21/9/10

Ξεκαθάρισμα

Η αποπομπή Σκυλακάκη από τη ΝΔ ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο Σαμαράς είναι συνεπής στην τακτική του να εκκαθαρίσει το κόμμα από τα στελέχη που δεν τον στηρίζουν και έχει επιλέξει τον δρόμο του. Παρόλο που χρειάζεται αφέλεια στα όρια της ανοησίας για να δεχθεί κανείς ότι η προτεινόμενη οικονομική πολιτική θα φέρει πλεονάσματα σε ενάμιση χρόνο, η δημόσια διαφοροποίηση από όσα (ανόητα, ενίοτε) λέει ο (όποιος) αρχηγός καταπίνεται δύσκολα.

Και ο Σκυλακάκης είχε κάνει την επιλογή του. Μόνο που, σε αντίθεση με τον Γιαννόπουλο και την Έλσα, οι δηλώσεις δεν οδήγησαν σε τετ-α-τετ για συμμόρφωση, αλλά σε διαγραφή με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό αποδεικνύει ότι η κατηγορία για εσωκομματικές προγραφές είναι μάλλον βάσιμη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απόλυτο δικαίωμα του αρχηγού να διαγράφει όποιον θέλει. Έτσι λειτουργούν τα κόμματα στην Ελλάδα και η δημοκρατικότητα εξαντλείται στις ανοησίες της "βάσης". Ο Σαμαράς όμως δεν πρέπει να ξεχνάει ότι κανένα από τα σημαντικά στελέχη της ΝΔ δεν τον στήριξε απέναντι στην Ντόρα. Η λυκοφιλία με τον Αβραμόπουλο είναι ενδεικτική. Όλοι αυτοί στην πρώτη ευκαιρία θα γυρίσουν (ίσως δικαίως) εναντίον του.

Αυτή η ευκαιρία θα δοθεί στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ΝΔ δε θα διαλυθεί, πιθανότατα η τακτική του χαμηλού πήχη των 2-3 περιφερειών θα αποδώσει. Αλλά μια ήττα στην Πελοπόννησο, μια συντριβή του Κικίλια, μεγάλες απώλειες στην Κρήτη ή ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω που είναι πολύ πιθανός, θα φέρει αναταράξεις.

Η ΝΔ δεν ήταν ποτέ περισσότερο διχασμένη και απομονωμένη. Οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά ίσως τον έχουν πείσει για την επιτυχία του αντιμνημονιακού μετώπου, αλλά ξεχνάνε ότι μέσα σε έναν χρόνο είναι πολύ δύσκολο να έρθει τόσο ραγδαία ανατροπή. Το 2006 αντίστοιχη απόπειρα του ΠαΣοΚ έπεσε στο κενό. Η γενική εικόνα του χάρτη, η γενική ιδέα του αποτελέσματος σίγουρα θα έχει πράσινη απόχρωση.

Πράττει, λοιπόν, σωστά ο Σαμαράς βγάζοντας από το κόμμα τους ντορικούς. Ας είναι όμως έτοιμος να υποστεί και τις συνέπειες, γιατί τις δυνάμεις του τις έχει υπερεκτιμήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: