26/6/11

Αυτοί που χάνουν την ψυχή τους

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Έλσα Παπαδημητρίου και ο Σωτήρης Χατζηγάκης επιθυμούν να υπερψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο είναι γνωστό. Ανεξάρτητα από τα αισθήματα μας έναντι των τριών, η στάση τους διαφέρει από αυτήν των βουλευτών του ΠαΣοΚ. Αθανασιάδης, Αντωνίου, Κουρουπλής και Ρομπόπουλος δικαιούνται να ομνύουν στο όνομα του Ανδρέα και του (κατ' αυτόν) σοσιαλισμού. Προφανώς τα μέτρα έρχονται σε αντίθεση με την "ιδεολογία" τους και η ηρωική έξοδος από το καράβι που βουλιάζει μάλλον έχει ως στόχευση και την εγγραφή παρακαταθήκης για το μέλλον.

Οι βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο, μάλλον κινούνται με περισσότερο αγνές προθέσεις. Τα μέτρα δημοσιονομικής αυστηρότητας θεωρητικά ταιριάζουν στη "δεξιά", η αποφυγή της χρεοκοπίας είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος και εξασφαλίζουν ήσυχη συνείδηση.

Έτσι είναι; Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να σκεφτεί κάτι άλλο.

Στον όμορφο κόσμο της ΝΔ ο Σαμαράς είναι ο απόλυτος εσωκομματικός κυρίαρχος, έστω και αν τον παίρνουν στα σοβαρά μόνο ο Φαήλος και ο Χρύσανθος. Έχει, λέει, επαναϊδεολογικοποιήσει το κόμμα. Αυτό είναι αλήθεια, μόνο που η ιδεολογία του δεν έχει σχέση καμία ούτε με τη δεξιά, ούτε με τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό (για να μην ξεχνιόμαστε). Η επαναϊδεολογικοποίηση στην πραγματικότητα είναι νόθευση με τα πλέον λαϊκιστικά και αντιπαραγωγικά μοτίβα της σκληρότερης κομμουνιστικής αριστεράς.

Κάθε σοβαρός βουλευτής της ΝΔ δεν μπορεί παρά να ασφυκτιεί στο πλάι του Σαμαρά. Η κυβέρνηση άλλαξε, αλλά είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πριν δύο χρόνια επιχειρηματολογούσαν για την ανάγκη λήψης μέτρων λιτότητας. Σήμερα είναι το λιγότερο γελοίο να υπερασπίζονται την πολιτική φοροελαφρύνσεων - (ψευτο)ανάπτυξης. Ο Σαμαράς, αν μη τι άλλο, δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου από τους 3 θα σημάνει το πολιτικό τους τέλος. Η διαγραφή θα είναι μοιραία και τα νεοπαγή ή μελλοντικά κόμματα δεν εμφανίζουν προοπτική. Η Ντόρα δεν έχει δυναμική, ο Μάνος τα έχει προ πολλού παρατήσει, ενώ τα σενάρια για σημιτικό κόμμα υπό τον Γιώργο Φλωρίδη προκαλούν γέλωτα. Σε αντίθεση με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ που ελπίζουν ότι θα ηρωοποιηθούν υπερασπιζόμενοι τα σοσιαλιστικά ιδεώδη, η πίστη στον φιλελευθερισμό θα μείνει αδικαίωτη.

Ας είναι. Από τους αντιπροέδρους Αβραμόπουλο και Δήμα, στον Χατζηδάκη και τον Δένδια, τον Άρη, την Έλσα, τον Κυριάκο και τον Χατζηγάκη, μόνο ο Σαμαράς και οι "σύντροφοι εν όπλοις" δεν έχουν αντιληφθεί το διακύβευμα της ψηφοφορίας.

Όταν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ένιωσαν ότι χάνουν το κόμμα τους ετοιμάστηκαν να ρίξουν τον Πρωθυπουργό στον Καιάδα. Οι νεοδημοκράτες χάνουν την ψυχή τους, αλλά δεν τολμούν να στείλουν στα τσακίδια ένα γελοίο ανθρωπάκι, που ο Καραμανλής και τα αντιμητσοτακικά αντανακλαστικά τους έφεραν στην ηγεσία, πριν η χώρα πληρώσει και πάλι τις ανοησίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: