22/12/12

Να γιατί διδάσκει στο Χάρβαρντ

Ευρωπαίος, λέει, πολιτικός της χρονιάς αναδείχθηκε, από γερμανικό περιοδικό, ο Αντώνης Σαμαράς. Και δεν επρόκειτο για κρύο ανέκδοτο τύπου "Αλβανός τουρίστας", αλλά υπήρχε και αιτιολόγηση που τσάκιζε κόκκαλα: αντελήφθη, λέει, και έπραξε όσα έπρεπε, για να σωθεί η χώρα.

Μάλιστα. Όλα αυτά προφανώς έγιναν από τον Ιούνιο και μετά, όταν ανακάλυψε ότι το Μνημόνιο ήταν καλό. Διότι μέχρι τότε η μόνη έγνοια του ήταν να γίνουν εκλογές και να γίνει Πρωθυπουργός (ναι, με 18%). Αυτός που αντελήφθη πώς θα σωζόταν η χώρα, επί 2 χρόνια χαρακτήριζε το Μνημόνιο "λάθος συνταγή". Δεν υπέγραφε το Μεσοπρόθεσμο για να μην υποκύψει σε εκβιασμούς. Και τελικά ένας φαεινός νους αποφάσισε να τον επιβραβεύσει διότι άφησε στην άκρη τις ανοησίες που έλεγε για λεφτά στην αγορά, ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και τα "Ζάππεια" που θα εξαφάνιζαν το χρέος, για να ξαναφορολογήσει, να ξανακόψει μισθούς, να υποβαθμίσει κι άλλο τις κρατικές υπηρεσίες.

Μεγάλος πολιτικός ο Σαμαράς. Εφάρμοσε με ιδιαίτερη επιτυχία την έτοιμη συνταγή της Τρόικας, τη "λάθος" συνταγή, και αναδείχθηκε το μεγαλείο του. Μπροστά στον Γιώργο Παπανδρέου, όμως, παραμένει νάνος. Εκείνος είχε αντιληφθεί από το 2010 ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την Τρόικα, κατάπιε τις ιδεολογικές εμμονές του και υπέκυψε στην ανάγκη. Πληρώνοντας και τις συνέπειες (σε αντίθεση με τον φαιδρό σημερινό Πρωθυπουργό, αυτόν του 18%).

Πόσο γίγαντας πολιτικός ήσουν Γιωργάκη! Αν σήμερα βραβεύεται ο Σαμαράς που του πήρε δύο χρόνια να καταλάβει ότι είχες δίκιο για το Μνημόνιο, πόσους αδριάντες πρέπει να στήσουμε προς τιμήν σου; Γι' αυτό, φυσικά, διδάσκεις στο Χάρβαρντ, ενώ οι εγχώριοι αδαείς ειρωνεύονται...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μη χέσω!
(για το γιωργάκι το σχόλιο, για το αντωνάκι συμφωνώ και επαυξάνω)

adekastos είπε...

Θα σου επιτρέψω να χέσεις ελεύθερα. Και για τους δύο...