5/5/10

Η στάση των κομμάτων

Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει στη Βουλή το σχέδιο χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες θίγουν αποκλειστικά και μόνο τα χαμηλά και μέσα κοινωνικά στρώματα και εμφανίζουν αποκλειστικά και μόνο εισπρακτικά χαρακτηριστικά, με προχειρότητα και ευκαιριακή λογική. Μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, περιορισμού των δαπανών, βελτίωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ενίσχυσης της παραγωγικότητας απουσιάζουν παντελώς. Είναι απλά θέμα χρόνου οι συνέπειες να φανούν.

Στην παρούσα κατάσταση συνέβαλαν οι απανωτές αστοχίες της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά η ευθύνη βαρύνει σχεδόν όλους όσοι κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες. Μέσα στην κρισιμότητα της συγκυρίας αποκαλύπτεται με τρόπο σοκαριστικό τι μας οδήγησε σε αυτήν.

Στο διάγγελμά του ο κ. Σαμαράς μίλησε σχεδόν σαν Πρωθυπουργός και εγγυήθηκε ότι θα διαχειριστεί με σύνεση και αξιοπρέπεια τα ξένα χρήματα. Αν και το μέλλον της Κυβέρνησης είναι πράγματι επισφαλές, η βεβαιότητα νίκης του είναι απορίας άξιον πόθεν εκπορεύεται.

Η δίψα για εξουσία είναι η πηγή των προβλημάτων και δυστυχώς εσωτερικές ισορροπίες καθορίζουν τη στάση των κομμάτων. ΚΚΕ και ΣυΡιζΑ στην απελπισμένη προσπάθειά τους να εκφράσουν τη "λαϊκή δυσαρέσκεια" δεν αποτελούν απλά γραφικές φιγούρες του παρελθόντος, αλλά και την απόδειξη ότι οι αντιδράσεις του κόσμου είναι μάλλον σιωπηρές. Τα τελευταία χάπενινγκ των μελών τους προκαλούν μονάχα θλίψη με την αναιμική συμμετοχή τους. Την ίδια στιγμή ο ΛαΟΣ αλλάζει γνώμη ανάλογα με τη μέρα και τα γκάλοπ.

Η υπεύθυνη στάση που θα έπρεπε να ακολουθεί ο νέος Πρωθυπουργός σε αναμονή, θα επέτασε υπερψήφιση των μέτρων, ως απλά αναπόφευκτα. Αντ' αυτού ο κ. Σαμαράς επιζητά την ευκαιρία οριστικοποίησης της διάσπασης, όταν λαμβάνει μία αμφιλεγόμενη απόφαση με την οποία πολλοί βουλευτές του διαφωνούν και ταυτόχρονα επιδιώκει "συντεταγμένη" παρουσία της ΝΔ στη Βουλή.

Αν η απόφασή του κινείται με γνώμονα την εσωκομματική - εσωτερική επικαιρότητα, δε θα βλάψει τόσο τη χώρα όσο τον ίδιο. Μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ δεν είναι συνυπεύθυνη μόνο λόγω της ανικανότητας των τελευταίων 6 ετών, αλλά και λόγω της ανυπαρξίας πολιτικού λόγου και εναλλακτικών προτάσεων. Αν ο Σαμαράς διαφωνεί, τι έχει να αντιπροτείνει; Πολύ περισσότερο όταν έχει ζητήσει και "συγγνώμη". Για τι άραγε;

Δεν έχει σημασία. Και ο Καραμανλής κάπως έτσι έκανε την αυτοκριτική του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: