14/11/10

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010: Τελευταίες προβλέψεις

Επειδή οι μετά Χριστόν προφήτες θα λένε πολλά το βράδυ, φρόνιμο είναι ορισμένα πράγματα να έχουμε το θάρρος να τα γράψουμε εκ των προτέρων. Ιδού λοιπόν οι δικές μας προβλέψεις:

Νίκη ΠαΣοΚ:
Δυτικής Ελλάδος
Ιονίων Νήσων
Αττικής
Στερεάς Ελλάδος

Νίκη ΝΔ:
Κεντρικής Μακεδονίας
Δυτικής Μακεδονίας
Ηπείρου
Θεσσαλίας

Αμφίρροπες:
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Βορείου Αιγαίου
Πελοποννήσου

Σε Θεσσαλία, Στερεά και Αττική παίρνουμε το ρίσκο της πρόβλεψης, παρότι πολλοί θεωρούν πιθανό ένα ντέρμπι. Το ίδιο ισχύει και για τα Ιόνια, με τις ιδιαιτερότητες λόγω της "αντάρτικης" υποψηφιότητας. Για τις αμφίρροπες περιφέρειες μία αυθαίρετη πρόβλεψη το 2-1 υπέρ της ΝΔ (Πελοπόννησος & Βόρειο Αιγαίο).

Παρότι λίγο - πολύ οι προβλέψεις είναι ούτως ή άλλως όλες αυθαίρετες, πρέπει να γίνει ένα σχόλιο. Με τις δύο περιφέρειες που κρίθηκαν σε έναν γύρο συν το 4-4 που προβλέπουμε για τον δεύτερο, το ΠαΣοΚ επικρατεί ήδη σε 6 περιφέρειες. Με άλλα λόγια, και στον βαθμό που οι προβλέψεις μας ευσταθούν, για τη ΝΔ η κορυφή είναι οι 7 περιφέρειες, αν επικρατήσει και στις 3 αμφίρροπες. Συνεπώς, το να βρεθεί η ΝΔ να προηγείται στην πλειοψηφία των περιφερειών είναι ένας στόχος σχεδόν ανέφικτος.

Επομένως, το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να πανηγυρίζει με μια νίκη 7-6! Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μάχη των εντυπώσεων, διότι τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί (σκοπίμως) η αίσθηση ότι το ΠαΣοΚ επιζητεί απλά την πλειοψηφία των περιφερειών. Πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα. Στην πραγματικότητα κατεβάζουν τον πήχυ για να μην περάσουν από κάτω. Ούτως ή άλλως ο Πρωθυπουργός τρέλανε κόσμο με τη δήλωσή του μετά τον πρώτο γύρο, γι' αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι.

Αντίστοιχα, ούτε η ΝΔ θα μπορεί να πανηγυρίζει (παραμένει δεύτερη και αναξιόπιστη λόγω των συνεχών λαθών του αρχηγού της), αλλά η πιθανή νίκη σε 6 περιφέρειες συνιστά τη μη-ήττα που επιθυμούσε εξ αρχής ο κ. Σαμαράς.

Τελικά, το 7-6 υπέρ του ΠαΣοΚ αποτελεί ουσιαστικά... ισοπαλία. Το χρώμα του χάρτη, πάντως, γαλάζιο θα είναι. Η Αττική είναι μικρή σε έκταση και τα νησιά δεν τραβάνε το μάτι...

Στους δήμους, μια εκτίμηση και δύο ευχές:

Θεσσαλονίκη:
Νίκη Γκιουλέκα.

Αθήνα:
Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο αποτυχημένος κ. Κακλαμάνης, ο οποίος, μόνος του, γκρέμισε το προφίλ του σοβαρού και ψύχραιμου πολιτικού την τελευταία εβδομάδα, να πάει σπίτι του.

Πειραιάς:
Ευχή και πάλι ο κ. Μίχας να ηττηθεί. Ο Μιχαλολιάκος είναι γέννημα - θρέμμα του κομματικού σωλήνα και δεν κομίζει τίποτα το ανατρεπτικό (σε αντίθεση με τον κ. Καμίνη στην Αθήνα), αλλά η όλη πορεία του υποψηφίου του ΠαΣοΚ τον καθιστά μία φιγούρα βγαλμένη από το κακό παρελθόν.

Μία πραγματική νότα αισιοδοξίας θα αποτελέσει η πραγματοποίηση των δύο αυτών ευχών, πρώτα για το καλό της Αθήνας και του Πειραιά. Αν μάλιστα οι ψηφοφόροι της Μακεδονίας μπορούσαν να σοβαρευτούν και να στείλουν τον πολιτικό Καραγκιόζη -Ζορό- στην ευχή του Θεού, τότε κάτι ίσως να είχε αλλάξει στα μυαλά όλων μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: