13/10/09

Μετά την κάλπη: Μικρά κόμματα

Για τα κόμματα που δε διεκδικούσαν την εξουσία (ή τη διεκδικούσαν εν μέρει, στο πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας!) η 4η Οκτωβρίου δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις:

ΚΚΕ

Με 7,5% το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν κατήγαγε ιδιαίτερο θρίαμβο, συγκράτησε ωστόσο τις δυνάμεις του. Αν και οι ψήφοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο, υπήρξε μείωση συγκριτικά με το 2007 -σύγκριση μάλλον άδικη καθώς οι τότε πολιτικές συνθήκες ήσαν φυγόκεντρες για τους οπαδούς του ΠαΣοΚ. Κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι μάλλον αποτελούν την πραγματική δύναμη του ΚΚΕ και, όπως είναι ευνόητο, δεν πρόκειται εύκολα να αλλαξοπιστήσουν.

Η τάση στήριξης του ΠαΣοΚ στον χώρο της Αριστεράς, ο "επαναπατρισμός", θα λέγαμε, πολλών σε έναν γνώριμο πολιτικό χώρο, καθιστά τη μείωση άνευ πολιτικής σημασίας.

ΛαΟΣ

Είναι αξιοσημείωτο ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη συνεχίζει αυξητικά. Μπορεί το ποσοστό σε σχέση με τις Ευρωεκλογές να εμφανίζει μείωση, αλλά ήταν η μικρή συμμετοχή του Ιουνίου που το είχε πλασματικά ανεβάσει. Ο ΛαΟΣ εμφάνισε αύξηση σε απόλυτους αριθμούς ακόμα και σε σχέση με 4 μήνες μήνες πριν, που σημαίνει ότι η χαλαρή ψήφος δεν επέστρεψε στη ΝΔ.

Δε θα συμφωνήσουμε με τους αναλυτές ότι ο κ. Καρατζαφέρης υπήρξε ο δεύτερος νικητής των εκλογών, ή, τουλάχιστον, το κέρδος του δεν ήταν το αναμενόμενο. Παραδόξως, έγιναν πολλά λάθη προεκλογικά τα οποία έδωσαν την αίσθηση ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχασε την επαφή με το κοινό στο οποίο απευθυνόταν. Είναι για παράδειγμα το λιγότερο οξύμωρο να διεκδικεί την ψήφο της πατριωτικής Δεξιάς ο κ. Ψινάκης... Με τη ΝΔ υπό διάλυση ο κ. Καρατζαφέρης δεν εισέπραξε τα αναμενόμενα.

Σε αυτό το σημείο ίσως εντοπίζεται η πραγματική νίκη του ΛαΟΣ: Μπορεί να μην κέρδισε την ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά φαίνεται να αποκτά σταθερό κοινό. Ο σκληρός πυρήνας των 162.000 του 2004 έχει σίγουρα διευρυνθεί και η μάχη του 3% μοιάζει κερδισμένη και για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς δύσκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί χειρότερες πολιτικές συνθήκες από αυτές προ 5,5 ετών: Η μεγαλύτερη στην ιστορία συμμετοχή (που ανεβάζει το όριο εισόδου στη Βουλή), απίστευτη συσπείρωση υπέρ της ΝΔ και ένα κόμμα-πρωτάρης.

Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη κατοχυρώνει λοιπόν τις δυνάμεις του και σίγουρα η τέταρτη θέση αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Με τις εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ σε εξέλιξη δημοσκοπικά θα ανέβει. Πάντως ο κ. Καρατζαφέρης καλύτερα να κρατά μικρό καλάθι: Ας θυμηθεί τα 18άρια του ΣυΡιζΑ.

ΣυΡιζΑ

Το κόμμα έχασε 45.000 ψήφους σε σχέση με το 2007 και κάποιοι μιλάνε για νίκη του Τσίπρα! Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Η προεκλογική καταστροφολογία ήταν αδικαιολόγητη, και το είχαμε επισημάνει. Ένα κόμμα με πολυετή παρουσία στη Βουλή και παράδοση στον χώρο της προοδευτικής Αριστεράς έχει και αυτό σταθερό κοινό που αρκεί για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση. Άρα δεν μπορεί η απότομη ταπείνωση των προσδοκιών να εμφανίζεται ως επίτευξη των στόχων.

Επί 2 έτη ο ΣυΡιζΑ κινήθηκε με την προοπτική του διψήφιου ποσοστού, ακόμη και της συμμετοχής σε Κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠαΣοΚ. Από το διαδικτυακό μας βήμα φωνάζαμε ότι η εικόνα των δημοσκοπήσεων ήταν απατηλή και οφειλόταν στην αποσυσπείρωση του ΠαΣοΚ, λόγω της διασπαστικής εσωτερικής διαμάχης (αυτό ας το θυμηθούν όσοι γαλάζιοι ονειρεύονται εκλογές από τη "βάση"). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου το ΠαΣοΚ σταθεροποιήθηκε στην πρώτη θέση: Οι διεργασίες στον χώρο της Αριστεράς είχαν ως αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να αντιληφθούν ότι ακόμα και στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας λειτουργούν και δραστηριοποιούνται σχηματισμοί που δε διστάζουν να την υπονομεύσουν. Το ελκυστικό και απολιτίκ μόρφωμα του Νίκου Κωνσταντόπουλου είχε αλωθεί από το αμπέχωνο. Και τα 18άρια γυρίσαν στο ΠαΣοΚ.

Ο ΣυΡιζΑ δεν πέθανε στα χέρια του κ. Τσίπρα, που φαίνεται πως προσωπικά βγήκε κερδισμένος και ελέγχει κάπως τις εσωκομματικές διεργασίες. Όμως από την επιβίωση ώς τον θρίαμβο υπάρχει τεράστια απόσταση.

Οικολόγοι - Πράσινοι

Έχει μάλλον περάσει απαρατήρητο ότι οι Πράσινοι έχασαν μόλις 5.500 ψήφους σε σχέση με τις χαλαρές Ευρωεκλογές, και ενώ οι προεκλογικές συνθήκες δεν ευνοούσαν κανένα κόμμα της Αριστεράς. Δε γνωρίζουμε αν ήρθαν για να μείνουν, ωστόσο αυτές οι 173.500 ψήφοι καταγράφονται για... μελλοντική αναφορά. Άραγε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο ΛαΟΣ του 2004;

Ο ελιγμός του Παπανδρέου με την (υποτιθέμενη;) πρόθεσή του να αναθέσει στον κ. Χρυσόγελο το υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν τόσο έξυπνος, που αποκλείεται να τον σκέφτηκε μόνος του. Ένα "Ναι" θα έφερνε τους θεωρητικούς της Οικολογίας ενώπιον της σκληρής πραγματικότητας, το "Όχι" τούς κάνει να μοιάζουν υποκριτές... Είναι αμφίβολο αν στις επόμενες εκλογές θα καταγραφεί παρόμοια επίδοση -ειδικά αν δραστηριοποιηθεί ο αποκρουστικότατος κ. Τρεμόπουλος.

Παπαθεμελής

7η δύναμη η Δημοκρατική Αναγέννηση, σε ελεύθερη πτώση. Από τις 57.000 του 2007, στις 31.000 φέτος, που τον Ιούνιο (μαζί με τον κ. Ζουράρι) ήταν 65.000... Ένας αξιόλογος και εντιμότατος πολιτικός ήρθε η ώρα να αντιληφθεί ότι έδωσε όσα είχε να δώσει.

Λοιποί

Η ΑντΑρΣυΑ σημείωσε αξιόλογη επίδοση, μεγαλύτερη του Ιουνίου, με 25.000 ψήφους. Δύσκολα η ενίσχυση τέτοιων σχηματισμών μπορεί να ερμηνευθεί ως θετική για το επίπεδο της Δημοκρατίας.

Απ' την άλλη, οι 20.000 ψήφοι υπέρ του κ. Βεργή μαρτυρούν αυξημένη αίσθηση του χιούμορ ή (το πιθανότερο) μειωμένη αντίληψη από πλευράς των ψηφοφόρων, που τον μπέρδεψαν με τους Πράσινους! Διαφορετικά έχουμε... υπερδεκαπλασιασμό της δύναμής του σε σχέση με το 2007, εκτός της μείωσης από τις 30.000 του Ιουνίου.

Αγνοούνται - Αναζητούνται

Το 2007 είχαμε γελάσει πάρα πολύ με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία που θριάμβευε στα μπλογκ. Ίσως κάποιος από τους υπερδραστήριους διαδικτυακά (μόνο) οπαδούς της να έχει την καλοσύνη να μάς εξηγήσει τι απέγιναν.

Όπως και η Δράση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: