4/5/12

Προεκλογικοί χρησμοί 2012

Κατά παράδοση του blog, σήμερα θα κάνουμε τις δικές μας προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι το σκηνικό είναι το πλέον ρευστό της μεταπολιτευτικής ιστορίας (με αποτέλεσμα ο κίνδυνος κανείς να εκτεθεί να είναι μεγάλος) και ότι αστάθμιστοι παράγοντες (όπως η συμμετοχή ή η αποχή της τελευταίας στιγμής, η απόφαση μέσα στο παραβάν και ο "επαναπατρισμός" κάποιων εκ των μέχρι πρότινος αγανακτισμένων προς τους δύο μεγάλους) θα επηρεάσουν καθοριστικά το ποσοστό του δικομματισμού. Η προεκλογική περίοδος, επίσης, υπήρξε άχρωμη και αναιμική, χαρακτηρίσθηκε δε από την για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια απουσία ενώπιος ενώπιω αντιπαράθεσης των δύο αρχηγών.

Αυτονόητη διευκρίνιση ότι οι προβλέψεις μας είναι απολύτως αυθαίρετες, δεν πηγάζουν από μυστικές δημοσκοπήσεις, δε βασίζονται σε κρυφά γκάλοπ και δεν αποκαλύπτουν τις απόρρητες σφυγμομετρήσεις που "κατ' αποκλειστικότητα" ορισμένοι επιτήδειοι διακινούν στο διαδίκτυο. Είναι η δική μας αίσθηση, η "μυρωδιά" που έχουμε, υπό συνθήκες, ωστόσο, που καθιστούν το εγχείρημα δυσχερές.

Τέλος πάντων, πριν υποκύψουμε στον πειρασμό των αριθμητικών προβλέψεων, ας δούμε τα περισσότερο ουσιαστικά στοιχεία, αυτά που εκτιμούμε ότι θα χαρακτηρίσουν την ψήφο της 6ης Μαΐου:

Για τη νίκη της ΝΔ δεν υπάρχει αμφιβολία. Όσο σίγουρο είναι ότι θα κερδίσει, τόσο σίγουρο είναι ότι η αυτοδυναμία δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Ο Σαμαράς δε θα είχε σοβαρή πιθανότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και αν δεν υπήρχε ο Καμμένος, πολύ περισσότερο τώρα. Το ποσοστό της ΝΔ θα υπερβεί το 25%, αλλά θα κινηθεί κάτω του 30%. Με βάση τη δική μας εκτίμηση το ποσοστό αυτοδυναμίας θα κινηθεί άνω του 35%, οπότε κάθε παραπάνω συζήτηση είναι ανεδαφική. Το 2009 η καταρρέουσα ΝΔ έλαβε το 33,47%. Με τη σημερινή τραγική συγκυρία, επιτυχία για τον Σαμαρά θα έπρεπε να είναι έστω και μία ψήφος παραπάνω, πράγμα απίθανο, παρότι οι νεοδημοκράτες θα πανηγυρίζουν το βράδυ της Κυριακής.

Για το ΠαΣοΚ, ούτε λόγος. Θα κινηθεί γύρω στο 20% και αν το υπερβεί θα είναι επιτυχία. Πάντως ας μην υποτιμούμε τους συναισθηματικούς δεσμούς των παραδοσιακών "πράσινων" ψηφοφόρων, που ίσως επιστρέψουν τελευταία στιγμή στο μαντρί. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για στρατηγικής σημασίας ήττα, και ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να το μετασχηματίσει σε ένα σοβαρό, φιλοευρωπαϊκό, κεντρώο και δημοκρατικό κόμμα, αποκόπτοντάς το από το σιχαμερό παπανδρεϊκό παρελθόν, και στο να ακολουθήσει την οδό του λαϊκισμού και του επαναστατικού αριστερισμού. Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2009, η ΝΔ επέλεξε την εύκολη δεύτερη λύση. Σε τρεις μέρες ίσως κερδίσει με λιγότερες ψήφους από αυτές με τις οποίες συνετρίβη τότε.

Από τα κόμματα της αριστεράς μάλλον ο ΣυΡιζΑ θα εισπράξει την ψήφο διαμαρτυρίας των πρώην πασόκων. Η αυθαίρετή μας αίσθηση είναι ότι θα ξεπεράσει, έστω οριακά, το ΚΚΕ, που θα είναι επίσης ενισχυμένο. Τα ποσοστά των δύο θα είναι διψήφια ή, έστω, κοντά στο 10%.

Άνω του 5% θα βρεθούν λογικά τα κόμματα Καμμένου και Κουβέλη. Παρά τη φιλολογία που αναπτύσσεται επί μήνες και την αυτονόητη επιτυχία του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Αριστεράς τα νούμερά της θα είναι πέριξ του 5,5%, ληφθείσης υπόψιν της επιστροφής ορισμένων ψήφων στο ΠαΣοΚ, ενώ η λαϊκιστική δεξιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα καταγράψει κάτι παραπάνω, μάλλον τερματίζοντας στην κολακευτική πέμπτη θέση της "κούρσας".

Η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι θα υπερβεί το 4% και θα πλησιάσει ακόμα και το 5%, που μάλλον είναι η απόλυτη οροφή της. Σε κάθε περίπτωση θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή. Η βούληση του λαού σεβαστή, η άποψή μας γνωστή: θα κριθούν και οι δικοί της βουλευτές από τα έργα και τους λόγους τους, αλλά το παρελθόν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Κάθε άλλο.

Ο ΛαΟΣ θα υπερβεί οριακά το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο πιο ήσυχος θα κοιμάται ο κ. Καρατζαφέρης, αλλά 385 χιλιάδες ψήφους δύσκολα θα ξαναδεί.

Το κόμμα των Οικολόγων - Πρασίνων μάλλον θα πέσει θύμα του ΣυΡιζΑ και της ΔημΑρ. Το να υπερβεί το 3% και να μπει στη Βουλή δε θα αποτελέσει έκπληξη, αλλά δίνουμε κάτι παραπάνω στην πιθανότητα να μείνει εκτός. Πάντως θα είναι κάπου κοντά. Η αποχή και η ψήφος της τελευταίας στιγμής θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο, αλλά το κόμμα είναι σε σχέση με το 2009 "ντεμοντέ". Η εξαίρετη παρουσία του κ. Χρυσόγελου, μεταξύ των άλλων και στο debate, είχε φέρει τότε 2,5% και 173 χιλιάδες ψήφους. Θα πάρει περισσότερες, αλλά μάλλον δε φτάνουν ούτε φέτος.

Σε αντίθεση με τους Πράσινους που θα το παλέψουν, είσοδος της Ντόρας στη Βουλή θα αποτελέσει έκπληξη. Κομβικής σημασίας η αδυναμία σύμπηξης κοινού φιλελεύθερου μετώπου με τη Δράση του κ. Μάνου. Κρίμα, διότι αυτοί οι άνθρωποι και οι απόψεις τους έχουν θέση στη Βουλή. Ο λαός, όμως, προτιμά τη Χρυσή Αυγή...

Η κ. Κατσέλη θα καταγραφεί, αλλά η Κοινωνική Συμφωνία δύσκολα θα επιβιώσει, ενώ η ΑντΑρΣυΑ θα βγει ενισχυμένη σε σχέση με το 2009. Η επαναστατική γυμναστική στα καλύτερά της.

Με αυτά τα δεδομένα, ιδού τα ενδεικτικά ποσοστά των κομμάτων και οι ακόμα περισσότερο ενδεικτικές εκτιμήσεις για τις έδρες (προσοχή στον αριθμό βουλευτών της Χρυσής Αυγής...):

Νέα Δημοκρατία: 26% - έδρες: 124
ΠαΣοΚ: 19% - έδρες: 54
ΣυΡιζΑ: 11% - έδρες: 32
ΚΚΕ: 10% - έδρες: 29
Ανεξ. Έλληνες: 7% - έδρες: 20
Δημ. Αριστερά: 6% - έδρες: 17
Χρυσή Αυγή: 5% - έδρες: 14
ΛαΟΣ: 3,5% - έδρες: 10
Πράσινοι: 2,5%
Δημ. Συμμαχία: 2%
Κοιν. Συμφωνία: 1,5%
ΑντΑρΣυΑ: 1%
Δράση - Φιλ. Συμμαχία: 1%

Θα δούμε άραγε κυβέρνηση ΠαΣοΚ - ΝΔ ή μήπως Σαμαρά - Κουβέλη - Καρατζαφέρη; Αν πάντως δικαιωθούμε, δε θα αποφύγουμε μία πρωθυπουργία Σαμαρά, κάτι που θα αποβεί ολέθριο για τη χώρα. Μακάρι να βγούμε ψεύτες, αλλά το παρελθόν αυτού του ανθρώπου, απώτερο και πρόσφατο, είναι γνωστό.

Και μία τελευταία παρατήρηση: το ποσοστό του δικομματισμού στο 45% είναι τρομερά χαμηλό. Τόσο χαμηλό που καταντά απίθανο. Επειδή έχουμε πολλές φορές επισημάνει τα ανόητα (και πολύ συγκρατημένα το περιγράφουμε...) κριτήρια με τα οποία οι Έλληνες ψηφίζουν, ίσως όλοι μείνουμε με το στόμα ανοικτό το βράδυ της Κυριακής. Σαφώς και δε θα φτάσει το 77% του 2009, αλλά μήπως η "αγανάκτηση" αποδειχθεί υπερτιμημένη; Αυτό θα είναι επίσης ένα από τα ερωτήματα των εκλογών.

2 σχόλια:

Νεκτάριος είπε...

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο ανυπομονούσα να βγουν τα τελικά αποτελέσματα..
Ήταν μάλλον απίθανο να πετύχει κανείς με -σχετική- ακρίβεια το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών μια και δεν έμοιαζαν σε τίποτα με όλες τις προηγούμενες των τελευταίων 30 και πλέον ετών.
Πήρατε, πάντως, το ρίσκο και δε σας βγήκε κ."Αδέκαστε"!

adekastos είπε...

Είχα σκοπό να αφιερώσω μία ανάρτηση στο πού πέσαμε έξω, αλλά τελικά έκρινα ότι δεν είχε νόημα.

Εν συντομία το μεγάλο φάουλ είχε να κάνει με την αποχή. Περίμενα μεγαλύτερη συμμετοχή υπέρ των δύο μεγάλων, που θα έριχνε τα ποσοστά των υπολοίπων. Έξω επίσης πέσαμε στον ΛαΟΣ και αντίστοιχα στη Χρυσή Αυγή, αφού λογικά υπήρξε σχετική μετακίνηση ψήφων.

Το ρίσκο το παίρνουμε πάντα και μοιραζόμαστε μία γενική αίσθηση. Σαφώς δε ζηλεύουμε τον Μαυρή και τον Νικολακόπουλο.