2/11/09

Και τώρα οι δυο τους

Η απόσυρση τού Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη διεκδίκηση της ηγεσίας τής ΝΔ ήταν αναμενόμενη. Από τη στιγμή που το καραμανλικό μπλοκ συνασπίστηκε στο πρόσωπο τού Αντώνη Σαμαρά ήταν σίγουρο ότι οι αριθμοί για τον πρώην Δήμαρχο δεν "έβγαιναν" και περισσότερο σίγουρο ότι δεν επρόκειτο να εκτεθεί σε μία μάχη χαμένη με τόσο θεαματικό τρόπο.

Είναι κρίμα για τον κ. Αβραμόπουλο, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο ξαφνικός έρωτας της εσωκομματικής πλειοψηφίας με τον άνθρωπο που συνέβαλε στην εγκαθίδρυση της μακροβιότερης σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της χώρας εκπορεύεται από την ταπεινότατη βάση της στείρας αντίθεσης στην κ. Μπακογιάννη. Πολιτικά οι καραμανλικοί δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με τη ρητορική τού κ. Σαμαρά. Μην ξεχνάμε ότι ήταν ο απερχόμενος αρχηγός που απέβαλε τον όρο "Δεξιά" από το λεξιλόγιο τού νεοδημοκράτη και ξανοίχθηκε στα θολά νερά του μεσαίου χώρου. Είναι το λιγότερο παράδοξο σήμερα ο κ. Σαμαράς να διεκδικεί την ηγεσία ως ο πλέον "πατριώτης".

Το ίδιο (αν όχι περισσότερο) παράδοξο είναι η κ. Μπακογιάννη να φέρεται ως η "ενδοτική" σε πιέσεις (για να το θέσουμε κομψά) και εν πολλοίς επικίνδυνη (!) για τα εθνικά θέματα, ενώ ήταν ο Καραμανλής που την έχρησε υπουργό Εξωτερικών. Αυτό καλό είναι να το θυμόμαστε. Ο κ. Σαμαράς μόλις το 2004 επέστρεψε στο κόμμα και η θέση που πρόσφατα κατέλαβε ήταν του υπουργού Πολιτισμού, τη στιγμή που ο λαοπρόβλητος ηγέτης επί χρόνια εμπιστευόταν την Ντόρα με τη χάραξη της εξωτερικής μας πολιτικής. Η βάση, που τότε αποθέωνε τον Καραμανλή, μόλις σήμερα αντελήφθη ότι ήταν επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα; Γιατί δεν είχε αντιδράσει;

Όμως το πλέον ανησυχητικό για το επίπεδο πολιτικής συνείδησης στη χώρα είναι το πόσο ευεπίφορη στην προπαγάνδα απεδείχθη η περίφημη βάση -ειδικά τώρα που θα εκλέξει η ίδια τη νέα ηγεσία. Μέσα σε ένα απόγευμα ο κ. Σαμαράς δεν έγινε απλά αποδεκτός εντός του κόμματος, αλλά και ο αγαπημένος των καραμανλικών. Των καραμανλικών ψηφοφόρων, όχι των στελεχών...

Η άμεση εκλογή έχει ήδη οδηγήσει σε ύπνωση τη ΝΔ, αλλά είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε διάλυση. Όχι βέβαια λόγω της αντιπαράθεσης Ντόρας - Αντώνη, αλλά γιατί πιθανή εκλογή τού δεύτερου δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Η ΝΔ θα διασπασθεί -ίσως όχι επίσημα, όμως για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των νεοδημοκρατών είναι αδιανόητο να ψηφίσουν τον Σαμαρά για Πρωθυπουργό. Αλλά και σε πιθανή εκλογή τής Ντόρας, ο Σαμαράς και η ομάδα του θα καραδοκούν και θα υπονομεύουν συνεχώς τη νέα αρχηγό καθώς θα έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ψήφων.

Ο κ. Αβραμόπουλος σήμερα ανακάλεσε την υποψηφιότητά του, αλλά σημείωσε περήφανα ότι συνέβαλε στο να ανοιχτεί η διαδικασία στη βάση. Η συνέχεια δυστυχώς θα αποδείξει αν έχει λόγο να καμαρώνει γι' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: