριότερο) επένδυση θετικής ψήφου προς το ΠαΣοΚ. Η ΝΔ έπαιζε χωρίς αντίπαλο επί 5,5 χρόνια και χάνει ολοσδιόλου μόνη της. Όμως οι (πρώην) ψηφοφόροι της δεν επιλέγουν ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ψήφο στον κ. Παπανδρέου. Το εκλογικό σώμα προσδοκά από την επόμενη Κυβέρνηση και δεν απαλλάσσεται απλά από την απερχόμενη.

Το γεγονός είναι εξαιρετικά ανησυχητικό -και ας μην παρανοηθεί ότι το σχόλιο οφείλεται σε ιδεολογική πικρία. Ο κ. Παπανδρέου δεν υπήρξε συγκεκριμένος, δεν υπήρξε πειστικός, δεν επέδειξε καμία αρετή. Ήταν σαφές ότι δεν έχει κανένα πρόγραμμα, καμία απάντηση στα προβλήματα του τόπου. Κρύφτηκε. Η γενικευμένη εντύπωση ότι ακόμα και η γραφή και η ανάγνωση τον δυσκολεύουν ενισχύθηκε. Παρόλ' αυτά ο ελληνικός λαός δεν επέλεξε απλά να ξεφορτωθεί έναν ανίκανο Καραμανλή. Επέλεξε τον Παπανδρέου ως ηγέτη του.

Η καθοριστική αυτή μεταστροφή δημιουργεί συνθήκες μακροημέρευσης του ΠαΣοΚ στην εξουσία. Σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ανεπαρκής για το πόστο που αναλαμβάνει πρόκειται για γεγονός που πρέπει να προξενεί προβληματισμό.

Όπως και το 2004 δεν άλλαξε τίποτα, επί τα χείρω ή τα βελτίω, η άσκηση της εξουσίας από αύριο ελάχιστα θα μεταβληθεί. Όμως οι αναφορές του Παπανδρέου (πριν καν κερδίσει) στον αγωγό και την Κόσκο για τα λιμάνια προκαλούν έντονη ανησυχία. Ο επόμενος Πρωθυπουργός ίσως να μην καταλάβαινε τι του είχαν γράψει ή τις συνέπειες τους. Σε κάθε περίπτωση δεν επρόκειτο για προεκλογικές εξαγγελίες που θα έφερναν ψήφους στο ΠαΣοΚ. Και αν μεν ο Παπανδρέου αντιμετωπίζει προβλήματα αντίληψης του γραπτού λόγου πάει καλά. Αν ήξερε τι έλεγε υπάρχει ένα ερώτημα: Σε τίνος τα αυτιά απευθυνόταν. Διότι η διατάραξη των ελληνορωσικών και ελληνοσινικών σχέσεων κανένα εγχώριο συμφέρον δεν εξυπηρετεί. Γενικά, η κυριότερη αλλαγή πολιτικής θα παρατηρηθεί στα εθνικά θέματα. Για την Κύπρο, ειδικότερα, θα ακολουθήσουν πολύ δύσκολες μέρες.

Όσο για τον Καραμανλή έχουμε πολλά να πούμε. Σήμερα αρκούμαστε στο εξής: Όπως τα κατάφερε η (διόλου ηρωική) έξοδος ήταν μονόδρομος.

Περισσότερα για το αποτέλεσμα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, αφού κατακάτσει ο κουρνιαχτός και κυρίως η σταυροδοσία. Για το ΠαΣοΚ και τον άνθρωπο στον οποίο ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε τις τύχες του μια κουβέντα μόνο. Ίσως απλά να αποκτήσαμε τον ηγέτη που αξίζουμε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΗΡΕ 250.000 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΕΝΩ Η ΝΔ ΕΧΑΣΕ ΣΧΕΔΟΝ 700.000!ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ!
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ ΝΔΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!

adekastos είπε...

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι η ψήφος στο ΠαΣοΚ (αν και σε μεγάλο βαθμό ήταν αποδοκιμασίας στην Κυβέρνηση) ήταν και θετική ψήφος στον κ. Παπανδρέου. Και επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, όχι διότι η ΝΔ κινδυνεύει να μείνει άλλα δέκα χρόνια εκτός εξουσίας (ελάχιστα με ενδιαφέρει αυτό), αλλά γιατί δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με τα κριτήρια των ψηφοφόρων και τα αίτια της μετακίνησής τους.

Ας μην κρυβόμαστε. Η ψήφος διαμαρτυρίας ήταν ανύπαρκτη. Βεβαίως είναι σωστό συτό που γράφεις για την αποχή, όμως μην ξεχνάμε ποιος ήταν ο αντίπαλος. Η ΝΔ έχασε με 10% παίζοντας μόνη της.