13/10/10

Στον αστερισμό του λαϊκισμού

Τι είναι ο "λαϊκισμός"; Μήπως δεν είναι να λες όσα οι ψηφοφόροι θέλουν να ακούσουν; Αυτά που αρέσουν και χαϊδεύουν αυτιά; Μήπως δεν είναι να προσδοκάς το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα αδιαφορώντας για τις συνέπειες της επόμενης ημέρας; Μήπως δεν είναι οι γενικολογίες και αοριστολογίες;

Αν δεν είναι όλα αυτά, τότε πράγματι "λεφτά υπάρχουν" και ο κ. Παπανδρέου δεν ήξερε, δεν ώφειλε να ρωτήσει και δικαίως υποστηρίζει ότι πλανήθηκε από τον Καραμανλή που έκρυβε τα χρέη. Επειδή όμως είναι όλα τα παραπάνω, καθώς και πολλά ακόμα που δεν κολακεύουν τους (πολλούς) πολιτικούς που υποκύπτουν στον πειρασμό του, και ο κ. Σαμαράς είναι ένας λαϊκιστής του αισχίστου είσδους, όπως ήταν και ο σημερινός Πρωθυπουργός παραμονές των περσινών εκλογών.

Μόνο που πάντα υπάρχει πρόβλημα όταν μιλάει ο Μητσοτάκης. Όπως όταν επί χρόνια, με σταθερότητα και συνέπεια, επεσήμαινε την εσφαλμένη πορεία της οικονομικής πολιτικής. Τότε γινόταν αντικείμενο επιθεωρήσεων, με την ανοχή του (πρώην;) κόμματός του. Αλίμονο στις Κασσάνδρες, που προβλέπουν τα δυσάρεστα μελλούμενα. Μόνο που η Κασσάνδρα, κατά τη μυθολογία, περιοριζόταν μεν στις "μαύρες" προβλέψεις, αλλά αυτές ήταν ακριβείς -κάτι που βολεύει να παραλείπουμε...

Κατά τα πολιτικά ήθη της χώρας μας, ο Σαμαράς αρκεί να αναμείνει τη σταδιακή κυβερνητική φθορά, που λόγω συγκυρίας θα είναι και πιο γρήγορη από ό,τι θα περίμενε κανείς, και το "ένα" μεγάλο γεγονός που θα επισπεύσει την κατάρρευση. Κάτι δηλαδή σαν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 ή τις φωτιές του 2007. Μόνο που, πέρα από τις διάφορες ηλιθιότητες των κειμενογράφων του, καιρός είναι να σκεφτεί την επόμενη ημέρα.

Διότι, αν ποτέ κληθεί να κυβερνήσει, ο λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλον εμπαιγμό του τύπου "παρέλαβα χάος, δεν ήξερα τίποτα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: