12/10/09

Στη μάχη της διαδοχής

Το θέμα των ημερών είναι η εκλογή του διαδόχου του Κώστα Καραμανλή. Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιθανούς υποψηφίους:

Ντόρα Μπακογιάννη

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πλέον αξιόλογα στελέχη του κόμματος. Επί μακρόν, ωστόσο, εθεωρείτο η επόμενη αρχηγός, με αποτέλεσμα να φθαρεί στη συνείδηση του κόσμου. Προφανώς στο πρόσωπό της συσπειρώνεται η μητσοτακική-φιλελεύθερη ισχυρή εσωκομματική μειοψηφία. Μόνο που για τη ΝΔ ο Μητσοτάκης και οι επίγονοί του αντιμετωπίζονταν και συνεχίζουν ώς σήμερα να αντιμετωπίζονται ως ξένα σώματα (κάτι αντίστοιχο με τους "εκσυγχρονιστές" του ΠαΣοΚ).

Πραγματικά, η στάση ορισμένων στελεχών του κόμματος εν όψει της ήττας, όχι μόνο δεν εξυπηρετούσε το συμφέρον του, αλλά αντίθετα αποκάλυπτε την αγωνία τους μην τυχόν και η ΝΔ πέσει στα χέρια της Ντόρας. Η αντίληψη αυτή δεν είναι απλά άδικη, αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν ο Κώστας Καραμανλής που απαρνήθηκε τον ίδιο τον όρο "δεξιά", προέβη στα υποτιθέμενα κεντρώα ανοίγματα και τελικά εισηγήθηκε την πιο σκληρά μητσοτακική οικονομική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά καταντά εξωφρενική, όταν υποστηρίζεται ότι η κ. Μπακογιάννη υπονόμευσε τον απερχόμενο αρχηγό εισηγούμενη πρόωρες εκλογές, πράγμα τόσο αμφίβολο όσο και προσβλητικό για το πρώην "ισχυρό χαρτί" της ΝΔ, που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζεται ως άβουλο ανήλικο που άγεται και φέρεται από Ντόρα και Σουφλιά.

Η αλήθεια είναι ότι η κ. Μπακογιάννη θα αποτελούσε τη συνεπέστερη ιδεολογικά επιλογή. Και επειδή η προσωπικότητά της διεισδύει σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, ίσως θα ήταν και εκλογικά επωφελής. Βεβαίως οι φωνές του κ. Καρατζαφέρη με Πρωθυπουργό Γιωργάκη και Αντιπολίτευση Ντόρα θα είναι εκκωφαντικές. Ωστόσο, για τις απώλειες εκ δεξιών που ίσως παρατηρηθούν, ένα μόνο σχόλιο: Αποκλείεται να είναι περισσότεροι αυτοί που θα βρουν την Ντόρα ενδοτική στα εθνικά θέματα από όσους πίστευαν το ίδιο για τον Καραμανλή -τον άνθρωπο που τής είχε αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών!

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα. Όταν η φιλοδοξία τυφλώνει, οι προοπτικές ψαλιδίζονται. Το εγχείρημα ΚΕΠ βαραίνει τον πρώην υπουργό, έστω κι αν πρόλαβε να επιστρέψει. Κάποιοι ακόμη τού αποδίδουν την ήττα του 2000 και θυμούνται εκείνο το άκαρπο τετ-α-τετ με τον Κώστα Καραμανλή.

Ίσως αδικαιολόγητα, αλλά η υποψηφιότητά του δεν εμφανίζει δυναμική. Η επιμονή του στην παρωδία της εκλογής από τη βάση αποτελεί το σχέδιο εξόδου του από μια μάχη που δε φαίνεται να μπορεί να κερδίσει. Κρίμα.

Αντώνης Σαμαράς

Για να συνεχίσουμε την επίκληση στη λαϊκή σοφία, στη δική του περίπτωση δύο φράσεις ταιριάζουν: "Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες" και "Αυτός με το μυαλό του μπαϊράμια φτιάνει"! Πώς προέκυψε ως αξιόμαχος διεκδικητής της προεδρίας ο κ. Σαμαράς ανάγεται στη σφαίρα του μυστηρίου. Μέχρι πρότινος δεν είχε εκλεγεί καν πρώτος στη Μεσσηνία.

Πέρα από τα χιουμοριστικά, αν υπάρχει πράγματι κίνδυνος διάσπασης με την εκλογή ενός εκ των τριών, αυτός είναι μέγιστος στην περίπτωση εκλογής Σαμαρά. Οι "μητσοτακικοί" ψηφοφόροι θα τραβήξουν γι' αλλού χωρίς καμία αμφιβολία και κανέναν δισταγμό.

Ο κ. Σαμαράς αποτελεί, καθώς φαίνεται, την ύστατη ελπίδα των καραμανλικών να σώσουν το κόμμα από έναν κίνδυνο που μόνο αυτοί αναγνωρίζουν. Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος που συνέβαλε στην εγκαθίδρυση του ΠαΣοΚ στην εξουσία και που το 2004 φερόταν πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Γιώργο Παπανδρέου (την περίοδο των μετεγγραφών Μάνου, Ανδριανόπουλου, Ανδρουλάκη κ.λπ. -αλήθεια, μόνο εγώ τα θυμάμαι αυτά;) είναι ο ιδανικός Πρόεδρος... για το ΠαΣοΚ, που θα αλωνίσει ανενόχλητα στα χωράφια του κέντρου.

Παναγιώτης Ψωμιάδης

Με κάθε σεβασμό σε έναν πιστό αγωνιστή της ΝΔ, η υποψηφιότητά του δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή από καμία άποψη.

Προκειμένου να μην κερδίσει η Ντόρα, οι καραμανλικοί αναζητούν εναλλακτικές στα πρότυπα του 1997, με τον αέρα της φρεσκάδας:

Άρης Σπηλιωτόπουλος

Αν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εκλεγόταν Πρόεδρος της ΝΔ θα είχε καλύτερη πιθανότητα νίκης από τον Σπηλιωτόπουλο, ένα δημιούργημα των ΜΜΕ που επί χρόνια φιλοτεχνεί το προφίλ του μοντέρνου πολιτικού. Στην πραγματικότητα η πολιτική του πορεία συνοψίζεται ως εξής: Μηδέν εις το "πηλήκιον" (που θα έλεγε και ο Πρωθυπουργός μας). Είναι ντροπή ακόμη και να φέρεται ως υποψήφιος.

Κωστής Χατζηδάκης

Εδώ κι αν δεν έχουμε έρωτα των ΜΜΕ. Μία από τα ίδια.

Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ένα πρόσωπο που για τους μυημένους δεν αποτελεί έκπληξη. Ακόμη κι αν παρακάμψουμε τις ενστάσεις για τις ικανότητές του (υπήρξε πάντως πολύ πιο αποτελεσματικός και ουσιαστικός από τους άλλους δύο) δεν παύει να είναι λίγος. Άρα αποτελεί ιδανική επιλογή για τους νέους λοχαγούς...

Κλείνοντας, δύο λόγια ακόμη. Ο Κώστας Καραμανλής συμπεριφέρθηκε πολύ άδικα στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα έτη της πρωθυπουργίας του. Θεωρώ ότι μία παραίτηση της Ντόρας υπέρ του αδερφού της θα συγκέντρωνε μόνο πλεονεκτήματα. Κάτι τέτοιο ήδη είναι αδύνατο.

Κατά τη γνώμη μου, πάντως, πρότυπο πολιτικού αποτελεί ο κ. Νίκος Δένδιας. Όμως, στην εποχή της light πολιτικής και των γελοίων δημοκρατικών τάχα πανηγυριών, ο ουσιαστικός και εύστοχος λόγος του, η νηφαλιότητα και η παρρησία του, το ήθος που επιδεικνύει, το πάθος με το οποίο υπερασπίστηκε την παράταξη στις δύσκολες στιγμές όπου ξεμύτισε ο κάθε πικραμένος για να μάς πει τον πόνο του δε φαίνεται να έχουν καμία θέση.

Σε ένα σύστημα όπου η πολιτική ουσία θα κυριαρχούσε, ο κ. Δένδιας θα είχε ήδη αναδειχθεί ως ικανότερος. Τώρα που μετράει ποιος γράφει στην κάμερα, μάς ενδιαφέρουν οι κάλπες του Αβραμόπουλου και του Γιωργάκη Παπανδρέου...

3 σχόλια:

AMKO είπε...

Poli endiaferousa proseggisi. Giati omos theoreis otio Kyriakos adikithike kai pisteveis oti tha itan dinati i ypopsifiotita tou Kyriakou? Den exei ti dinamiki pou exei anaptyksi i ipopsifiotita tis k. Mpakogianni oute exei tin peira pou i k. Mpakogianni exei apoktisi

adekastos είπε...

Αδικήθηκε διότι πρόκειται για έναν άξιο και φιλότιμο βουλευτή, ο οποίος έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί στην Κυβέρνηση. Όταν είχε χηρέψει η θέση του υφυπουργού Οικονομίας υποτίθεται ότι ο Καραμανλής πιεζόταν για να βάλει τον Κυριάκο. Τελικά επέλεξε τον κ. Μπέζα. Πάντως μπροστά στους τόσους που έκανε υπουργούς (π.χ. Τατούλη, Παυλίδη, Καλαφάτη και να μη συνεχίσω) μη μου πεις ότι ο Κυριάκος υστερούσε.

Δεν είναι δυνατή η υποψηφιότητά του για τον πιο απλό λόγο: Η αδερφή του είναι ήδη υποψήφια και μάλιστα η επικρατέστερη.

Δεν ξέρω αν η υποψηφιότητα της Ντόρας έχει πράγματι δυναμική, πάντως σίγουρα πρόκειται για μια πολύπειρη πολίτικο, η οποία όμως φαίνεται να "έχει καεί στο ζέσταμα"! Επί πολλά χρόνια φέρεται ως το νούμερο 2, τώρα ορισμένοι καραμανλικότεροι του Καραμανλή, αρνούμενοι τα λάθη του πρώην, πια, Πρωθυπουργού, την καταγγέλλουν ακόμη και για υπονόμευση.

Ο Κυριάκος θα συνδύαζε και τη φρεσκάδα και το νεαρό της ηλικίας, χωρίς μεν το ειδικό βάρος της Ντόρας αλλά απαλλαγμένος και από τον φόρτο της πολυετούς πολιτικής σταδιοδρομίας.

Ανώνυμος είπε...

Ντόρα... δυνατά και ξεκάθαρα!!!!!