6/5/10

Αυτοδιάλυση

Η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη, αλλά ο κ. Σαμαράς επέλεξε τον χειρότερο τρόπο και τον χειρότερο χρόνο. Το είχαμε επισημάνει. Η συγκυρία δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο ακατάλληλη για το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Ενώ η χώρα καταρρέει, ο Σαμαράς κινείται στο "όχι σε όλα", χωρίς κριτική και χωρίς προτάσεις.

Οι αντιδράσεις του είναι χειρότερες από του Καραμανλή. Ζητάει συγγνώμη γενικώς και αορίστως, αλλά όλα τα στελέχη των κυβερνήσεων της εξαετίας παραμένουν στο κόμμα. Ακόμα και ο Παυλίδης διεγράφη για να μη... μαγαρίσει το προσυνέδριο και ενώ οι μετοχές του είχαν χτυπήσει limit down!

Σήμερα ο Σαμαράς αποφάσισε να κλείσει τους ανοικτούς λογαριασμούς. Η Ντόρα Μπακογιάννη ετέθη εκτός ΝΔ, διότι επέλεξε τον δρόμο της συνέπειας. Θα μπορούσαμε να πούμε και της ευθύνης, αλλά αν μη τι άλλο η Ντόρα από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει τη στάση της. Από όλους αυτούς που εξέθεσαν το κόμμα και διέλυσαν τη χώρα μόνο αυτή δεν έχει θέση στη ΝΔ.

Η σημερινή εικόνα της κ. Μπακογιάννη, της πολιτικού που ψηφίζει κατά συνείδηση με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και που δε θέτει εκβιαστικά διλήμματα στους συνεργάτες της (ζήτησε από τους βουλευτές "της" να τηρήσουν την κομματική πειθαρχία), συνιστά το ιδανικό πλαίσιο εξόδου της. Από τα διάφορα χαρίσματα του κ. Σαμαρά η πολιτική αντίληψη μάλλον απουσιάζει...

Με δεδομένο ότι ΠαΣοΚ και ΝΔ αποσυντίθενται, τίθεται το ερώτημα αν η κ. Μπακογιάννη μπορεί να αποτελέσει τον ανεξάρτητο πόλο κατάλυσης του υπάρχοντος συστήματος. Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, και αυτό πιθανώς το γνωρίζει και η ίδια.

Αν όμως κάτι είναι σίγουρο, αυτό είναι ότι η απόφαση διαγραφής της κ. Μπακογιάννη είναι στην ουσία απόφαση αυτοδιάλυσης της ΝΔ. Το σημαντικό πλέον δεν είναι αν και πόσοι βουλευτές θα την ακολουθήσουν, αλλά πόσοι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τον κ. Σαμαρά στον αδιέξοδο δρόμο που έχει επιλέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: