21/6/12

Κυβέρνηση για κλάματα

Φυσικά και δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο από τον κ. Σαμαρά. Αλλά αν μπορεί κανείς να μας εξηγήσει πώς στην ίδια κυβέρνηση χωράνε τρία άχρηστα υπουργεία, Μακεδονίας - Θράκης, Τουρισμού και Ναυτιλίας, και δύο υπουργεία μαμούθ, τα Παιδείας - Πολιτισμού και Ανάπτυξης - Υποδομών, θα είχε ενδιαφέρον να τον ακούσουμε.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι δέκα διευρυσμένα υπουργεία είναι αρκετά για τη χώρα, αρκεί να εφαρμοσθεί η διοικητική μεταρρύθμιση στην πράξη και να μεταφερθούν αρμοδιότητες σε υπηρεσιακούς παράγοντες και τις περιφέρειες. Δεν αρκεί να καταργούμε το υπουργείο και να το κολλάμε σε ένα άλλο, αλλιώς η εξέλιξη θα είναι ανάλογη αυτής των κυβερνήσεων Παπανδρέου με τα υπουργεία που ανοιγοκλείνανε σε κάθε ανασχηματισμό.

Επίσης, η καραγκιοζλίδικη λογική της ίδρυσης υπουργείων για να "δοθεί έμφαση σε κάποιους τομείς" δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ. Υπουργείο Τουρισμού; Δηλαδή το 2004 με τον Αβραμόπουλο και μετά με τη Φάνη Πάλλη γεμίσαμε τουρίστες; Αναμένονται επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πολυποίκιλες αρμοδιότητες του Μακεδονίας - Θράκης, ενός υπουργείου που ως Θεσσαλονικιό, Μακεδόνα και Έλληνα με προσβάλλει όσο τίποτε άλλο. Αιγαίου, αλήθεια, γιατί δεν έχουμε;

Εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω πώς θα σταθεί η Κεφαλογιάννη, ο Λυκουρέντζος (Κύριε ελέησον) και ο Καράογλου δίπλα στον Μανιτάκη και τον Ράπανο, αλλά η επιτυχία τους θα είναι κέρδος για τη χώρα και για όλους μας, οπότε όχι απλά την ευχόμαστε, αλλά την προσδοκούμε. Άλλο αν είμαστε βέβαιοι ότι, με τόσους άχρηστους πολιτικάντηδες να φοράνε τα υπουργικά κοστούμια, η αποτυχία είναι πολύ πιο πιθανή.

Τέλος πάντων, για του στραβού Σαμαρά το δίκιο, η συμμετοχή πολλών εξωκοινοβουλευτικών κρίνεται θετικά, το ίδιο και η κατάργηση του Πολιτισμού (άλλο εντελώς άχρηστο υπουργείο). Αν όμως δούμε πόσοι από τους νέους υπουργούς είχαν θητεύσει στις κυβερνήσεις Καραμανλή, και μάλιστα στα ίδια πόστα, δε μένει παρά να αναρωτηθούμε ποιο ήταν το θεάρεστο έργο τους τότε, για το οποίο δεν είχαμε πάρει χαμπάρι, αλλά ενετόπισε ο μέγας ηγέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: