19/7/10

Αμοιβαία καχυποψία

Ότι η στήριξη του κ. Αβραμόπουλου προς τον Σαμαρά, κατά την εσωκομματική σύγκρουση, δεν ήταν... αυθόρμητη το γνωρίζαμε. Η υπόσχεση της Αντιπροεδρίας είχε διαρρεύσει στον Τύπο. Ότι υπήρχε όμως γραπτή (!!!) συμφωνία μεταξύ των δύο το πληροφορηθήκαμε εσχάτως, έστω κι αν πέρασε μάλλον στα "ψιλά".

Η είδηση προκαλεί έκπληξη, διότι αποκαλύπτει το επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων των δύο. Ο κ. Αβραμόπουλος αισθάνθηκε την ανάγκη να απαιτήσει γραπτή συμφωνία προφανέστατα διαβλέποντας τον κίνδυνο αθέτησής της. Το πόσο εκτιμά και εμπιστεύεται τον Πρόεδρό του είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Όπως και ότι... είχε δίκιο!

Η τοποθέτηση του κ. Δήμα ως δεύτερου Αντιπροέδρου παρουσιάσθηκε ως φόρμουλα περιορισμού των φιλοδοξιών του κ. Αβραμόπουλου. Τα αισθήματα αγάπης λοιπόν είναι αμοιβαία, ωστόσο η απορία που προκύπτει είναι άλλη: Ποιες μπορεί να είναι πλέον οι φιλοδοξίες του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τις οποίες ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να χαλιναγωγήσει; Ονειρεύεται άραγε την ηγεσία της ΝΔ; Την πρωθυπουργία;

Ο κ. Αβραμόπουλος έχει χάσει ήδη δύο ευκαιρίες, και ως ηγέτης δικού του κόμματος (με το ΚΕΠ) και ως διεκδικητής της ΝΔ. Το να ελπίζει σε τρίτη είναι αβάσιμο, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και χρονικά. Η ΝΔ έχει νέα ηγεσία και οι εκλογές όχι μόνο αργούν (εκτός απροόπτου), αλλά έχουν και προδιαγεγραμμένη εξέλιξη για το κόμμα: Μία νέα ήττα είναι τόσο πιθανή, που καθιστά ανεπίτρεπτη τυχόν αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά.

Ο Σαμαράς ισχυρότερος δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ελέγχει το κόμμα καθολικά, σε βαθμό που να έχει αποξενώσει μερίδα των μελών του. Τι τον φοβίζει και πρέπει να περιορίσει τον "φίλο" του; Εκτός αν ήδη αισθάνεται προσπάθεια υπονόμευσης με τα πράγματα να μην είναι και τόσο ρόδινα στο εσωτερικό της ΝΔ, παρά την αποπομπή της Ντόρας.

Και κάτι ακόμα, διότι με τρώει το χέρι μου. Όσοι υποστήριζαν την ανοικτή εκλογή από τη βάση "για να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες", πόσο περήφανοι αισθάνονται σήμερα; Γραπτές συμφωνίες μεταξύ των υποψηφίων, κινούμενες από αμοιβαία καχυποψία, αυτό ονειρεύτηκαν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: