11/11/11

Και τώρα σπίτια τους

Κανένας μας δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το τέλος της Κυβέρνησης Παπαδήμου, ούτε αν πράγματι πρόκειται για τον κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη στιγμή, όπως τα ΜΜΕ μάς έχουν πείσει. Αναμφίβολα, όμως, στο πρόσωπό του η όποια υποψία ελπίδας για κάτι καλύτερο παίρνει σάρκα και οστά. Για λίγο, το μετά θα φανεί γρήγορα.

Όσοι μιλούν για χούντες, μαύρα μέτωπα και άλλα ανόητα στην πραγματικότητα μας τα γυρνάνε από όσα έλεγαν. Μέχρι χθες υποστήριζαν ότι, ανεξάρτητα από το Σύνταγμα που προέβλεπε τετραετή θητεία Παπανδρέου, έπρεπε να πάμε σε εκλογές γιατί η Κυβέρνηση δεν έχαιρε της λαϊκής στήριξης. Σήμερα κρύβονται πίσω από το Σύνταγμα μιλώντας για μη εκλεγμένη Κυβέρνηση, παρότι η μεγάλη συνεργασία υποστηρίζεται από τους περισσότερους.Το Σύνταγμα έγινε βεβαίως λάστιχο, αλλά αυτό ας το λύσουν οι αρμόδιοι. Η ουσία είναι ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με υπευθυνότητα, ούτε με δημοψηφίσματα, ούτε με επαναδιαπραγματεύσεις και "νιού πόλισυ μιξ". Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κάτι που έγινε μόλις σήμερα.

Σαμαράς και Παπανδρέου από την αρχή θέλησαν να απαξιώσουν την Κυβέρνηση συνεργασίας, παρότι αυτή αποτελεί την τελευταία ελπίδα. Το αρχικό σχέδιο ήταν η απροθυμία Σαμαρά (που ξεκινούσε από την σφοδρή επιθυμία του να γίνει βεζύρης στη θέση του βεζύρη και την πασιφανή έλλειψη πολιτικού αισθητηρίου) να τορπιλίσει την προσπάθεια. Η παρέμβαση Παπούλια ήταν καταλυτική. Στη συνέχεια έπρεπε να απαξιωθεί το εγχείρημα, με την επιλογή Πετσάλνικου να προσφέρει την ευκαιρία. Είναι αδιανόητο ο αρχηγός του ΠαΣοΚ να προτείνει ως πρόσωπο που ενσαρκώνει τη συναίνεση έναν πιστό συνεργάτη του και ύποπτο ότι ο αρχηγός της ΝΔ τον αποδέχθηκε. Άλλωστε, η γενικότερη στάση του Σαμαρά είναι αδιανόητη: ας βάλει όποιον θέλει και εμάς δε μας απασχολεί! Την ίδια ώρα το επιτελείο του Παπανδρέου μοίραζε ψεύτικες διαρροές στους δημοσιογράφους, γελοιοποιώντας περισσότερο την κατάσταση.

Αυτή η απροθυμία των δύο γεννά ερωτηματικά. Φοβούνται ότι αναδεικνύεται νέα δύναμη στο κέντρο; Φοβούνται ότι θα τους "ρίξουν" οι βουλευτές τους; Σε κάθε περίπτωση ο "ακροδεξιός" και "λαϊκιστής" Καρατζαφέρης, αυτός με τον οποίο κάποτε η ΝΔ δε συζητούσε και μετά τις εκλογές θα τον παρακαλάει για συγκυβέρνηση, υπήρξε ο πολιτικός που κράτησε την πιο έντιμη στάση και έπεισε ότι μόνο κίνητρο είχε τη σωτηρία της χώρας. Αν κανείς πιστεύει ότι η υπουργοποίηση του Βορίδη και του Βελόπουλου γεννά την ελπίδα εκλογικού κέρδους για τον ΛαΟΣ μάλλον γνωρίζει κάτι παραπάνω.

Το επόμενο βήμα είναι να πετάξουμε τους δύο ανεπαρκείς αρχηγούς από τα μεγάλα κόμματα. Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν εξευτελίσει τη χώρα. Ο πρώτος περισσότερο, αλλά και οι ευθύνες του δεύτερου είναι βαρύτατες. Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος αυτός (σε ρεπορτάζ μόλις την προηγούμενη Κυριακή) φερόταν να έχει δηλώσει ότι "ούτε κρεμασμένος ανάποδα" δε θα ψήφιζε τη σύμβαση. Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς. Γελώντας σκεφτόμουν ότι μία λύση για να νομίζει ότι είναι συνεπής με τα όσα λέει θα ήταν να αναγκάσει σε παραίτηση όσους βουλευτές συμμετάσχουν στην Κυβέρνηση. Και τελικά πήρε αυτήν τη γελοία απόφαση! Ας του προτείνουμε και μία λύση για την υπογραφή που δε θέλει να βάλει: Όταν έρθει η ώρα ας δηλώσει ασθένεια, για να υπογράψει ο Δήμας ή ο Αβραμόπουλος... Έτσι θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Αυτοί οι δύο, οι εκλεγμένοι από τις "βάσεις" κλείσαν τον κύκλο τους. Όλοι εσείς οι "αγανακτισμένοι" που τους ψηφίζετε, μήπως ήρθε ώρα να τους στείλετε σπίτια τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: