23/10/11

Υποκριτικά μπλογκο-δάκρυα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις πρόσφατες διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή οι ομάδες περιφρούρησης του ΚΚΕ (ή της ΚΝΕ ή του ΠΑΜΕ, δεν έχει σημασία) ενέταξαν στην πολυποίκιλη δραστηριότητά τους και τη σύλληψη και παράδοση στα ΜΑΤ κουκουλοφόρου. Δε γνωρίζω αν ήταν η εξαίρεση ή ο κανόνας, δε γνωρίζω καν αν έγινε. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μεταδόθηκε στα δελτία ειδήσεων και δε διαψεύστηκε.

Τούτο είναι που έχει τη σημασία: όχι το ακριβές της είδησης, αλλά η ανυπαρξία αντίδρασης. Δεν εννοώ, φυσικά, από το ΚΚΕ. Αυτό δε δίστασε να κατηγορήσει ολόκληρο κοινοβουλευτικό κόμμα για προβοκάτσια, δε θα κόλλαγε σε έναν κουκουλοφόρο. Εννοώ όλους τους υπόλοιπους, ευαίσθητους.

Παλαιότερα κλαίγαμε επί 10 μέρες με τα βίντεο που αποδείκνυαν τάχα συνεργασία της Αστυνομίας με ακροδεξιές ομάδες. Σημειωτέον ότι η ερμηνεία που δόθηκε σε αυτά δεν ανταποκρινόταν τελικά στην πραγματικότητα -αλλά σε αυτό δε δόθηκε η ίδια δημοσιότητα. Στην τηλεόραση γινόταν η συζήτηση για το πώς η Αστυνομία αφήνει τη δουλειά της στους ακροδεξιούς, στις εφημερίδες γινόταν αντίστοιχη ανάλυση με αναμάσηση των ιδίων πληροφοριών και στην μπλογκόσφαιρα "αγανακτούσαμε". Αλήθεια, όταν η δουλειά της Αστυνομίας γίνεται από το ΚΚΕ γιατί μένουμε αδιάφοροι;

Θα έλεγε κανείς ότι οι ακροδεξιοί κάνουν χρήση βίας. Εκ των ολίγων που γνωρίζω, το προσωνύμιο "ΚΝΑΤ" και το σύνθημα "κνίτες, χίτες, ταγματασφαλίτες" δεν προέκυψαν επειδή οι ομάδες περιφρούρησης έρραιναν με ροδοπέταλα τους (όποιους) προβοκάτορες. Επίσης, θα αντέτεινε κανείς, το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και δεν αποδεικνύει συνεργασία με την Αστυνομία. Κι όμως. Μονόπλευρα ή όχι, η Αστυνομία έχει το κεφάλι της ήσυχο με τα ΚΝΑΤ, σύμφωνα και με δηλώσεις αξιωματικών της στα ΜΜΕ. Τόση είναι η εμπιστοσύνη, που στις πρόσφατες συγκεντρώσεις η φύλαξη του ίδιου του Κοινοβουλίου ανατέθηκε στο ΚΚΕ, και τα ΜΑΤ ανέλαβαν δράση όταν αυτό αποχώρησε.

Δεν είναι τόσο το ίδιο το περιστατικό που γεννά απορία. Το ΚΚΕ πολύ καλά κάνει και φυλάει τον εαυτό του (βλέπουμε, αντίστοιχα, τις διαδηλώσεις του ΣυΡιζΑ...), πολύ καλά κάνει και συνεργάζεται με τις αρχές. Αλλά δύο τινά παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Πρώτον, γιατί η Αστυνομία δεν κάνει η ίδια τη δουλειά της και την αναθέτει σε άλλους, είτε ακροαριστερούς, είτε ακροδεξιούς, με τον κίνδυνο του τραυματισμού ή θανάτου κάποιου πολίτη. Αυτό είναι το σημαντικότερο ερώτημα.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο, που μαρτυρά περισσότερα για εμάς τους ίδιους ως κοινωνία: Όταν οι ακροδεξιοί συνεργάζονται με την Αστυνομία αναζητούμε τη σκοτεινή σύνδεσή τους με τα όργανα της τάξεως. Όταν την ίδια δουλειά κάνει το ΚΚΕ το θεωρούμε ανεκτό. Αυτό μαρτυρά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε ένα ζήτημα τόσο κρίσιμο, όσο η δημόσια ασφάλεια.

Κλείνοντας, κάτι ακόμα: Οι συλλήψεις των αναρχοκουκουλοαυτόνομων έγιναν σύμφωνα με τον κουκουλονόμο Δένδια. Αυτόν που είχε επίσης προκαλέσει αγανάκτηση, αυτόν που είναι ακόμα ενεργός και εν ισχύι. Είχαμε γράψει κάποτε ότι οι ιδεολογίες δικαιώνονται στην πράξη, αλλά κάποιοι δεν το έχουν ακόμα καταλάβει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: