20/6/12

Συγχαρητήρια κύριε Σαμαρά

Με το μεγαλύτερο πολιτικό κόμπλεξ της σύγχρονης ιστορίας να έχει λυθεί, την αηδιαστικότερη πολιτική φιλοδοξία να έχει εκπληρωθεί και την γραφικότερη πολιτική καρικατούρα να έχει ορκισθεί Πρωθυπουργός, και λίγες ώρες πριν η ξεκαρδιστική επιθεώρηση "Κυβέρνηση Σαμαρά" αρχίσει να ανεβάζει τις ολιγάριθμες παραστάσεις της σκορπώντας άφθονο γέλιο με τα σκετς "έξω η τρόικα", "εθνική αξιοπρέπεια" και "λεφτά στην αγορά", με απολύτως τίμιο και ντόμπρο τρόπο αποζητώ μία απάντηση: γι' αυτό το πράμα έχει μείνει η χώρα τόσον καιρό ακυβέρνητη;

Τον Νοέμβριο ο Παπανδρέου έκανε ό,τι είχε δειλιάσει να κάνει έναν χρόνο πριν, περίπου τέτοιες μέρες. Ομολόγησε ότι απέτυχε και ότι αδυνατούσε να κυβερνήσει μόνος του. Εκείνη τη στιγμή δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία στον Σαμαρά να προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα, παραμερίζοντας τις φιλοδοξίες του και συναινώντας στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό τον Παπαδήμο ή όποιον άλλον, με στελέχη άξιους ανθρώπους εκτός κυκλωμάτων και κομμάτων.

Η στάση του δεν ήταν αυτή. Αδυνατώντας να κρύψει την αβελτηρία του, βγήκε καμαρώνοντας ότι έριξε την κυβέρνηση (αυτό το είχε ξανακάνει, άλλωστε) και ότι επέβαλε τη διεξαγωγή εκλογών. Για τον Φεβρουάριο...

Πόσα συγχαρητήρια να του δώσουμε; Βγήκε Πρωθυπουργός, αλλά να τι κατάφερε:
  • Τον Νοέμβριο η χώρα είχε κυβέρνηση αποτελούμενη από το ΠαΣοΚ, τη ΝΔ και ένα μικρότερο κόμμα, τον ΛαΟΣ. Αυτό γίνεται και σήμερα. Άλλωστε, η κυβέρνηση Παπαδήμου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης απο 255 βουλευτές. Ο Σαμαράς θα λάβει το πολύ από 179. Έχει άραγε μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση;
  • Τότε ο ΣυΡιζΑ κυμαινόταν σε μονοψήφια επίπεδα και σαφώς δεν είχε αναπτύξει τη δυναμική και το θράσος που έχει σήμερα, καθιστώντας τον βίο αβίωτο, ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον.
  • Τότε δεν υπήρχε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή, που θα φέρει την αντιπαράθεση σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
  • Τότε υπήρχε ακόμα ζωντανή η προσδοκία ένας σοβαρός άνθρωπος να συγκροτήσει μία ολιγομελή κυβέρνηση αρίστων και να γλιτώσει τη χώρα από τα χειρότερα.
Τι άλλαξε, λοιπόν; Μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις όπου οι κυβερνητικοί εταίροι καταβαραθρώθηκαν, ο Σαμαράς αποδείχθηκε ότι εκφράζει κάτω από 20% των ψηφοφόρων, πολύ λιγότερο στην πραγματικότητα αν ληφθούν υπόψιν οι προσωπικοί και κομματικοί μηχανισμοί. Ο ίδιος και το ΠαΣοΚ αποδυναμώθηκαν, ο Καρατζαφέρης αφανίσθηκε, καθιστώντας έτσι και τη θέση του Κουβέλη δυσχερή, διότι πρέπει ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί για να μην έχει αντίστοιχη μοίρα.

Αυτή η κυβέρνηση έχει τάχα λαϊκή εντολή; Και τι είδους εντολή; Να κάνει τι και με ποιους; Αυτή η κυβέρνηση γιατί είναι μακράς πνοής, και όχι ειδικού σκοπού; Αυτή η κυβέρνηση γιατί είναι συνεργασίας, και όχι κυβέρνηση ΝΔ με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη να σφυρίζουν αδιάφορα, όπως ο Σαμαράς τον Νοέμβριο; Το μόνο νέο είναι ότι έχουμε Πρωθυπουργό τον... Σαμαρά! Αυτό μας ένοιαζε, αυτό μας έκαιγε! Και όλα τα υπόλοιπα, τα ίδια, απλά με άλλα πρόσωπα.

Εν ολίγοις χάσαμε 9 μήνες μένοντας ακυβέρνητοι, διότι και ο Παπαδήμος ανέχθηκε να μείνει δέσμιος των κομμάτων. Ισχυρή κυβέρνηση δε διαθέτουμε, μεσολάβησαν οι εκλογές όπου ο λαός στήριξε τους απατεώνες, τους λαϊκιστές και τους άσχετους, και σήμερα, με τόσο χρόνο χαμένο, τη χώρα διαλυμένη στο εσωτερικό και ταπεινωμένη στο εξωτερικό, ρωτάω: κύριε Σαμαρά, άξιζε τον κόπο;

*****

Αδιαφορώ παντελώς για τα πρόσωπα, για τα κόμματα, για τα συνθήματα. Επειδή με ενδιαφέρει μόνο το καλό της χώρας ελπίζω να βγω ψεύτης, αλλά η βεβαιότητα ότι αυτή η κουστωδία υπό τον Τρελαντώνη θα διαλύσει τον τόπο ρίχνοντάς τον στα χέρια του Τσίπρα σε λίγους μήνες, δεν είναι αυθαίρετη. Το έχει πει ο ίδιος ο νέος Πρωθυπουργός (τρομάρα να τού 'ρθει): ξέρουμε ποιος είναι, ξέρουμε από πού κατάγεται, ξέρουμε τι πέρασε και τι έκανε για να φτάσει μέχρι εδώ. Όλες οι προδοσίες, οι κωλοτούμπες, οι συμβιβασμοί, οι εκπτώσεις στην ηθική του, η καπηλεία των ιερών και των οσίων της παράταξης που υποτίθεται ότι τον εκφράζει, οι εκβιασμοί προς τον κόσμο, τα ψευτοδιλήμματα, όλα, απέδωσαν.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, κύριε Σαμαρά. Γίνατε Πρωθυπουργός. Παραμένετε αποτυχημένος, διότι είστε ο Πρωθυπουργός του 19%. Παραμένετε ανίκανος, γιατί τίποτα δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη όσα προηγήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια και τα τελευταία 20 χρόνια. Παραμένετε ένας άνθρωπος τόσο ποταπός και μικρός που ενώ γύρισε να γλείψει εκεί που έφτυνε, την Ντόρα και τον ΛαΟΣ, που ενώ απαρνήθηκε όλα όσα υποτίθεται ότι εξέφραζε τόσους μήνες, δεν τολμήσατε ούτε μια στιγμή να ομολογήσετε τα τεράστια λάθη σας, την τερατώδη σας ανεπάρκεια.

Σήμερα γίνατε Πρωθυπουργός. Σήμερα γίνατε απλά πιο επικίνδυνος για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: