24/8/10

Συνωμοσία ανικανότητας

Οι συνωμοσίες είναι δημοφιλείς και στην Ελλάδα, όπως και παντού. Για τον ρόλο των ΗΠΑ στις υποθέσεις που μας αφορούν ως Έθνος ίσως έχουμε τις περισσότερες και γνωστότερες. Να πιάσουμε την περίφημη "ρήση" του Κίσινγκερ ότι θα μάς εξαφανίσει καταστρέφοντας τη γλώσσα και τη θρησκεία μας (παρότι τα καταφέρνουμε υπέροχα μόνοι μας); Τη χούντα; Την ανατροπή του Παπαδόπουλου επειδή "έκλεισε" τα αεροδρόμια; Πίσω από τις συνωμοσίες ίσως κρύβονται και αλήθειες, όμως ο παραλογισμός δεν κρύβεται ποτέ. Αν πράγματι ο Ιωαννίδης κατέλαβε την εξουσία λόγω της μακράς αμερικανο-ισραηλινής χειρός (όπως με την αφορμή του θανάτου του ξαναδιαβάσαμε πρόσφατα), δεν προκύπτει ότι και η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατευθύνθηκε από τα ύπουλα κέντρα; Τυχαία σύμπτωση ήταν, παρότι απετέλεσε το πρόσχημα για την ανατροπή του δικτάτορα; Τέλος πάντων, είναι εύλογο σε θέματα πολύπλοκα και με κρυφές μέχρι και σήμερα πτυχές να αναπτύσσεται η συνωμοσιολογία. Αλλά τα παράλογα κάποτε πρέπει να τα επισημαίνουμε.

Η πιο πρόσφατη συνωμοσία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινή λογική. Συνεργάτες του κ. Καραμανλή (μόνο με μεσάζοντες απευθύνεται πλέον στο ευρύ κοινό ο τέως Πρωθυπουργός) διοχετεύουν προς τα ΜΜΕ το εξωφρενικό: Η ΝΔ δεν ανατράπηκε λόγω της ανικανότητάς της και της διάψευσης των προσδοκιών όσων την στήριξαν, αλλά λόγω του Όχι στο σχέδιο Ανάν, της πολιτικής των αγωγών, της προσέγγισης με τη Ρωσία, του βέτο στα Σκόπια, της στάσης για το Κόσοβο. Χαριτωμένο. Άλλωστε ο τέως, αν διακρίθηκε σε έναν τομέα, αυτός ήταν σίγουρα τα ανέκδοτα.

Το να αναλύσουμε τη σκοπιμότητα της "ανατροπής" είναι λίγο δύσκολο. Η πολιτική του κ. Καραμανλή δε ζημίωσε σε τίποτε τις ΗΠΑ. Τα όπλα μας πάλι από εκεί τα πήραμε, οι αγωγοί δε γίνανε, αλλά η Ρωσία αποτελεί ισχυρότατο παίκτη στο ενεργειακό πεδίο ούτως ή άλλως. Ο ανύπαρκτης γεωστρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης καρκινοβατούσε έτσι κι αλλώς, λόγω Βουλγαρίας. Το Όχι στο Ανάν δεν ήταν καθόλου ηχηρό και η στήριξη προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο ήταν ανύπαρκτη, ενώ εξυφαίνεται νέο, χειρότερο σχέδιο. Για τα Σκόπια, ούτε λόγος.

Μόνο που... Αν οι ΗΠΑ μπήκαν στον κόπο να επηρεάσουν 6 και βάλε εκατομμύρια ψηφοφόρους το 2009, γιατί δεν το έκαναν από το 2004, ώστε να βγάζαν μια ώρα αρχίτερα τον εκλεκτό τους; Γιατί δεν κατηύθυναν 800 χιλιάδες, κατά πολύ λιγότερους δηλαδή, ώστε η άλλη "αμερικανόφιλη", η Ντόρα, να βρισκόταν σήμερα αρχηγός της ΝΔ; Εκτός και αν ήθελαν να εξασφαλίσουν την μακροημέρευση του Παπανδρέου, λόγω ανυπαρξίας σοβαρού αντιπάλου. Είναι δυνατόν οι ίδιοι που ορκίζονταν τον Νοέμβριο στο όνομα των συλλογικών διαδικασιών, να αντιμετωπίζουν τον κυρίαρχο λαό ως άβουλο πιόνι που άγεται και φέρεται κατά τις ορέξεις των ισχυρών;

Ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών επί χρόνια και η εχθρική (λέμε τώρα) προς τις ΗΠΑ πολιτική Καραμανλή παρέμεινε το προσπερνάμε. Μήπως την... υπονόμευε; Αλλά τότε τι ανάγκη ανατροπής του τέως και της Κυβέρνησής του θα υπήρχε, αφού ο "δούρειος ίππος" είχε περάσει τα τείχη; Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το 1993 η Κυβέρνηση του άλλου αμερικανόφιλου γιατί ανατράπηκε; Οι Αμερικάνοι μόνο σήμερα ενοχλήθηκαν για τα Σκόπια, πριν 20 χρόνια δεν ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις; Εκτός αν τελικά ο εκλεκτός των Αμερικανών δεν είναι άλλος από τον Σαμαρά, πράγμα που θα εξηγούσε την πρόσφατη νεκρανάστασή του.

Καλό είναι να σοβαρευτούμε κάποια στιγμή. Είναι βολικό να αποδίδουν την ευθύνη της αποτυχίας σε σκοτεινά κέντρα αποφάσεων, και λογικό ως έναν βαθμό. Στην πολιτική όμως ορισμένα πράγματα δεν μπορεί να λέγονται χωρίς να μοιάζουν ανόητοι όσοι τα υποστηρίζουν.

Η ΝΔ δεν ανατράπηκε όπως θέλουν να μας πείσουν. Βασιζόταν σε 2 έδρες μετά το 2007 και δεν μπορούσε να κυβερνήσει. Το 2004 που μπορούσε, ο τέως επέλεξε να μην το κάνει. Επιλογή, αδυναμία, ανικανότητα, μικρή σημασία έχει. Αλλά ούτε οι αλλοδαποί, ούτε οι εγχώριοι εχθροί τον εμπόδισαν. Τα κατάφερε μόνος του.

Για το τέλος μια μικρή ιστορία, έτσι για να φανεί η αληθινή συνωμοσία των ανίκανων: Τον Φεβρουάριο του 2009, δηλαδή παραπάνω από έναν χρόνο πριν την προσφυγή στο ΔΝΤ, το αμερικανικό περιοδικό Newsweek φιλοξενούσε σε άρθρο για την παγκόσμια ύφεση μία παράγραφο στην οποία υπήρχε και το περίφημο PIGS, αλλά και η πληροφορία ότι η Ελλάδα προετοιμάζει τον δανεισμό της από το Ταμείο, λόγω κατάρρευσης των δημοσιονομικών.

Τι γινόταν στη χώρα μας; Ο τέως μιλούσε για δύσκολη (γενικώς και αορίστως) συγκυρία σε παγκόσμιο επίπεδο και μέχρι τον Οκτώβριο υποστήριζε ότι χάρη στην πολιτική του η Ελλάδα βίωσε πολύ πιο ήπια την κρίση! Ήταν τότε που αυτό το "πιόνι" των Αμερικανών, η Ντόρα, τον συμβούλευε να διαλύσει τη Βουλή και να στήσει διπλές κάλπες με τις Ευρωεκλογές για να αποφευχθεί η συντριβή. Οι εξελίξεις τη δικαίωσαν, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Στο τέλος πάλι ότι υπονόμευε τον τέως κατηγορήθηκε.

Οι ίδιοι που παράτησαν να βουλιάζει το πλοίο που πέταξαν στην ξέρα κατηγόρησαν το ΠαΣοΚ ότι έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Ναι, έγιναν τερατώδη λάθη. Και η πραγματική ευθύνη του ΠαΣοΚ ανάγεται ως το πραγματικά βρώμικο 81. Αλλά ο τέως και ο περίγυρος του πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και να ομολογήσουν ότι στον μονόδρομο του ΔΝΤ βρισκόμαστε εδώ και 2 χρόνια εξαιτίας της πολιτικής τους, αντί να αναλώνονται σε ανοησίες που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κόσμου που κάποτε τους εμπιστεύθηκε.

2 σχόλια:

john anast είπε...

Φίλε μου όσο εύκολο και εύλογο είναι να συνομωσιολογείς σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως λες και συ ο ίδιος, το ίδιο εύκολο είναι να λες τέτοια λόγια σαν τα δικά σου.
Το τελείως αποκαρδιωτικό είναι ότι διαβάζοντας το κείμενό σου, για κάποιες στιγμές, νόμιζα ότι έγραφε ο Παπαχελάς, ή ο Τσίμας ή ακόμη χειρότερα, ο Πρετεντέρης.
Φαίνεται πως το ΜΕγκάλο κανάλι, εκτός από τον νέο αρχηγό έχει πλύνει τα μυαλά και πολλών άλλων...
Λυπάμαι

adekastos είπε...

Δεν παρακολουθώ ούτε το Μέγκα, ούτε η αρθρογραφία των δημοσιογράφων που αναφέρεις με συγκινεί ιδιαίτερα. Από κει και πέρα, κουράστηκα να ακούω τα ίδια και τα ίδια για τον Καραμανλή. Δεν τον άφησαν τα συμφέροντα, οι δημοσιογράφοι, τα ξένα κέντρα... Θα αρκεστώ μόνο σε ένα. Όταν τα μεγαλοσυγκροτήματα μιλούσαν για πολιτική ηγεμονία του Καραμανλή, από εδώ φώναζα ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Δεν ξέρω αν και τότε θύμιζα επώνυμες πένες, πάντως είναι στην κρίση του καθενός να αξιολογήσει την κυβερνητική πενταετία της ΝΔ.

Αν θεωρείς ότι ήταν επιτυχημένη και χρειάστηκε ξένος δάκτυλος για την πτώση απλά διαφωνούμε.