6/5/12

Στο στόμα του λύκου

Είναι πολύ νωρίς για τον σχολιασμό του αποτελέσματος, αλλά μία πρώτη εικόνα υπάρχει από το exit poll και είναι ενδεικτική. Ο λαός αποδοκίμασε το ΠαΣοΚ για την πολιτική λιτότητας και υπέκυψε στις λαϊκιστικές και ακραίες Σειρήνες: ΣυΡιζΑ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν κινούνται απλά στις παρυφές του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά στις παρυφές της ίδιας της λογικής. Οι ψηφοφόροι κάποια στιγμή ίσως αντιληφθούν ποιες απόψεις ενίσχυσαν διά της ψήφου τους. Προς το παρόν, όμως, θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες της επιλογής τους.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό εξευτελιστικό. Πρόκειται για ήττα αποκλειστικά του προέδρου της. Αν στο πρόσωπο του Βενιζέλου αποδοκιμάστηκε ο υπουργός Οικονομικών του ΔΝΤ και το ΠαΣοΚ ως κόμμα της τρόικα, ο Σαμαράς βιώνει μία παταγώδη προσωπική αποτυχία. Το αίτημα αλλαγής ηγεσίας της κεντροδεξιάς πρέπει να τεθεί με ζωηρότατο τρόπο, ειδικά εν όψει των επομένων εκλογών, που μοιραία θα γίνουν σχετικά γρήγορα, λογικά όμως όχι άμεσα.

Περισσότερα θα έχουμε να συζητήσουμε όταν το αποτέλεσμα οριστικοποιηθεί. Πάντως είναι σαφές ότι υπερτιμήσαμε την "παραδοσιακή" ψήφο. Οι Έλληνες δε γύρισαν στα "μαντριά" τους. Αυτό είναι θετικό.

Το αρνητικό είναι ότι μπήκαν ασύγγνωστα στο στόμα του λύκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: